Time: Είναι ο Γάλλος πρόεδρος ο επόμενος ηγέτης της Ευρώπης; - Οι διαφορές του με τη Merkel

Time: Είναι ο Γάλλος πρόεδρος ο επόμενος ηγέτης της Ευρώπης; - Οι διαφορές του με τη Merkel
Η Merkel επιζητεί το διάλογο ακόμα και με δύσκολους εταίρους ενώ ο Macron τις πιο θεαματικές εμφανίσεις και μπορεί να γίνει πιο άμεσος και φιλικός
Τον τίτλο του «ηγέτη της Ευρώπης» ακόμη και του λεγόμενου «ελευθέρου κόσμου» διεκδικεί ο γάλλος πρόεδρος Em. Macron από τη γερμανίδα καγκελάριο Merkel. Η ισχυρή κυρία της Ευρώπης διατηρούσε τον τίτλο επί χρόνια μετά μάλιστα και την εκλογή Trump.
Το αμερικανικό περιοδικό Time σε πρωτοσέλιδο του διερωτάται «εάν ο γάλλος πρόεδρος είναι τελικά αυτός ο ηγέτης της Ευρώπης» παραθέτοντας μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία.
«Η A. Merkel επί χρόνια έπαιζε το πρώτο βιολί στην Ευρώπη και κανείς δεν το αμφισβητούσε. Μετά τη νίκη του Trump στις ΗΠΑ πολλές εφημερίδες έγραψαν πως τώρα η Merkel είναι «ο αρχηγός του ελεύθερου κόσμου». Τουλάχιστον αυτό ίσχυε μέχρι πριν από μερικούς μήνες. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο όμως τα πράγματα άλλαξαν. Το κόμμα της Καγκελαρίου έχασε πάρα πολλές ψήφους, άρα και ισχύ, στις τελευταίες εκλογές.
Από την άλλη πλευρά στη Γαλλία, ο Πρόεδρος Em. Macron είναι το νέο αστέρι της πολιτικής. Ο νεαρός Γάλλος πολιτικός θεωρείται χαρισματικός και έλαμψε με τη νίκη του εναντίον της ακροδεξιάς υποψήφιας Marine LePen. Κατάφερε επίσης να περάσει τις αλλαγές στο εργασιακό παρά τις αντιδράσεις που είχαν δημιουργηθεί. Στα τεσσαρακοστά του γενέθλια, η πλειονότητα των Γάλλων τον χαρακτήρισε μάλιστα «έναν καλό Πρόεδρο».
Ο Macron δεν τα πάει καλά μόνο στο εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό. Ένα λαμπερό δείπνο με τον Trump στον πύργο του Άιφελ και η υποδοχή του Ρώσου Προέδρου Putinν στο ανάκτορο των Βερσαλλιών ακολούθησαν μια σειρά από πρωτοβουλίες όσον αφορά στην πολιτική στην Αφρική και τελευταία η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Erdogan. «Παίζει το ισχυρό χαρτί του παραδοσιακού ρόλου της γαλλικής διπλωματίας που αναμειγνύεται σε πολιτικά ζητήματα σε όλο τον κόσμο» δηλώνει ο Stefan Zeindedorf, αναπληρωτής διευθυντής του Γαλλογερμανικού Ινστιτούτου στο Λούντβιγκσμπουργκ.

Που διαφέρουν Merkel και Macron
Η Merkel και ο Macron διαφέρουν όμως και σε κάτι άλλο. Η Γερμανίδα Καγκελάριος για παράδειγμα επιζητεί το διάλογο ακόμα και με δύσκολους εταίρους, όπως είναι ο Trump, ο Putin ή ο Erdpgan, αλλά παραμένει πάντοτε εντός πρωτοκόλλου, είναι ψύχραιμη και κρατά αποστάσεις. Ο Γάλλος Πρόεδρος από την άλλη πλευρά, προτιμά τις πιο θεαματικές εμφανίσεις και μπορεί να γίνει πιο άμεσος και φιλικός με έναν τρόπο λίγο περίεργο. Για παράδειγμα, δεν άφηνε το χέρι του Trump κατά τη διάρκεια χειραψίας ή του είπε κάποια στιγμή με στόμφο «κάνε και πάλι τον πλανήτη μεγάλο».
Δεν πάει πολύ καιρός που το περιοδικό Time χαρακτήρισε την καγκελάριο Μέρκελ «Κυρία Ευρώπη», ωστόσο τώρα αποκαλεί τον Macron ως «τον επόμενο ηγέτη της Ευρώπης». Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ωστόσο πως είναι επικίνδυνο να επικεντρώνεται κανείς σε πρόσωπα και όχι σε πολιτικές. Ο Macron δεν φαίνεται πάντως να έχει βλέψεις για έναν ηγεμονικό ρόλο στην Ευρώπη και η Merkel είναι γενικά ανοιχτή στο διάλογο. Θα πρέπει όμως πρώτα να επιλύσει ένα σοβαρό πρόβλημα στο εσωτερικό και αυτό είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης. Το σίγουρο πάντως είναι πως ο ένας χρειάζεται τον άλλο.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS