Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Επιβεβαιώνεται η ανώτατη αξιολόγηση «ΑΑΑ» για τη Δανία – Σταθερό το trend

tags :
DBRS: Επιβεβαιώνεται η ανώτατη αξιολόγηση «ΑΑΑ» για τη Δανία – Σταθερό το trend
Η DBRS επιβεβαιώνει τις αξιολογήσεις της Δανίας 
Σε επιβεβαίωση των αξιολογήσεων για τη μακροπρόθεσμη («ΑΑΑ») και τη βραχυπρόθεσμη («R-1 (high)») πιστοληπτική ικανότητα της Δανίας προχώρησε η DBRS, διατηρώντας σε σταθερές τις προοπτικές (trend).
Όπως αναφέρεται στην έκθεση του καναδικού οίκου, οι αξιολογήσεις αντανακλούν την ισχυρή εξωτερική θέση, τα υγιή δημόσια οικονομικά, το αξιόπιστο πλαίσιο πολιτικής και την πλούσια και διαφοροποιημένη οικονομία.
Η Δανία καταγράφει πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών εδώ και δεκαετίες και είναι ένας μεγάλος καθαρός εξωτερικός πιστωτικός φορέας.
Το σταθερό trend αντανακλά τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και την άποψη της DBRS ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σκανδιναβική χώρα, είναι διαχειρίσιμες.
Το πλαίσιο οικονομικής πολιτικής της Δανίας είναι σταθερό και αξιόπιστο, ενώ οι αρχές εξετάζουν πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση των κινδύνων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Αυτοί οι παράγοντες περιορίζουν τις ευπάθειες που απορρέουν από τον ιδιωτικό τομέα.
Βέβαια, υπάρχουν επίσης ορισμένες προκλήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν υψηλά επίπεδα χρέους των νοικοκυριών, το χρηματοπιστωτικό σύστημα και πιθανές πιέσεις στην αγορά κατοικιών.
Αν και μειωμένο, το χρέος των νοικοκυριών παραμένει το υψηλότερο μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, ήτοι 267% του διαθέσιμου εισοδήματος και 135% του ΑΕΠ, το τρίτο τρίμηνο του 2017.
Η αύξηση του πραγματικού δανικού ΑΕΠ για το 2017 υπολογίζεται σε 2%, οδηγούμενη από τις σταθερές δαπάνες των νοικοκυριών, τις επενδύσεις σε κατοικίες και την ανάκαμψη θαλάσσιων μεταφορών και παγκόσμιου εμπορίου.
Η Δανία επίσης μείωσε σημαντικά τον δείκτη δημόσιου χρέους τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στο τέλος του 2017 στο 36% του ΑΕΠ, για να συνεχίσει να μειώνεται σταδιακά τα επόμενα χρόνια, αναφέρει ο οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης