Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Θέλει να ολοκληρώσει μέσα στο 2018 τις μεταρρυθμίσεις για την ψηφιακή ενιαία αγορά

Κομισιόν: Θέλει να ολοκληρώσει μέσα στο 2018 τις μεταρρυθμίσεις για την ψηφιακή ενιαία αγορά
Η υπόσχεση μιας ψηφιακής ενιαίας αγοράς για τους καταναλωτές είναι κάτι που βλέπει να υλοποιείται το 2018 η Κομισιόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε έναν σκληρό στόχο για το 2018, να ολοκληρώσει τις νομικές διαπραγματεύσεις για τις 25 προτάσεις της ψηφιακής ενιαίας αγοράς που ανακοίνωσε από το 2015.
Θα είναι μια ανησυχητική μάχη: υπάρχουν 13 φάκελοι ακόμη ανοιχτοί και οι αγώνες σιγοβράζουν σε πολλά αμφιλεγόμενα θέματα.
Ένα χρόνο πριν τη λήξη της τρέχουσας θητείας της Επιτροπής, οι υπάλληλοι προσπαθούν να σφραγίσουν συμφωνίες για τους εκκρεμούς νόμους.
Υπάρχουν πολλές δύσκολες διαφωνίες μεταξύ των εθνικών κυβερνήσεων και των βουλευτών του ΕΚ, από τη μεταρρύθμιση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας μέχρι τον λεγόμενο κανονισμό για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.
Ωστόσο, η διοίκηση του Juncker κατέστησε προτεραιότητα το κυρίαρχο πρόγραμμα ψηφιακής ενιαίας αγοράς και εμμένει στο χρονοδιάγραμμά του για το 2018.
"Θέλουμε να καταλήξουμε στις συμφωνίες για όλους τους νομοθετικούς φακέλους ψηφιακής ενιαίας αγοράς μέχρι το τέλος του 2018.
Ταυτόχρονα, εξετάζουμε επίσης τα προβλήματα που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια, όπως η παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο και το παράνομο περιεχόμενο σε διαδικτυακές πλατφόρμες, ανέφερε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Nathalie Vandystadt.
Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ σχεδιάζει να ανακοινώσει ορισμένα νέα μέτρα πολιτικής τεχνολογίας το 2018.
Η κ. Vandystadt ονομάζει την εκκρεμή νομοθεσία για τις τηλεπικοινωνίες, την οδηγία για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων επικοινωνίας (η οποία επηρεάζει τους κανόνες ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων), το ePrivacy, την ασφάλεια του κυβερνοχώρου, τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και την ελεύθερη ροή δεδομένων ως "ακρογωνιαίους λίθους" της ατζέντας της ψηφιακής ενιαίας αγοράς, σχεδόν τριών ετών.
Μια σειρά ψηφιακών ζητημάτων έχει ήδη συμφωνηθεί: οι διαπραγματευτές ολοκλήρωσαν συνομιλίες σχετικά με τη νομοθεσία ηλεκτρονικού εμπορίου, που θα διευκολύνει τους καταναλωτές να κάνουν ηλεκτρονικές αγορές, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται στην ΕΕ και κανόνες που επιτρέπουν στους καταναλωτές να χρησιμοποιούν ψηφιακές συνδρομές όπως το Netflix όταν ταξιδεύουν μέσα στο μπλοκ.
Αυτό οδήγησε τους καταναλωτές να έχουν λόγο να είναι αισιόδοξοι για την ψηφιακή ενιαία αγορά.
"Η υπόσχεση μιας ψηφιακής ενιαίας αγοράς για τους καταναλωτές είναι κάτι που βλέπουμε να υλοποιείται το 2018", δήλωσε ο Johannes Kleis, διευθυντής επικοινωνιών στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Καταναλωτών.
Ωστόσο, οι διαπραγματευτές εξακολουθούν να εμπλέκονται σε έντονες συζητήσεις σχετικά με ορισμένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα.
"Κάθε φορά που το επίπεδο εναρμόνισης της αρχικής πρότασης της Επιτροπής αποδυναμώνεται ακόμη και από ένα μικρό κομμάτι, απομακρυνόμαστε από το αρχικό όραμα της Επιτροπής Juncker", δήλωσε ο Εσθονός ευρωβουλευτής Kaja Kallas, ο οποίος συντάχθηκε στην έκθεση του Κοινοβουλίου για την ψηφιακή ενιαία αγορά το 2015.
Ο κ. Kallas επέκρινε τις διαπραγματεύσεις για το σχέδιο οδηγίας για τα πνευματικά δικαιώματα.
Η Επιτροπή πρότεινε το νομοσχέδιο τον Σεπτέμβριο του 2016 και οι ευρωβουλευτές και οι εθνικοί διπλωμάτες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη τρεις συζητήσεις σχετικά με τη νομοθεσία.
Με τις παλιές πολιτικές διαμάχες να αναζωπυρώνουν και να αναμένονται σύντομα νέες πρωτοβουλίες, η πολιτική τεχνολογιών της ΕΕ, θα αναγκαστεί να αλλάξει ταχύτητα προκειμένου να εκπληρώσει την προθεσμία της Επιτροπής για το 2018.
Οι εμπλεκόμενοι στην τεχνολογική πολιτική, ελπίζουν ότι η πρόσφατη αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού στην Επιτροπή, θα μπορούσε να επιταχύνει τα πράγματα μετά το ξεκίνημα του έτους με δύο ψηφιακούς αρχηγούς.
Η Βουλγάρα Επίτροπος Mariya Gabriel ανέλαβε καθήκοντα το περασμένο καλοκαίρι, αφού ο προκάτοχός της Günther Oettinger έφυγε τον Ιανουάριο του 2017. Αναχώρησε για να επιβλέψει τον προϋπολογισμό της ΕΕ αφήνοντας κενή την ψηφιακή θέση του Επιτρόπου υπό τον Αντιπρόεδρο Andrus Ansip για έξι μήνες.
Το πλήθος των πολιτικών τεχνολογίας των Βρυξελλών, θέρμανε επίσης τον νέο ηγετικό ρόλο της Βουλγαρίας μετά την ανάληψη της εκ περιτροπής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, την περασμένη εβδομάδα από τη βαλκανική χώρα.
Η Εσθονία κατέστησε την ψηφιακή πολιτική στο επίκεντρο της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, όταν διατήρησε τον ρόλο της από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο και κατόρθωσε να διεξάγει μια γρήγορη συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών, σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής να επιτρέψει την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων σε ολόκληρη την ΕΕ.
Η προεδρία του Συμβουλίου της Βουλγαρίας στερείται της ρητής ψηφιακής εστίασης, που η Εσθονία έχει θέσει στο επίκεντρο πολλών νομικών διαπραγματεύσεων με τα κράτη μέλη.
Ωστόσο, οι νέοι ηγέτες του Συμβουλίου υπόκεινται ήδη σε μεγάλη πίεση για την τεχνολογία: η Επιτροπή δημοσίευσε πρόσφατα ένα χρονοδιάγραμμα για τις φετινές συνομιλίες ψηφιακής πολιτικής που μετέφεραν 13 από τα ανοικτά ζητήματα στη Βουλγαρία για τη σύναψη συμφωνιών.
Εάν η Επιτροπή βρει τον δρόμο της, θα παραμείνουν μόνο τρία νομοσχέδια για την Αυστρία, για να κατευθύνει τις διαπραγματεύσεις κατά την επόμενη προεδρία του Συμβουλίου τον Ιούλιο.
Η Βουλγαρία δήλωσε ότι στοχεύει να βοηθήσει στην ολοκλήρωση της ψηφιακής ενιαίας αγοράς φέτος.
"Το πρόγραμμα της Βουλγαρικής Προεδρίας αναγνωρίζει το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα και αντικατοπτρίζει το στόχο της πλήρους προσαρμογής της ΕΕ στην ψηφιακή εποχή.
Έχουμε τις προσπάθειές μας να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε με επιτυχία το έργο των προηγούμενων Προεδριών και δεν θα καταβάλλουμε καμία προσπάθεια γι 'αυτό ", δήλωσε εκπρόσωπος της Βουλγαρικής Προεδρίας του Συμβουλίου.
Ένας αξιωματούχος της βουλγαρικής προεδρίας δήλωσε ότι η χώρα, θα επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην ψηφιακή πολιτική για την επίτευξη συμφωνίας, για μια σφαιρική αναθεώρηση της νομοθεσίας για τις τηλεπικοινωνίες, η οποία ήδη προχώρησε γρήγορα στις συζητήσεις που διεξήγαγε η Εσθονία πέρυσι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης