ΟΗΕ: 54 πρεσβευτές αφρικανικών χωρών απαιτούν από τον Trump να ανακαλέσει τα ρατσιστικά του σχόλια

ΟΗΕ: 54 πρεσβευτές αφρικανικών χωρών απαιτούν από τον Trump να ανακαλέσει τα ρατσιστικά του σχόλια
Η ομάδα των αφρικανών πρεσβευτών δήλωσε εξαιρετικά σοκαρισμένη από τα σκανδαλώδη, ρατσιστικά και ξενόφοβα σχόλια του αμερικανού προέδρου
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στις αφρικανικές χώρες μετά τις ρατσιστικές δηλώσεις Trump για τους μετανάστες από την Αφρική «από χώρες απόπατους» όπως είπε.
Οι πρεσβευτές 54 αφρικανικών χωρών στα Ηνωμένα Έθνη αξίωσαν με ανακοίνωσή τους σε ασυνήθιστα υψηλό τόνο, «την ανάκληση των δηλώσεων» από τον αμερικανό πρόεδρο απαιτώντας να ζητήσει συγγνώμη.
Μετά την έκτακτη σύγκλησή της για μια συνεδρίαση που διήρκεσε τέσσερις ώρες, η ομάδα των αφρικανών πρεσβευτών τόνισε σε μια κοινή ανακοίνωσή της που εγκρίθηκε ομόφωνα ότι είναι «εξαιρετικά σοκαρισμένη και καταδικάζει τα σκανδαλώδη, ρατσιστικά και ξενόφοβα σχόλια που έκανε ο Trump όπως αυτά μεταδόθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης».
Η ομάδα των πρεσβευτών των αφρικανικών χωρών στον ΟΗΕ αξίωσε να υπάρξει "ανάκληση" της δήλωσης και να ζητηθεί "συγγνώμη" από την αμερικανική προεδρία. Τόνισε πως είναι "ανήσυχη για τη συνεχιζόμενη και μεγεθυνόμενη τάση της αμερικανικής κυβέρνησης" να "δυσφημεί" την Αφρική και τους ανθρώπους που ανήκουν σε άλλες φυλές πλην της λευκής.
Εξέφρασε ταυτόχρονα την "αλληλεγγύη της προς τον αϊτινό λαό και τους άλλους (λαούς) που επίσης δυσφημίστηκαν" ενώ ευχαρίστησε "τους Αμερικανούς κάθε (εθνικής ή φυλετικής) προέλευσης οι οποίοι καταδίκασαν αυτά τα σχόλια".
"Για μια φορά, είμαστε ενωμένοι", ανέφερε ένας από τους αφρικανούς πρεσβευτές, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο αμερικανός πρόεδρος έκανε το σχόλιο που προκάλεσε σκάνδαλο κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για τη μετανάστευση με μέλη της Γερουσίας στον Λευκό Οίκο, διερωτώμενος γιατί οι ΗΠΑ να υποδέχονται μετανάστες από "χώρες απόπατους" κι όχι από τη Νορβηγία.
Ερωτηθείς για το σχόλιο αυτό το βράδυ της Πέμπτης ο Λευκός Οίκος δεν το διέψευσε, περιοριζόμενος να υπογραμμίσει ότι ο Trump μάχεται "πάντα υπέρ του αμερικανικού λαού".
Ο αμερικανός πρόεδρος αποπειράθηκε να κατευνάσει την αγανάκτηση που προκάλεσε το σχόλιό του το πρωί της Παρασκευής, υποστηρίζοντας μέσω Twitter ότι εκφράστηκε μεν με σκληρό τρόπο, αλλά δεν χρησιμοποίησε την υβριστική έκφραση που μεταδόθηκε από τα μέσα ενημέρωσης. Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί αντιθέτως σημείωσαν είτε ότι τον άκουσαν να εκφράζεται ακριβώς όπως μεταδόθηκε, ή ότι τους το επιβεβαίωσαν παρόντες..

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS