Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Οι έντονες αντιδράσεις στη βάση του SPD απειλούν να «τορπιλίσουν» για τη συμφωνία με το CDU

tags :
Γερμανία: Οι έντονες αντιδράσεις στη βάση του SPD απειλούν να «τορπιλίσουν» για τη συμφωνία με το CDU
Στόχος του SPD  είναι να αμβλύνει τις αντιδράσεις των μελών του κόμματος, που απειλούν να «τορπιλίσουν» τη συμφωνία
Η ηγετική ομάδα των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) δεσμεύθηκε σήμερα (14/1/2018) να ασκήσει πιέσεις, προκειμένου να βελτιωθεί η προγραμματική κατ’ αρχήν συμφωνία με τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Merkel (CDU/CSU) για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού.
Στόχος του SPD  είναι να αμβλύνει τις αντιδράσεις των μελών του κόμματος, που απειλούν να «τορπιλίσουν» τη συμφωνία.
Οι ηγέτες του SPD θα πρέπει να πείσουν τα μέλη του κόμματος πριν από το κρίσιμο συνέδριο στις 21 Ιανουαρίου, κατά το οποίο οι αντιπρόσωποι θα ψηφίσουν για τη συμφωνία, η  οποία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή (12/1/2018) μετά από 25 ώρες διερευνητικών συνομιλιών.
Μόνο τότε μπορούν να προχωρήσουν σε επίσημες διαπραγματεύσεις οι δύο πολιτικοί σχηματισμοί.
«Οι διαπραγματεύσεις είναι ένα εντελώς διαφορετικό πράγμα σε σχέση με τις διερευνητικές συνομιλίες», δήλωσε στο Funke Mediengruppe ο Malu Dreyer, πρωθυπουργός στο δυτικό κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου και αναπληρωτής ηγέτης του SPD.
«Θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε περισσότερα σημεία στις διαπραγματεύσεις για τον κυβερνητικό συνασπισμό», πρόσθεσε.
Μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Enmid έδειξε ότι το 56% των Γερμανών εξέφρασε την ικανοποίησή του για το σχέδιο συνασπισμού, το οποίο συμφωνήθηκε μετά την κατάρρευση των συνομιλιών μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών της Merkel, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων τον Νοέμβριο 2017.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα για την εφημερίδα Bild am Sonntag, το 60% των Γερμανών ζητεί  από το συνέδριο του SPD  να δώσει το πράσινο φως  στις διαπραγματεύσεις συνασπισμού, ενώ το 30% αντιτίθεται.
Τα μέλη του SPD εξακολουθούν να υφίστανται τις «πληγές» από το  εκλογικό αποτέλεσμα του κόμματος τον  Σεπτέμβριο 2017, το χειρότερο από το 1933.
Το Σάββατο (13/1/2018) οι εκπρόσωποι του SPD σε περιφερειακό συνέδριο κόμματος στο ανατολικό κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ με ψήφους 52- 51 τάχθηκαν κατά των διαπραγματεύσεων για τον μεγάλο συνασπισμό παρά την ένθερμη υποστήριξη του υπουργού Εξωτερικών Sigmar Gabriel στην  υποστήριξη της συμφωνίας.
Πολλά μέλη του SPD εκτιμούν ότι, το προγραμματικό σχέδιο για τον κυβερνητικό συνασπισμό δεν προσφέρει  επαρκείς παραχωρήσεις στο κεντροαριστερό κόμμα.
Το προγραμματικό έγγραφο των 28 σελίδων είναι διανθισμένο με υποσχέσεις για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη στήριξη των προσφύγων, το φορολογικό και το συνταξιοδοτικό.
Ωστόσο υπολείπεται κατά πολύ του προεκλογικού προγράμματος του SPD.
Η φορολογική επιβάρυνση των πλουσιότερων και η βελτίωση των όρων στην παροχή της δημόσιας υγειονομικής περίθαλψης απουσιάζουν από το έγγραφο που συνομολογήθηκε με τους Χριστιανοδημοκράτες της Merkel και τους πιο αυστηρούς της βαυαρικής CSU.
«Οι διερευνητικές συνομιλίες έθεσαν ένα θεμέλιο, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο», δήλωσε στη Bild am Sonntag ο Thorsten Schaefer-Guembel, άλλος ανώτερος αξιωματούχος του SPD.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης