Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Απόρριψη του αιτήματος εξαίρεσης της προέδρου Εφετών από την υπόθεση με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς

Απόρριψη του αιτήματος εξαίρεσης της προέδρου Εφετών από την υπόθεση με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς
Tη Δευτέρα 15/1 θα εξετάσει ο προϊστάμενος της υπηρεσίας του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών τη νομιμότητα της απόφασης του Αστυνομικού Διευθυντή Αλλοδαπών για τη κράτηση του ενός από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς
Aπορρίφθηκε το αίτημα της τακτικής προέδρου της 7ης Επιτροπής Προσφυγών Ασύλου και παράλληλα προέδρου του Θ΄ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, Ευγενίας Μυλωνοπούλου, να παραιτηθεί λόγω κωλύματος από την εν λόγω Επιτροπή, που συμμετείχε στην υπόθεση ενός από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς οι οποίοι κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στην γείτονα χώρα.
Η αίτησή της Μυλωνοπούλου απορρίφθηκε με απόφαση της 7ης Επιτροπής Προσφυγών Ασύλου (υπ΄ αριθμ. 773/2018) , καθώς «δεν ερείδεται σε καμία διάταξη νόμου ή γενική αρχή του δικαίου» και «ουδείς προέβαλε οιονδήποτε λόγο εξαίρεσής της».
Σημειώνεται ότι η Ευγενία Μυλωνοπούλου, την περασμένη Δευτέρα (8/1), με προσωρινή διαταγή της "πάγωσε" την απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Επιτροπής Προσφυγών, που είχε χορηγήσει άσυλο στον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, ενώ η ίδια στις 4/1 είχε δηλώσει κώλυμα να συμμετάσχει ως τακτικό μέλος (πρόεδρος) στην εν λόγω  Επιτροπή που ήδη εξέταζε με τη συμμετοχή της το αίτημα του ενός Τούρκου αξιωματικού, μέλους του ελικοπτέρου.
Στο μεταξύ, τη Δευτέρα 15/1 θα εξετάσει ο προϊστάμενος της υπηρεσίας του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών τη νομιμότητα της απόφασης του Αστυνομικού Διευθυντή Αλλοδαπών για τη κράτηση του ενός από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, η οποία εκδόθηκε μετά την επροσωρινή διαταγή της Ευγενίας Μυλωνοπούλου.
Μάλιστα, τη Δευτέρα θα κριθεί η βασιμότητα και η νομιμότητα της  αστυνομικής απόφασης, δηλαδή εάν καλώς ο Τούρκος στρατιωτικός επαναφέρθηκε σε συνθήκες κράτησης.
Πάντως, σύμφωνα με  νομικούς, μικρές είναι οι πιθανότητες να αποφανθεί ότι είναι εσφαλμένη η απόφαση της ΕΛ.ΑΣ ο προϊστάμενος υπηρεσίας του Πρωτοδικείου, καθώς η διαδικασία είναι τυπική και ο δικαστής περιορίζεται στην εξέταση των τυπικών προϋποθέσεων.
Σημειώνεται ότι οι δικηγόροι του Τούρκου αξιωματικού από τη δικονομία έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν ακρόαση από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας προτού αποφανθεί για τη νομιμότητα της απόφασης του αστυνομικού διευθυντή, αλλά και να καταθέσουν αντιρρήσεις εάν ο προϊστάμενος επικυρώσει την απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. για κράτησή του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης