Deutsche Welle: Αναθερμαίνονται οι διπλωματικές σχέσεις Γερμανίας - Τουρκίας

Deutsche Welle: Αναθερμαίνονται οι διπλωματικές σχέσεις Γερμανίας - Τουρκίας
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ εξέφρασε το σεβασμό του στην A. Merkel την οποία αποκάλεσε πραγματική ηγέτιδα της Ευρώπης
Πιο «θερμές» φαίνεται ότι είναι το τελευταίο διάστημα οι διπλωματικές σχέσεις Γερμανίας - Τουρκίας μετά την ένταση των προηγούμενων ετών που έφτασε σε επικίνδυνα επίπεδα ως μετά τη σύλληψη γερμανών δημοσιογράφων.
Όπως σχολιάζει η Deutsche Welle, όλα δείχνουν να αλλάζουν και μεταξύ αυτών οι δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Melvut Cavusoglu ο οποίος εξέφρασε το σεβασμό του στην A. Merkel την οποία αποκάλεσε «πραγματική ηγέτιδα της Ευρώπης» τα τελευταία πέντε με έξι χρόνια.
Και όχι μόνο αυτό. Είπε ότι μόλις σχηματιστεί κυβέρνηση στο Βερολίνο ο τούρκος πρόεδρος Erdogan έχει την πρόθεση να την προσκαλέσει στην Άγκυρα, εν ανάγκη θα μπορούσε να έρθει και ο ίδιος στο Βερολίνο.
Οι δηλώσεις Cavusoglu έγιναν πρόσφατα στην Αττάλεια σε γερμανούς δημοσιογράφους. Η συζήτηση κύλησε ομαλά και δεν υπήρχαν οξύτητες. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε ότι το τελευταίο διάστημα ο Erdogan μίλησε επανειλημμένα τηλεφωνικά με την Μέρκελ και τον γερμανό ομόλογό του Frank Walter Steinmeier. «Πρέπει να κρατήσουμε τον διάλογο ζωντανό» είπε. Βέβαια υπερασπίστηκε τα λεγόμενα Erdogan εναντίον της Γερμανίας για «ναζιστικές μεθόδους» που μαζί με τις συλλήψεις γερμανών δημοσιογράφων και πολιτών ώθησαν τις διμερείς σχέσεις στην περίοδο των παγετώνων. Την τελευταία φορά που η γερμανίδα καγκελάριος επισκέφθηκε την Τουρκία ήταν πριν από περίπου ένα χρόνο, πριν από τη διενέργεια του δημοψηφίσματος για την μεταρρύθμιση του Συντάγματος, το οποίο του παρείχε ενισχυμένες εξουσίες. Ακολούθησαν οι εχθρικές δηλώσεις του εναντίον της Ευρώπης.

Αγκάθι στις σχέσειςτων δύο κρατών οι συλλήψεις γερμανών δημοσιογράφων 

Η Merkel επέμενε στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις δημοκρατικές διαδικασίες. «Η αντιπολίτευση ανήκει σε μια δημοκρατία» είπε. Και στη συνάντηση κορυφής της ομάδας των G20 στο Αμβούργο το περασμένο καλοκαίρι, ο τρόπος που συμπεριφέρονταν ήταν εμφανώς ψυχρός. Στο βεβαρυμμένο κλίμα προστέθηκαν και οι προσπάθειες κυβερνητικών αξιωματούχων να κάνουν προπαγάνδα στους Τούρκους της Γερμανίας υπέρ του Erdogan. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν οι συλλήψεις γερμανών δημοσιογράφων και γερμανών πολιτών που από γερμανικής σκοπιάς ήταν εντελώς αυθαίρετες. Υπό αυτό το πρίσμα οι δηλώσεις Cavusoglu προκαλούν εντύπωση.
Στο μεταξύ, ο συλληφθείς Peter Steudtner, προασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφέθηκε ελεύθερος μετά τη διαμεσολάβηση του πρώην καγκελαρίου Gerhard Schröder και του υπουργού Καγκελαρίας Peter Altmaier. Βέβαια, η δίκη σε βάρος του με την κατηγορία της στήριξης τρομοκρατικής οργάνωσης συνεχίζεται, ο ίδιος όμως επέστρεψε στη Γερμανία. Αλλά και η δημοσιογράφος και μεταφράστρια Mesale Tolu, που συνελήφθη τον περασμένο Απρίλιο, αφέθηκε λίγο πριν τα Χριστούγεννα ελεύθερη με περιοριστικούς όρους ωστόσο δεν μπορεί να εγκαταλείψει την Τουρκία.
Μένει το μεγαλύτερο εμπόδιο στις γερμανοτουρκικές σχέσεις. Η προφυλάκιση επί σχεδόν 12 μήνες του ανταποκριτή της εφημερίδας Die Welt Deniz Yicel χωρίς να του έχει απαγγελθεί κατηγορία. Στην κατηγορία της γερμανικής πλευράς, ότι η φυλάκισή του έχει πολιτικά κίνητρα, ο Cavusoglu απαντά αρνητικά: «Σας διαβεβαιώνω ότι η περίπτωση Yucel δεν έχει πολιτικά κίνητρα. Ποιο είναι το πλεονέκτημα για μένα από την παραμονή του στη φυλακή; Ποιό θα είναι το αντίτιμο; Κανένα. Δηλητηριάζει τις σχέσεις μας. Μου αρέσει; Όχι. Αλλά δεν μπορώ να παρέμβω στη δικαιοσύνη για να το λύσω», είπε στους γερμανούς δημοσιογράφους. Αυτό ακριβώς όμως αμφισβητεί η γερμανική πλευρά. Ακόμη και υψηλόβαθμοι πολιτικοί, όπως ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών S. Gabriel, χαρακτήρισε ανοιχτά τον Yucel ως όμηρο του τούρκου προέδρου.
Ο ίδιος ο Gabriel ήταν εκείνος που πρόσφατα προσκάλεσε για τσάι τον τούρκο ομόλογό του στο σπίτι του, στην πόλη Γκόσλαρ. Είναι κοινό μυστικό ότι η διπλωματική του επιδεξιότητα και οι οικονομικές πιέσεις βοήθησαν να καταγραφεί κινητικότητα στη διαμάχη μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας. Ο Gabriel εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για πολίτες που θέλουν να μεταβούν στην Τουρκία με αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των γερμανών τουριστών. Και τελευταία τόνισε ότι στη διμερή συνεργασία στον εξοπλιστικό τομέα, η Γερμανία θα κρατήσει συγκρατημένη στάση, όσο καιρό δηλαδή ο Yucel παραμένει στη φυλακή. Με άλλα λόγια, κάτι κινείται στις σχέσεις το δύο χωρών, μόνο που κανείς δεν ξέρει τι σημαίνει αυτό για τον ίδιο.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS