Τελευταία Νέα
Πολιτική

Διορθωτικές παρεμβάσεις στην κυβέρνηση μετά το πολυνομοσχέδιο και Ζουράρι - Μεγάλος ανασχηματισμός από 8-9/2018

Διορθωτικές παρεμβάσεις στην κυβέρνηση μετά το πολυνομοσχέδιο και Ζουράρι - Μεγάλος ανασχηματισμός από 8-9/2018
Βασικός στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι βελτίωση των επιδόσεων ώστε να καταστεί διαχειρίσιμη και δη αναστρέψιμη η διαφορά πριν τις εκλογές
Η υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου σήμερα (15/1/2018), που αναμένεται να γίνει δίχως εκπλήξεις από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, είναι η αρχή του κυβερνητικού σχεδιασμού που έχει ορίζοντα τον Αύγουστο του 2018.
Ο επόμενος σταθμός σε αυτή την πορεία είναι το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου οπότε και εκτός απροόπτου, θα κλείσει η 3η αξιολόγηση και θα δοθεί και επισήμως το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης. 
Από εκεί και μετά ξεκινά η διπλή διαπραγμάτευση, αφενός για τις διαρθρωτικές αλλαγές που αφορούν στην τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος και παράλληλα, και αυτό είναι το σημαντικό, για την συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους που θα προσδιορίσει πόσο «καθαρή» ή «αυτοδύναμη» θα είναι η έξοδος στις αγορές.
Στο μεταξύ θα τρέχει και η διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό που ενδέχεται να προκαλέσει εσωτερικές πολιτικές εντάσεις αλλά και ανακατατάξεις στις πολιτικές συμμαχίες.
Ήδη όμως έχει αρχίσει να κυλά αντίστροφα ο χρόνος για τον στοχευμένο ανασχηματισμό, μετά και την χθεσινή παραίτηση του Κώστα Ζουράρι.
Επιπλέον στις 19-20 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί και η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ όπου αναμένεται να εκδηλωθούν οι εσωτερικές εντάσεις.
Οι πληροφορίες πάντως επιμένουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας, μετά το Eurogroup,  θα περιοριστεί σε διορθωτικές παρεμβάσεις στο κυβερνητικό του σχήμα, αφήνοντας τον μεγάλο ανασχηματισμό για μετά τον Αύγουστο, κάτι που συνδέει και με την τελική ευθεία των εκλογών.
Το βασικό σενάριο προβλέπει εκλογές το 2019, νοοομένου ότι μέχρι τότε η κυβέρνηση θα έχει εξασφαλίσει την έξοδο από τα μνημόνια και την ασφυκτική εποπτεία και παράλληλα θα έχει πετύχει θετικά  μέτρα για τις συντάξεις –μετάθεση της μείωσης- ή για την μείωση της φορολογίας ή ακόμη και για αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς.
Μέσα σε αυτό το ευρύτερο πολιτικό  πλαίσιο το κυβερνητικό επιτελείο διαμορφώνει την στρατηγική για τη μείωση της ψαλίδας από τη ΝΔ.
Τα πράγματα δεν είναι εύκολα καθώς υπολείπεται 10 ποσοστιαίων μονάδων, από την αξιωματική αντιπολίτευση, όπως δείχνει η δημοσκόπηση της Pulse που δημοσιεύει σήμερα το Bankingnews (31,5 %έναντι 21,5%).
Ενδιαφέρον έχει ότι για την τρίτη θέση δίνουν μάχη η Χρυσή Αυγή (7,5%) με το Κίνημα Αλλαγής (8,4%), το οποίο μετά την άνοδό του λόγω και των εξελίξεων περί την ηγεσία του και την προσχώρηση του Ποταμιού, δείχνει να ξεφουσκώνει.
Τα στοιχεία πάντως είναι συντριπτικά και μικρό περιθώριο αφήνουν καθώς πέρα από την διαφορά η παράσταση νίκης υπέρ της ΝΔ έχει εκτοξευτεί στις 30 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ καθαρό είναι το προβάδισμα της ΝΔ και στην προσδοκία για την επόμενη ημέρα (36% έναντι 25%) .
Στα θετικά για την κυβέρνηση είναι η βελτίωση του δείκτη αισιοδοξίας για το 2018 (25% έναντι 10% που ήταν για το 2017), καθώς επίσης ότι ένα σημαντικό ποσοστό που φθάνει στο 40% είναι θετικό στην προοπτική των πλειστηριασμών.
Βασικός στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι βελτίωση των επιδόσεων ώστε να καταστεί διαχειρίσιμη και δη αναστρέψιμη η διαφορά πριν τις εκλογές.
Το κυβερνητικό επιτελείο υποστηρίζει ότι μία σειρά οικονομικοί δείκτεςπου ακολουθούν την αναιμική ανάπτυξη του 2017, παρουσιάζουν βελτίωση, όπως η αύξηση της απασχόλησης και η άνοδος των κατώτατων αμοιβών.
Θεωρούν  ότι αυτά δεν περνούν στην κοινή γνώμη και γι αυτό δεν παράγουν θετικά επικοινωνιακά αποτελέσματα.
Ωστόσο εκτιμούν ότι η έξοδος από τα μνημόνια θα αλλάξει άρδην το κλίμα στην κοινωνία και σε αυτό θα χτίσουν στο επόμενο διάστημα το πολιτικό και επικοινωνιακό τους αφήγημα.
Ποντάρουν δε, στο ότι η ΝΔ δείχνει να έχει αγγίξει ταβάνι, ενώ αντίθετα –λένε-, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να προσδοκά από τη μεγάλη δεξαμενή των αναποφάσιστων. Βασική αρχή είναι ότι αν δεν μπορείς να αυξήσεις για δικά σου ποσοστά, μειώνεις τα ποσοστά του αντιπάλου.
Στο πλαίσιο αυτό μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης η κυβέρνηση σχεδιάζει επίθεση στην αντιπολίτευση για τα θέματα διαφθοράς και διαπλοκής που εκτιμά ότι αποτελούν προνομιακό πεδίο.
Εκκρεμεί άλλωστε και η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην βουλή που έχει ζητήσει από την περασμένη χρονιά ο Αλέξης Τσίπρας. Πέραν των άλλων θα βρεθεί στο στόχαστρο από τα φιλικά στην κυβέρνηση μέσα, ο πρόεδρος της ΝΔ και η σύζυγός του.

Σπ. Γκουτζάνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης