Διεθνή

Guardian: Απεργίες στην Ελλάδα προκαλούν χάος στις μεταφορές και τη νοσοκομειακή περίθαλψη

Guardian: Απεργίες στην Ελλάδα προκαλούν χάος στις μεταφορές και τη νοσοκομειακή περίθαλψη
Εννέα χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης ενάντια ενός νομοσχεδίου προς ψήφιση στο κοινοβούλιο
Απεργίες στην Ελλάδα έχουν προκαλέσει χάος στις μεταφορές, τη νοσοκομειακή περίθαλψη και τη ναυτιλία, καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν για τις προτεινόμενες αλλαγές σε ένα 36ετή νόμο, περί συνδικαλιστικής δράσης που ζητούν οι πιστωτές της χώρας, αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Guardian.
Εννέα χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης ενάντια ενός νομοσχεδίου προς ψήφιση στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018, με διαδηλωτές να φωνάζουν "Κάτω τα χέρια από τις απεργίες".
Στο τέλος της διαμαρτυρίας, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να αποκρούσει μια μικρή ομάδα διαδηλωτών που προσπάθησαν να μπουν στο κτίριο του κοινοβουλίου.
Περαιτέρω απεργίες και διαμαρτυρίες θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα.
Οι ναυτικοί και οι νοσοκομειακοί γιατροί συμμετείχαν στην διαδήλωση, μαζί με το προσωπικό του μετρό της Αθήνας, προκαλώντας τεράστια κυκλοφοριακή συμφόρηση στην πρωτεύουσα, καθώς οι πολίτες χρησιμοποίησαν τα αυτοκίνητά τους.
Η Ένωση ΓΣΕΕ δήλωσε ότι το νομοσχέδιο - το οποίο ζητούν οι πιστωτές της χώρας - "καταλήγει σε ένα δολοφονικό πλήγμα στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους, εξαλείφοντας αποτελεσματικά συνταγματικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην απεργία".
Η τροποποίηση του νόμου του 1982 θέτει υψηλότερη απαίτηση συμμετοχής των εργαζομένων στις συνελεύσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις, αυξάνοντας το όριο συμμετοχής από το 20% σε τουλάχιστον το 50% των μελών των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Η ΓΣΕΕ υποστηρίζει ότι η αλλαγή θα επηρεάσει το "99% των μελλοντικών απεργιών", αν και υπάρχουν εικασίες ότι τα συνδικάτα ενδέχεται να βρουν τρόπους να παρακάμψουν τους κανόνες, όπως έχουν κάνει με προηγούμενες προσπάθειες περιορισμού των απεργιών.
Περίπου 50 γενικές απεργίες έχουν πραγματοποιηθεί από την έναρξη της ελληνικής οικονομικής κρίσης το 2010.
Το νομοσχέδιο μετακινεί επίσης τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων στο διαδίκτυο, μετά από διαδοχικές διαμαρτυρίες ομάδων κατά της λιτότητας.
Η Ελλάδα αναμένει να αντλήσει 4,5 δισ. ευρώ από το πακέτο διάσωσης, αφού εκπληρώσει τις τελευταίες απαιτήσεις μεταρρύθμισης.
Το πρόγραμμα διάσωσης λήγει τον Αύγουστο 2018 και η Ελλάδα σκοπεύει να χρηματοδοτήσει το δανεισμό της, χωρίς δίχτυ ασφαλείας για πρώτη φορά σε εννέα χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης