Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: «Νέα αυγή» για την Ευρώπη από το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία

FT: «Νέα αυγή» για την Ευρώπη από το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία
FT: «Νέα αυγή» για την Ευρώπη από το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία
Η A. Merkel χαιρέτισε μια "νέα αυγή για την Ευρώπη", μιλώντας για τη συμφωνία συνασπισμού μεταξύ του συντηρητικού μπλοκ και των σοσιαλδημοκρατών που θα επαναφέρει τη Γερμανία στην πρωτοπορία των προσπαθειών για μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ τονίζουν σε ανάλυσή τους οι Finacial Times.
"Πρέπει να είμαστε ταχύτεροι στη λήψη των πολιτικών αποφάσεων.
Διαπιστώσαμε κατά τη διάρκεια των διερευνητικών μας συνομιλιών ότι ο κόσμος δεν μπορεί να μας περιμένει" υποστήριξε η Merkel, η οποία τόνισε ότι χρειάστηκε να βρούμε μια συμφωνία ώστε οι Γερμανοί να έχουν καλύτερη διαβίωση σε 10 ή 15 χρόνια.
"Αυτή η συμφωνία αφορά την κοινωνική ασφάλιση και τη θέση της Γερμανίας στον κόσμο" επεσήμανε η Merkel.
Οι σύμμαχοι της Γερμανίας ανησυχούσαν ιδιαίτερα για τις εξελίξεις μετά από τα απογοητευτικά αποτελέσματα των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2017, οι οποίες έριξαν την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης σε αβεβαιότητα και έθεσαν ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της Merkel.
Η "παράλυση" της Γερμανίας υπονόμευσε την εξουσία της καγκελαρίου τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Παράλληλα έβαζε ταφόπλακα στις ελπίδες του γάλλου προέδρου Emmanuel Macron για μια γρήγορη γερμανική απάντηση στις φιλόδοξες προτάσεις που παρουσίασε τον περασμένο Σεπτέμβριο για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ.
Θα εισηγηθώ στην ηγεσία του SPD τη συμμετοχή στην κυβέρνηση Merkel, δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος που θα συμμετάσχει στον μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό, Μ. Schulz.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος της συναίνεσής του είναι η κοινωνική συνοχή.
"Γνωρίζαμε ότι έπρεπε να υπάρξει συμβιβασμός.
Το παρόν σχέδιο εργασίας στοχεύει στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Αυτό είναι ένα σοβαρό αποτέλεσμα.
Είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε την πλήρη οικονομική και πολιτική δύναμη της Γερμανίας για να μετατρέψουμε ξανά την Ευρώπη στην μεγάλη ότι αυτή η κοινότητα των εθνών είναι", ανέφερε.
Ο σκεπτικισμός παραμένει ισχυρός μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι αισθάνονται ότι το κόμμα έχασε την ταυτότητά του στον προηγούμενο μεγάλο συνασπισμό μεταξύ 2013 και 2017.
Το SPD σημείωσε μερικές σημαντικές επιτυχίες, όπως η εισαγωγή ενός κατώτατου μισθού, αλλά πολλά μέλη του κόμματος αισθάνθηκαν ότι η Merkel πήρε όλα τα εύσημα.
Η συμφωνία που εγκρίθηκε την Παρασκευή (12/1) μεταξύ CDU/CSU και SPD σύμφωνα με έγγραφο που έχουν στη διάθεσή τους οι FT στοχεύει, όπως φαίνεται από τους Financial Times, είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το αίτημα του κ. Macron για βαθιά μεταρρύθμιση της ευρωζώνης.
Αναλυτρικότερα δεν πρόκειται να υπάρξουν φορολογικές επιβαρύνσεις αλλά ελαφρύνσεις (επικράτησαν CDU, CSU).
Το επίπεδο των συντάξεων παραμένει στο 48% του μέσου όρου του μισθού (επικράτησε το SPD).
Ο ανώτατος αριθμός προσφύγων που θα δέχεται η Γερμανία ετησίως καθιερώνεται στις 220.000 (επικράτησε το CSU).
Περιορισμός στην επανένωση οικογενειών προσφύγων στα 1000 άτομα μηνιαίως (επικράτησε το CSU).
Θα προετοιμαστεί χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα (όλα τα κόμματα).
Μελλοντικά οι εργοδότες θα συνεισφέρουν στα ασφαλιστικά ταμεία με το ίδιο ποσοστό όπως οι εργαζόμενοι (επικράτησε το SPD).
Νέο ξεκίνημα στην ΕΕ, δηλαδή προσέγγιση στις προτάσεις Μακρόν (αίτημα του SPD).  
Αναφορικά με την ευρωπαϊκή πολιτική της Γερμανίας τα τρία κόμματα συμφώνησαν σε μια αύξηση της γερμανικής συνδρομής στο προϋπολογισμό της ΕΕ.
Στο πλαίσιο αυτό επικροτούνται «ειδικοί πόροι για την οικονομική σταθεροποίηση και την κοινωνική σύγκλιση όπως και για τη στήριξη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ευρωζώνη, που πιθανώς να αποτελέσουν την αφετηρία ενός μελλοντικού επενδυτικού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης».  
Σχετικά με το ρόλο του ESMΣ, αυτός θα πρέπει μελλοντικά να μετατραπεί σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.
Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, τα τρία κόμματα υποστηρίζουν πως θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ολόπλευρα οι αιτίες της φυγής, πως η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ είναι μια συλλογική υπόθεση που αφορά όλα τα κράτη-μέλη και ότι η ευθύνη για τους πρόσφυγες θα πρέπει να μοιραστεί αλληλέγγυα μεταξύ τους.
Για τεράστιο όφελος της Ευρώπης έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, αναφερόμενος στη συμφωνία για τον Μεγάλο Συνασπισμό στη Γερμανία.
«Είμαι πολύ χαρούμενος που τα κόμματα στη Γερμανία έχουν μια συμφωνία για συνασπισμό» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας «είμαι πολύ ικανοποιημένος που τα κόμματα της Γερμανίας μπορούν να καταρτίσουν μια κυβερνητική συμφωνία».
Το Κέντρο Ευρωπαϊκών Πολιτικών Μελετών, ένα think-tank, δήλωσε ότι η συμφωνία είναι ένα σημαντικό μήνυμα για τους Ευρωπαίους εταίρους της Γερμανίας, ειδικά τον Macron.
"Πολλές από τις ιδέες του αντικατοπτρίζονται στην κυβερνητική συμφωνία" αναφέρει το  Κέντρο Ευρωπαϊκών Πολιτικών Μελετών.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η ιδέα της χρήσης των κονδυλίων της ΕΕ για τη στήριξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων "μειώνει την ευθύνη των χωρών της ευρωζώνης και θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάσταση όπου τα κεφάλαια του ESM που εκταμιεύονται χωρίς όρους".
Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) θα λάβει την σχετική απόφαση σε επίπεδο ηγετικής ομάδας, ενώ το SPD, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, σκοπεύει να διοργανώσει έκτακτο συνέδριο στις 21 Ιανουαρίου, στην Βόννη.
Μέχρι τότε, ο Martin Schulz, θα πρέπει να πείσει τα στελέχη του κόμματός του, κυρίως στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και στην Βαυαρία, αλλά και τη Νεολαία του SPD, να εγκαταλείψουν την άποψή τους για μη συμμετοχή στην κυβέρνηση και να δεχθούν την εισήγησή του.
Οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), οι οποίοι σύμφωνα με όλες τις διαρροές των τελευταίων ημερών, ήταν εκείνοι που προέβαλαν την σθεναρότερη αντίσταση κατά τις διερευνητικές συνομιλίες, θα αναλύσουν το αποτέλεσμα των συνομιλιών την Δευτέρα (15/1/2018) το πρωί, στο Μόναχο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης