Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επική «μάχη» στο Davos - Merkel και Macron εναντίον Donald Trump και προστατευτισμού

Επική «μάχη» στο Davos - Merkel και Macron εναντίον Donald Trump και προστατευτισμού
Η Γερμανίδα καγκελάριος επιθυμεί να ταξιδέψει στην Ελβετία για μία αντιπαράθεση κορυφής με τον Αμερικανό πρόεδρο αλλά όλα εξαρτώνται από το SPD
Η Angela Merkel επιδιώκει να παραστεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Davos (WEF)  από τις 23 έως τις 26 Ιανουαρίου 2018 και να δώσει στο πλευρό του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron μία επική μάχη κορυφής ενάντια στον προστατευτισμό του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump.
Μέχρι πριν από λίγες ημέρες η παρουσία της Merkel στο Νταβός φαινόταν σχεδόν αδύνατη, καθώς προσπαθεί να σχηματίσει κυβέρνηση στη Γερμανία τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές (24/9/2017) και βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες (SPD).
Ωστόσο, μετά τη σύναψη μιας προκαταρκτικής συμφωνίας μεγάλου συνασπισμού με το SPD την Παρασκευή (12/1/2018), οι Γερμανοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως  η Merkel θα μπορούσε τελικά να ταξιδέψει στο Νταβός, ενδεχομένως δημιουργώντας τη μεγάλη αντιπαράθεση με τον Trump, ο οποίος αναμένεται να μιλήσει την τελευταία ημέρα το φόρουμ.
Γερμανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση και ότι η καγκελάριος περιμένει την έκβαση του συνεδρίου του SPD στη Βόννη (21/1/2018), όπου το κόμμα θα αποφασίσει επισήμως αν θα ξεκινήσει συνομιλίες συνασπισμού με τους, προτού αποφασίσει για το Νταβός.
Μια εμφάνισή της θα σήμαινε και την επιστροφή της Merkel στην παγκόσμια σκηνή μετά από μήνες πολιτικής απουσίας, κυρίως λόγω των πολιτικών εξελίξεων στη  Γερμανία, σημειώνει το Reuters.
Θα επέτρεπε επίσης στην ίδια και τον Macron, ο οποίος  έχει προγραμματιστεί να μιλήσει στο φόρουμ στις 24 Ιανουαρίου, δύο ημέρες πριν από τον Trump, να επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους στη μεταρρύθμιση της ΕΕ, μετά το Brexit και να υπερασπιστούν τις φιλελεύθερες δημοκρατικές αξίες των πολιτικών τους έναντι του Trump.
Ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Steffen Seibert, τις προηγούμενες ημέρες απέφυγε να απαντήσει σχετικά με την παρουσία της Merkel στο WEF.
Τίτλος της φετινής διοργάνωσης είναι «Δημιουργώντας ένα κοινό μέλλον σε έναν κατακερματισμένο κόσμο»  και το παρών θα δώσουν περίπου 60 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.
Αξιωματούχοι του WEF εκτιμούν, πως η Merkel εξακολουθεί να εξετάζει εάν θα παραστεί. Αν το κάνει, είναι απίθανο η ίδια ή ο Macron να υπερκεραστούν από τον Trump, ο οποίος αναμένεται να φτάσει το απόγευμα της 25ης Ιανουαρίου.
Τις εργασίες του φόρουμ θα ανοίξει ο πρωθυπουργός της Ινδίας Narendra Modi στις 23 Ιανουαρίου 2018. Αναμένεται επίσης η Βρετανίδα πρωθυπουργός Theresa May, και οι ομόλογοί της από τον Καναδά Justin Trudeau και το Ισραήλ Benjamin Netanyahu. 
Τον πρώτο χρόνο της θητείας του ο Trump απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών με τις ασιατικές χώρες  όπως και εκείνη του Παρισιού για το κλίμα.
Επίσης με τη ρητορική του έχει προκαλέσει φόβους για πυρηνικό πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα και προκάλεσε απογοήτευση η προσπάθεια τορπιλισμού της διεθνούς συμφωνίας για το Ιράν. Οι απαξιωτικές αναφορές του για την Αιτή και τις αφρικανικές χώρες προκάλεσαν οργή.

Τους ενώνει και η αντιπάθεια για τον Trump

«Υπάρχουν πολύ λίγα πράγματα στον κόσμο που ενώνουν τις χώρες όσο η αντιπάθεια τους προς τον Trump και αυτά που κάνει», δήλωσε ο Ian Bremmer του Eurasia Group με τακτικές συμμετοχές στο Νταβός.
«Στις ΗΠΑ μπορεί να έχει το 40% υπέρ του. Στο Νταβός το αντίστοιχο ποσοστό είναι πιο κοντά στο 5%», πρόσθεσε.
Η επίσκεψη του Trump θα είναι η πρώτη από πρόεδρο των ΗΠΑ μετά από εκείνη του Bill Clinton το 2000.
Θα συνοδεύεται από μια μεγάλη αντιπροσωπεία που αναμένεται να περιλαμβάνει τον γαμπρό του Jared Kushner, τον υπουργό Οικονομικών Steve Mnuchin και τον υπουργό Εξωτερικών Rex Tillerson .
Η Merkel διατηρεί μία ψυχρή σχέση με τον Trump, ο οποίος την κατηγόρησε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας της για  «καταστροφής της Γερμανίας» επιτρέποντας να φθάσουν στη χώρα το 2015 εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.
Η εκλογή του Macron, ενός φιλοευρωπαίου κεντρώου, που υποστηρίζει το ελεύθερο εμπόριο, στη Merkel έναν ισχυρό σύμμαχο στην αντιπαράθεση με τον Αμερικανό πρόεδρο.
Ο Macron έχει προγραμματιστεί να μιλήσει για 45 λεπτά το βράδυ της 24ης Ιανουαρίου 2018 στο Νταβός.
«Το ένστικτό μου λέει ότι η ομιλία του Macron θα είναι βαρύνουσας σημασίας», δήλωσε ο Robin Niblett, του think tank Chatham House στο Λονδίνο.
«Δεν θα μιλήσει μόνο για την Ευρώπη. Θα προσπαθήσει να θέσει το παγκόσμιο ελεύθερο εμπόριο υπό την προστασία της Ευρώπης.
Εάν μιλήσει και η Merkel, η οποία έχει κάνει επτά εμφανίσεις στο WEF από τότε που έγινε καγκελάριος το 2005, αυτό το μήνυμα μπορεί να ακουστεί ακόμη πιο δυνατά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης