Τελευταία Νέα
Διεθνή

Merkel: Οι κυβερνητικές διαπραγματεύσεις με το SPD να ολοκληρωθούν έως τις 13 Φεβρουαρίου 2018

Merkel: Οι κυβερνητικές διαπραγματεύσεις με το SPD να ολοκληρωθούν έως τις 13 Φεβρουαρίου 2018
Την όσο το δυνατό ταχύτερη ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με το SPD επιθυμεί η Γερμανίδα καγκελάριος
Την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού (CDU/CSU-SPD, πριν από την έναρξη της Μεγάλης Σαρακοστής (13/2/2018) επιδιώκει η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, σύμφωνα με το ιδιωτικό τηλεοπτικό δικτύου NTV.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η Merkel μιλώντας σε κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), δήλωσε ότι θα ήταν καλύτερα αν οι διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση του κυβερνητικού προγράμματος ολοκληρώνονταν ως τη 13η Φεβρουαρίου, λαμβάνοντας υπ' όψιν και το γεγονός ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) έχει ανακοινώσει πως σκοπεύει να απευθυνθεί στη βάση του προκειμένου να λάβει εξουσιοδότηση για την συμμετοχή στην κυβέρνηση.
Το ίδιο είχε συμβεί και το 2013, με τις διαπραγματεύσεις να ολοκληρώνονται την 28η Νοεμβρίου, την διαδικασία ψηφοφορίας των σοσιαλδημοκρατών να διεξάγεται την περίοδο 6η-12η Δεκεμβρίου και τη νέα κυβέρνηση να ορκίζεται τη 17η Δεκεμβρίου.
Από την πλευρά του, ο αρχηγός του SPD Martin Schulz σε συνέντευξή του στο ZDF, περιορίστηκε να εκφράσει την πεποίθησή του ότι οι σύνεδροι του κόμματος, που θα ενημερωθούν σχετικά με το αποτέλεσμα των διερευνητικών συνομιλιών στο έκτακτο συνέδριο της 21ης Ιανουαρίου 2018 στη Βόννη, θα δώσουν τη συγκατάθεσή τους για την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων για την κατάρτιση του κυβερνητικού προγράμματος, διότι το κόμμα του «εξασφάλισε πολλά» κατά τις συνομιλίες της τελευταίας εβδομάδας.
«Περίπου το 80% των προτάσεών μας έχει αποτυπωθεί στο κείμενο», στο οποίο κατάληξαν τα τρία κόμματα, είπε χαρακτηριστικά ο Schulz.
Από τα μέλη του προεδρείου του SPD πάντως τα 40 ψήφισαν ότι θα εισηγηθούν στο έκτακτο συνέδριο να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, ενώ αρνητικά ψήφισαν τα έξι.
Η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Andrea Nahles εξέφρασε την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα των συνομιλιών, ενώ ειδικά σε ό,τι αφορά τα ευρωπαϊκά θέματα, δήλωσε ότι «αυτό το χαρτί είναι η βάση για μια διαφορετική ευρωπαϊκή πολιτική, για περισσότερες επενδύσεις, περισσότερη φορολογική δικαιοσύνη και περισσότερο κοινωνική Ευρώπη».
Ικανοποιημένος δήλωσε και ο ομόλογός της από την Χριστιανική Ένωση Volker Kauder.
«Γίνονται πολλά για την ενίσχυση της συνοχής της κοινωνίας, για τις οικογένειες.
Θα αποτελέσει για τη χώρα πλεονέκτημα αν καταφέρουμε να φτάσουμε σε αυτή την κυβέρνηση», δήλωσε.
Θετικό χαρακτήρισε το αποτέλεσμα και σε ό,τι αφορά την επανένωση των οικογενειών προσφύγων ο υπουργός Εσωτερικών Tomas de Maiziere, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι με την πρόβλεψη για ανώτατο όριο 1000 ατόμων ανά μήνα η χώρα δεν υπερφορτώνεται.
Εν τω μεταξύ σχολιάζοντας την καταρχήν συμφωνία των τριών κομμάτων, ο πρόεδρος της Bundesbank Jens Weidmann απηύθυνε έκκληση να μην ξεχαστεί το θέμα της ανάπτυξης κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το κυβερνητικό πρόγραμμα. «Καθώς οι προοπτικές ανάπτυξης επισκιάζονται από τις δημογραφικές εξελίξεις, είναι ακόμη σημαντικότερο να δημιουργηθούν οι συνθήκες για περισσότερη ανάπτυξη.
Σε αυτό το πλαίσιο, στις διαπραγματεύσεις δεν θα πρέπει να εστιάσουν στην μοιρασιά της υπάρχουσας πίτας, αλλά στην επέκτασή της», επισήμανε ο Weidmann.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης