Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θεοδωράκης: Η χώρα χρειάζεται ένα Κοινωνικό Συμβόλαιο που θα φέρνει κοντά τα λόγια με τις πράξεις

Θεοδωράκης: Η χώρα χρειάζεται ένα Κοινωνικό Συμβόλαιο που θα φέρνει κοντά τα λόγια με τις πράξεις
Τι ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, στην πρώτη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΟΕΣ) του Κινήματος Αλλαγής
«Η χώρα εκτός από μνημόνια χρειάζεται ένα Κοινωνικό Συμβόλαιο που θα φέρνει κοντά τα λόγια με τις πράξεις», τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ., Θεοδωράκης, μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΟΕΣ) του Κινήματος Αλλαγής.
Όπως είπε, «στην υπογραφή αυτού του Συμβολαίου δε θα έρθουν οι πολίτες που δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς. Αυτό είναι το πρώτο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε.
Η μάχη της εμπιστοσύνης είναι τόσο σημαντική όσο και η μάχη του περιεχομένου.
Οι άνθρωποι που πίστεψαν στο εγχείρημα δεν μας έχουν δώσει λευκή επιταγή.
Προσμένουν αποτελέσματα για να μας στηρίξουν».
Ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε πως στην αρχή αυτού του νέου δρόμου, που δεν υπάρχει στον χάρτη, που εμείς θα ανοίξουμε, είναι ανάγκη ο καθένας από εμάς να σκεφθεί δύο πράγματα: με ποιους πάμε και γιατί.
Ξεκινώντας από τον πρώτο στόχο είπε «πάμε να αλλάξουμε την Ελλάδα, να την βγάλουμε από τους βάλτους του λαϊκισμού, να γκρεμίσουμε τα τείχη του συντηρητισμού. Δίκαιη χώρα, ελεύθεροι πολίτες, οικονομικός εκσυγχρονισμός, κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.
Το όνομά μας μπορεί να γίνει ο οδηγός μας.
Κίνημα! – Μια υπόθεση πολλών
Αλλαγή! – Μια απόφαση πολλών
Όλα αυτά δεν θα επιτευχθούν με ευχολόγια και αφορισμούς. Χρειαζόμαστε σχέδιο, ιεράρχηση των στόχων, συμμαχίες και συγκρούσεις, δουλειά και αποτέλεσμα».
Η αλήθεια, όπως ανέφερε, είναι ότι  περνάει άσχημα σε αυτή τη χώρα και έχει εκδιωχθεί από το ψέμα και τις μισές αλήθειες.
Έδωσε ως παράδειγμα το  Μακεδονικό, λέγοντας ότι «η κοινωνία παρασύρθηκε από τους εθνικολαϊκιστές.
Και η χώρα ηττήθηκε.
Και η χώρα έχασε.
Πρέπει να τολμήσουμε να πούμε ότι αν οι γείτονες μας εγκαταλείψουν τους αλυτρωτισμούς και είναι έτοιμοι για μια σύνθετη ονομασία -που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, αλλά δεν θα τον μονοπωλεί- είμαστε και εμείς έτοιμοι.
Δεν θα αντέξουμε πολύ ακόμη, ως προκεχωρημένο φυλάκιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια σπαρασσόμενη περιοχή.
Η Ελλάδα πρέπει να γίνει η πρωτεύουσα της ευρωπαϊκής Βαλκανικής χερσονήσου.
Αντίστοιχη τόλμη και διορατικότητα πρέπει να επιδείξουμε σε όλα τα μεγάλα εθνικά θέματα, οικονομικά και κοινωνικά.
Από τη φορολογία και το ασφαλιστικό μέχρι την ασφάλεια και την υπογεννητικότητα.
Η σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ θα πρέπει να γίνει πάνω στα πραγματικά προβλήματα της χώρας».
Υπογράμμισε ότι η απελευθέρωση του δημοσίου από τα κομματικά δεσμά είναι πρώτης προτεραιότητας ζήτημα, προσθέτοντας πως δεν είναι αρκετή η αυτοκριτική για τα λάθη του παρελθόντος και χρειάζεται πρόταση για ένα νέο δημόσιο «και ελπίζω μέχρι το συνέδριο να έχουμε προλάβει να το συζητήσουμε».
Επίσης, όπως είπε, τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλες τις σύγχρονες μορφές τους πρέπει να είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα του Κινήματος Αλλαγής.
Αναφερόμενος στο 2ο ερώτημα, δηλαδή ποιοι θα είναι οι σύμμαχοι μας μετά τις βουλευτικές εκλογές, σημείωσε ότι αυτή η συζήτηση δεν είναι του παρόντος και προέχει το  ποιοι δημιουργούν στο Κίνημα Αλλαγής, ποιοι προσκαλούνται, ποιοι χωράνε και ποιοι περισσεύουν.
«Στην αίθουσα δεν υπάρχουν αρκετές γυναίκες, δεν υπάρχουν αρκετοί νέοι, δεν υπάρχουν αρκετοί καινούργιοι.
Πρέπει λοιπόν να θέσουμε τον κανόνα του τριάντα:
Το 30% των συνέδρων πρέπει να είναι γυναίκες
Το 30% των συνέδρων πρέπει να είναι νέοι κάτω των 40 ετών
Το 30% των συνέδρων πρέπει να είναι από τον ιδιωτικό τομέα
Το 30% των συνέδρων πρέπει να έρχονται από περιοχές εκτός Αθήνας και εκτός Θεσσαλονίκης», τόνισε ο κ. Θεοδωράκης και υποστήριξε ότι αυτά μπορούν να επιτευχθούν «αρκεί να το αποφασίσουμε».
Κατά τον ίδιο, το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να συναντήσει νέα κοινά, ενώ το συνέδριο του Μαρτίου θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία του εγχειρήματος.
Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι «ο παλιός δρόμος δεν θα μας φέρει νέες νίκες.
Υπάρχουν άνθρωποι που μας περιμένουν εκεί έξω.
Να ακούσουμε όσους σκέφτονται, παράγουν, βελτιώνουν. Όλους αυτούς που υποφέρουν σήμερα με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Όλους αυτούς που περπατούν με τον άνεμο αντίθετα, χωρίς ποτέ να ζητάνε αντάλλαγμα από την πολιτική εξουσία».
Και κατέληξε λέγοντας ότι «το Συνέδριο του Μαρτίου είναι μια μεγάλη ευκαιρία για το ΠΟΤΑΜΙ, τους Μεταρρυθμιστές, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΔΗΣΟ, τη ΔΗΜΑΡ, τις Κινήσεις, την ΕΔΕΜ, τους Οικολόγους, τον Νίκο, τον Γιώργο, τον Δημήτρη…
Είναι η μεγάλη ευκαιρία να πιστέψουμε όλοι εμείς ότι μπορούμε να κάνουμε μια νέα αρχή.
Κι αν αυτό συμβεί τότε εύκολα -ή μάλλον πιο εύκολα- θα πιστέψει και η κοινωνία σε εμάς».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης