Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προεδρικές εκλογές στην Τσεχία - Όσα πρέπει να ξέρετε για την τελευταία πρόκληση στην ευρωπαϊκή ενότητα

tags :
Προεδρικές εκλογές στην Τσεχία - Όσα πρέπει να ξέρετε για την τελευταία πρόκληση στην ευρωπαϊκή ενότητα
Προεδρικές εκλογές στην Τσεχία - Όσα πρέπει να ξέρετε για την τελευταία πρόκληση στην ευρωπαϊκή ενότητα
Οι Τσέχοι προσέρχονται στις κάλπες αυτό το Σαββατοκύριακο, για τις προεδρικές εκλογές, μια εκλογική αναμέτρηση που θεωρείται ευρέως δημοψήφισμα για τον πολιτικό προσανατολισμό της χώρας προς τη Δύση ή όχι, τόνιζε σε εκτενή ανάλυσή του το CNBC.
Κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας του μέχρι σήμερα, ο Πρόεδρος Milos Zeman έγινε γνωστός για την καθαρή ομιλία του και τη σκληρή αντίθεση του προς την μουσουλμανική μετανάστευση.
Ο 73χρονος Zeman  θεωρείται επίσης δεκτικός στα αυταρχικά καθεστώτα, ενώ γίνεται ένας από τους πιο αξιόπιστους συμμάχους της Ρωσίας στην Ευρώπη.
Παρόλο που κάποτε ο Zeman θεωρoύνταν υπέρμαχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), είχε υψώσει την ευρωπαϊκή σημαία στο κάστρο της Πράγας ένα μήνα μετά την εκλογή του, ο Zeman έχει γίνει από τους πλέον σκληρούς επικριτές της ΕΕ.
Οι απόψεις του Τσέχου προέδρου για τη σύγκρουση στην Ουκρανία καθώς και τη μεταναστευτική κρίση της ηπείρου βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τις ευρωπαϊκές απόψεις.
Η πρώτη θητεία του προέδρου Zeman ήταν διχαστική σε πολλά μέτωπα, από την αντίθεσή του στις ποσοστώσεις μετανάστευσης με εντολή της ΕΕ, έως  την κατασκευή φράχτη ασφαλείας γύρω από το κάστρο της Πράγας.
Στο μήνυμα των Χριστουγέννων του 2015, ο Zeman περιέγραψε τη συνεχιζόμενη εισροή μεταναστών στην Ευρώπη ως "οργανωμένη εισβολή".
Η Τσεχική Δημοκρατία είναι μέλος μιας περιφερειακής συμμαχίας των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης που ονομάζεται ομάδα του Visegrad, με την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Σλοβακία.
Τα τελευταία χρόνια, οι όλο και πιο δεξιές συμμαχίες απομακρύνθηκαν από την προοδευτική ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και προσχώρησαν προς την προστατευτική πολιτική και το κλείσιμο των συνόρων.
Η επανεκλογή θα έδινε σε έναν από τους πιο ένθερμους ευρωσκεπτικιστές Ευρωπαίους ηγέτες πλατφόρμα για άλλα πέντε χρόνια.

Τι γίνεται με τους βασικούς αντιπάλους του Zeman;

Αν ένας από τους υποψηφίους δεν κερδίσει περισσότερο από το 50% εκατό των ψήφων στον πρώτο γύρο, θα διεξαχθεί στο τέλος του μήνα μια εκλογή μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων.
Και οι δύο σημαντικότεροι πολιτικοί αντίπαλοι του Zeman συνδέονται στενά με την ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.
Ο Jiri Drahos, 68 ετών φιλελεύθερος, είναι πιθανό να είναι ο σοβαρότερος αντίπαλος του Zeman.
Ο Drahos είναι ένας ισχυρός φιλοευρωπαίος υποψήφιος σε μια χώρα όπου η αντιπαράθεση προς την ΕΕ αυξάνεται.
Εν τω μεταξύ, ένας άλλος υποψήφιος για την προεδρία είναι ο τραγουδιστής ποπ μουσικής Michal Horacek.
Ο 65χρονος, ο οποίος έχει χρηματοδοτήσει τη δική του εκστρατεία, θεωρείται ως υποψήφιος της κεντροαριστεράς της ΕΕ.
Ο πρώην συνιδιοκτήτης ενός πρακτορείου στοιχημάτων είναι τρίτο στις δημοσκοπήσεις.

Ποιος θα νικησει;

Ο τωρινός πρόεδρος Zeman είναι πιθανό να κερδίσει τον πρώτο γύρο με σχεδόν το 40% των ψήφων, αλλά οι "ψηφοφόροι κατά του Zeman" στο δεύτερο γύρο αναμένεται να βοηθήσουν τελικά τον Drahos να κερδίσει την προεδρία, τονίζει η Emily Mansfield, αναλύτρια στην Economist Intelligence Unit EIU).
"Οι άνθρωποι αγαπούν τον Zeman ή τον μισούν.
Έτσι, οι καλύτερες πιθανότητες του να κερδίσει είναι να πάρει το 50% εκατό των ψήφων στον πρώτο γύρο", πρόσθεσε η  Mansfield.
Σε δημοσκόπηση της τσέχικης τηλεόρασης που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, ο Drahos προηγείται με 48,5% έναντι 44% Zeman στο δεύτερο γύρο των εκλογών.
Στην ίδια δημοσκόπηση, ο Zeman αναμενόταν να λάβει το 42,5% των ψήφων στον πρώτο γύρο, σε σύγκριση με το 27,5% του Drahos.

Ποιες είναι οι εξουσίες του προέδρου;

Σύμφωνα με το σύνταγμα της Τσεχίας, ο πρόεδρος έχει την εξουσία να επιλέγει τον πρωθυπουργό και να διορίζει μέλη της κεντρικής τράπεζας.
Παρέχει επίσης τη δυνατότητα στον πρόεδρο της επιλογής δικαστών για το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, ωστόσο έγκεινται με βάση την έγκριση του Κοινοβουλίου.
Εκτός αυτού, η χώρα διοικείται σε μεγάλο βαθμό από την κυβέρνηση που επιλέχθηκε και ηγείται ο νεοεκλεγέντος πρωθυπουργός. Ο λαϊκός δισεκατομμυριούχος Andrej Babis, σύμμαχος του Zeman, εκλέχτηκε τον Οκτώβριο του 2017.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης