Τελευταία Νέα
Διεθνή

Financial Times: Σε αύξηση των επιτοκίων έως το Μάρτιο η Fed, λόγω ανόδου του πληθωρισμού

Financial Times: Σε αύξηση των επιτοκίων έως το Μάρτιο η Fed, λόγω ανόδου του πληθωρισμού
Οι τιμές εκτός από τα τρόφιμα και την ενέργεια αυξήθηκαν κατά 1,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, έναντι 1,7% τον προηγούμενο μήνα 
Σημαντικά ενισχύθηκε εμφανίζεται ο πληθωρισμός των ΗΠΑ στα τέλη του 2017 γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να ανατραπούν οι προσδοκίες που ήθελαν την Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα (Fed) να αυξήσει τα επιτόκια μόλις τον Μάρτιο του 2018, καθώς η ταχεία ανάπτυξη και η χαμηλή ανεργία θα αυξήσουν τις τιμές.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times οι βασικές τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό τους σε σχεδόν ένα χρόνο, σημειώνοντας αύξηση 0,3% τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Οι τιμές εκτός από τα τρόφιμα και την ενέργεια αυξήθηκαν κατά 1,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, έναντι 1,7% τον προηγούμενο μήνα σύμφωνα πάντα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας.
Οι αξιωματούχοι της Fed έχουν πετύχει σε τρεις αυξήσεις των επιτοκίων φέτος, αλλά αρκετοί αναλυτές βλέπουν την προοπτική τεσσάρων αυξήσεων λόγω της ισχύος της οικονομίας και της προστιθέμενης βραχυπρόθεσμης ώθησης από τις φορολογικές περικοπές που αυξάνουν το έλλειμμα. Ο κ. Bill Dudley, πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης, δήλωσε σε μια γελοία ομιλία την Πέμπτη ότι η Fed χρειάζεται να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο οικονομικής "υπερθέρμανσης" καθώς θέτει πολιτική.
Ανέφερε ότι εάν η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ελεύθερης Αγοράς της Κεντρικής Τράπεζας αρχίσει να λάβει μέτρα και να στραφεί σε μια πιο αυστηρή πολιτική, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική ύφεση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, η απόδοση του διετούς ομολόγου αναρριχήθηκε πάνω από το 2% για πρώτη φορά μετά την οικονομική κρίση, ενώ η απόδοση του 10 ετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 5,6 μονάδες βάσης στο 2,58%. Εν τω μεταξύ, ο δείκτης αμερικανικού δολαρίου υποβάθμισε τις ζημίες αμέσως μετά την άνοδο των τιμών των συναλλαγών κατά 0,46% χαμηλότερα στα 91,43.
Ο Michael Gapen, αμερικανός οικονομολόγος της Barclays, δήλωσε: «Θεωρούμε ότι η έκθεση, ως ισορροπία, συμβάλλει στην επιβεβαίωση των υποψιών των μελών του FOMC ότι ο αποπληθωρισμός από το 2017 πιθανόν να είναι προσωρινός. Παράλληλα με την πρόβλεψη της αύξησης της τάσης και της μείωσης του ποσοστού ανεργίας, τα σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό συνάδουν με τις προοπτικές μας για περαιτέρω εξομάλυνση της πολιτικής της Fed. Αναμένουμε τέσσερις αυξήσεις των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης το 2018 με την επόμενη αύξηση που έρχεται στη συνεδρίαση του FOMC τον Μάρτιο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης