Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Navellier and Associates: Επικίνδυνη για την οικονομία των ΗΠΑ η «φούσκα» του Bitcoin

tags :
Navellier and Associates: Επικίνδυνη για την οικονομία των ΗΠΑ η «φούσκα» του Bitcoin
H Navellier and Associates προειδοποιεί για επικείμενη κατάρρευση του Bitcoin
Όπως η τεράστια υπερτίμηση των τεχνολογικών μετοχών και η «φούσκα» στην αγορά ακινήτων πυροδότησε τις οικονομικές κρίσεις του 2000 και του 2008 -αντίστοιχα- στις Ηνωμένες Πολιτείες, έτσι και η «φούσκα» του Bitcoin απειλεί πλέον τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, σχολιάζει σε άρθρο του στο MarketWatch ο Ivan Martchev, αναλυτής της Navellier and Associates.
Σε μία προσπάθεια να αποσαφηνίσει το «είδος της φούσκας», ο αναλυτής σημειώνει πως η αξία μιας επιχείρησης (η κεφαλαιοποίηση της αγοράς) είναι απλώς οι προεξοφλημένες μελλοντικές πωλήσεις και τα κέρδη για την πλειοψηφία των επενδυτών.
Από την άποψη αυτή, ο όρος «κεφαλαιοποίηση», όταν πρόκειται για Βitcoin ή οποιοδήποτε άλλο κρυπτονόμισμα, είναι παράλογη, αναφέρεται.
«Ποτέ δεν θα υπάρξουν μελλοντικές πωλήσεις και κέρδη που παράγονται από αυτή τη συγκεκριμένη γραμμή κώδικα.
Το Bitcoin είναι μια περίπτωση αύξησης του αριθμού των επενδυτών σε ένα περιορισμένο αριθμό (21 εκατομμύρια το μέγιστο) Βitcoins.
Όσο εισρέουν περισσότερα τα χρήματα από ό,τι εκρέουν, η τιμή θα αυξάνεται.
Στη συνέχεια, όταν έρθει το σημείο ανατροπής -και ίσως έχει έρθει ήδη πριν από δύο εβδομάδες- η τιμή θα αρχίσει να συρρικνώνεται σταδιακά, όπως κάνει αυτή τη στιγμή».
Η Navellier and Associates, σε σημείωμα μέσα στον Δεκέμβριο 2017, ανέφερε πως το Bitcoin δεν αποτελεί ένα «καταφύγιο» για το επενδυτικό κοινό ή ένα υποκατάστατο των μετρητών, ξεκαθαρίζοντας πως αυτός ο «ρόλος» εξακολουθεί να ανήκει στον χρυσό.
Ακόμη και αν ο χρυσός συρρικνωθεί κάτω από 1.000 δολάρια ανά ουγγιά το 2018, αποτελεί τουλάχιστον μια απτή εναλλακτική λύση για τα χαρτονομίσματα, σχολιαζόταν.
«Ο χρυσός έχει μια μακρά ιστορία επιβίωσης και τείνει πάντα να ενισχύεται σε πολύ μεγάλες χρονικές περιόδους ύφεσης».
Οι αναλυτές της Navellier παρομοιάζουν την εισροή κεφαλαίων στα ψηφιακά νομίσματα με αυτήν κατά την περίοδο 1998-2000 στις τεχνολογικές μετοχές της Wall Street που, όπως είναι γνωστό, οδήγησε σε ραγδαία διόρθωση τον δείκτη Nasdaq.
Οι οικονομολόγοι δηλώνουν «βέβαιοι» πως το Bitcoin έχει πλέον περάσει σε μία «τέλεια» φάση «φούσκας», παρομοιάζοντας αυτή τη φορά το κρυπτονόμισμα με την «μανία της τουλίπας» στην Ολλανδία, τη δεκαετία του 1630.
Σε αντίθεση με τους χρηματιστηριακούς δείκτες, σε περίπτωση «κραχ» το Bitcoin δε θα μπορέσει να επανέλθει καθώς δεν υποστηρίζεται από κάποιο ρυθμιστικό πλαίσιο.
Ωστόσο, εκτιμούν πως το δημοφιλέστερο ψηφιακό νόμισμα ενδέχεται να συνεχίσει το «ράλι» του και εντός του επόμενου έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης