Τελευταία Νέα
Διεθνή

Schulz στη FAZ: Κατανοώ τις επιφυλάξεις των αντιπροσώπων του SPD - Θα πειστούν όμως από τα επιχειρήματα

Schulz στη FAZ: Κατανοώ τις επιφυλάξεις των αντιπροσώπων του SPD - Θα πειστούν όμως από τα επιχειρήματα
Tο 52% Γερμανών δεν θέλει το μεγάλο συνασπισμό ενώ οριακά αρνητική ήταν και η απόφαση των Σοσιαλδημοκρατών στο συνέδριο στο κρατίδιο της Σαξονίας 
Συνεχίζονται τα προβλήματα του Martin Schulz στο εσωτερικό του κόμματός του για την απόφαση του να συμμετέχει στον μεγάλο συνασπισμό με την A. Merkel ώστε να βγει η Γερμανία από την πολιτική κρίση που δημιουργήθηκε μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Σε συνέντευξη του στη γερμανική Frankfurter Allgemeine (FAS) τονίζει:
«Μπορώ να κατανοήσω τις επιφυλάξεις στις γραμμές μας, είχα και ο ίδιος μεγάλες αμφιβολίες. Όπως και εγώ, οι αντιπρόσωποι του κόμματος στο έκτακτο συνέδριο (στις 21 Ιανουαρίου στη Βόνη) θα πεισθούν μόνο με επιχειρήματα».
Είχε προηγηθεί η οριακή άρνηση των Σοσιαλδημοκρατών στο συνέδριο τους στο κρατίδιο Σαξονία - Άνχαλτ όπου επικράτησε οριακά το όχι στις διαπραγματεύσεις με τους Χρισταινοδημοκράτες CDU (52 όχι έναντι 51 ναι) στην οποία παρέστει και ο υπουργός Εξωτερικών Sigmar Gabriel.
Όμως σκεπτικισμό εκφράζουν ανοικτά πλέον και επιφανή στελέχη του κόμματός του. Ο κυβερνήτης του Βερολίνου Michael Muller δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagesspiegel: «Υπήρξε ένα σαφές μήνυμα από την κάλπη και προς τους δύο κυβερνητικούς εταίρους: Αυτός ο συνασπισμός με την ίδια πολιτική δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση. Γι' αυτό και η συνέχισή του χωρίς ουσιαστικές αλλαγές δεν με πείθει». Ο Muller δεν απέκλεισε μάλιστα νέες εκλογές σύντομα ή πιο μακροπρόθεσμα.
Ο Ralf Stegner , αναπληρωτής πρόεδρος του SPD, είπε επίσης σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Welt»: «Θέλουμε να καταργήσουμε την αναίτια θέση προθεσμίας σε συμβάσεις εργασίας. Αυτό πρέπει να καταστεί σαφές στις 21 Ιανουαρίου. Τάσσομαι μεν υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων, αλλά κυβέρνηση συνασπισμού μπορεί να γίνει μόνο εάν καταργηθεί».
Ο Michael Grosek, επικεφαλής του κόμματος στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας και προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών, εξέφρασε επίσης τον σκεπτικισμό του μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa). «Δεν μπορεί κανείς να πει ότι κατακλυσθήκαμε από κύματα ενθουσιασμού», είπε αναφερόμενος στην έναρξη διαπραγματεύσεων. «Στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία ισχύει η αρχή: τον λόγο έχει η βάση του κόμματος».
Βελτιώσεις στην απόφαση της Παρασκευής ζήτησε και ο Alexander Schweitzer, επικεφαλής του SPD στο κρατίδιο Ρηνανίας -Παλατινάτου (με πρωτεύουσα το Μάιντς): «Η απόφαση των διερευνητικών συζητήσεων είναι ένα βήμα. Στόχος του κόμματος στις διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι να επιτύχουμε σαφώς περισσότερα. Η ευρωπαϊκή κατεύθυνση είναι καλή, αλλά απαιτούνται συγκεκριμένα μέτρα. Το κενό στην καγκελαρία πρέπει όμως να τελειώνει».

Tο 52% Γερμανών δεν θεωρεί καλή λύση τον μεγάλο συνασπισμό

Εν τω μεταξύ, το 52% των Γερμανών θεωρεί ένα νέο μεγάλο συνασπισμό μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών και Χριστιανοδημοκρατών κακή έως ελάχιστα καλή λύση, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινσιτούτου Dimap, η οποία διεξήχθη για λογαριασμό της κυριακάτικης «Welt».
Το 40% θεωρεί τον μεγάλο συνασπισμό από καλή έως πολύ καλή.
Από τους ψηφοφόρους του SPD απορρίπτει την κυβερνητική συνεργασία το 60% και την εγκρίνει το 37%.
Αντίθετα, οι ψηφοφόροι της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU/ CSU) την εγκρίνουν σε ποσοστό 67% και την απορρίπτει μόνο το 30%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης