Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η θαυματουργή εμφάνιση χρημάτων από τους μετόχους της Σφακιανάκης

Η θαυματουργή εμφάνιση χρημάτων από τους μετόχους της Σφακιανάκης
Η μεταβίβαση μετοχών με άγνωστο αντάλλαγμα και τα ερωτήματα περί των δυνατοτήτων αποφυγής δημόσιας πρότασης
Ποσό της τάξεως των 10 εκ ευρώ αναμένεται να αντληθεί από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Σφακιανάκης όπως είχε αποκαλύψει το bankingnews.
Η αύξηση αυτή αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την αναδιάρθρωση των δανείων  και η σχετική Γενική Συνέλευση των μετόχων έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί την 30η Ιανουαρίου.
Η αύξηση αυτή εκτιμάται ότι θα επαναφέρει σε τροχιά ανάπτυξης την εταιρία η οποία τα προηγούμενα έτη εφάρμοσε εκτεταμένο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης ενώ είχε την ίδια στιγμή ζητήματα ισορροπίας των σχέσεων μεταξύ των μετόχων τα οποία επιλύθηκαν μετά την τη συμφωνία  πώλησης μετοχών από τον κ. Αθανάσιο Πλατιά και τη σύζυγό του Αικατερίνη Σφακιανάκη, προς τους Σταύρο Τάκη και το γιό του Christian-Oliver Τάκη.
Έτσι ποσοστό 28,45% της εταιρίας πέρασε στους παραπάνω οι οποίοι έχουν τον απόλυτο έλεγχο της Σφακιανάκης.
Το εντυπωσιακό βέβαια ήταν ότι βρέθηκαν τα χρήματα από τους δύο αγοραστές για να αγοράσουν ένα τέτοιο σημαντικό ποσοστό. Και βέβαια ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι ουδείς γνωρίζει την αξία της συγκεκριμένης συναλλαγής και ούτε οι αρμόδιες αρχές μπήκαν στον κόπο να ρωτήσουν. Φυσικά δεν προβληματίζονται από το γεγονός ότι οι αγοραστές είναι πατέρας και γιος και εμφανίζονται να μην δρουν από κοινού και συντονισμένα παρά το γεγονός ότι μαζί με τη σύζυγο και μητέρα ελέγχουν συντριπτικά ποσοστά στην εταιρία.
Ούτε πιθανώς υπάρχει προβληματισμός από το γεγονός ότι αν δεν ήταν αγοραστής ο κ. Christian-Oliver Τάκη αλλά ένα από τα δύο άλλα μέλη της οικογένειας (πατέρας-μητέρα) τότε θα προέκυπτε υποχρέωση και με τον γράμμα της νομοθεσίας για υποβολή δημόσιας πρότασης.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η συναλλαγή στη Σφακιανάκης δείχνει τι περιθώρια αποφυγής υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης υπάρχουν.
Βέβαια η αγορά των μετοχών  σε μια εταιρία που επί μακρόν οι βασικοί μέτοχοι ανεξάρτητα από τις συγκρούσεις που είχαν ή δεν είχαν δεν έβαζαν το χέρι στην τσέπη παρά τα σημαντικά προβλήματα της εταιρίας εγείρει ένα ζήτημα και μάλιστα σοβαρό για το πώς αντιμετωπίζουν τις υποχρεώσεις τους οι μέτοχοι.
Αυτό ίσως θα μπορεί κάποιος να υποθέσει ότι ξεπερνιέται με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου όπου οι νέοι μέτοχοι καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη.
Σημειώνεται ότι στις 29 Σεπτεμβρίου 2017, υπεγράφησαν μεταξύ της Εταιρείας και των τραπεζών συμβάσεις τροποποίησης του προγράμματος αποπληρωμής για το σύνολο των ομολογιακών και άλλων δανειακών υποχρεώσεων του Ομίλου για την 31 Δεκεμβρίου 2017, οι οποίες για τον Όμιλο και την Εταιρεία ανέρχονταν σε 292 εκατ. ευρώ περίπου και 282 εκατ. ευρώ περίπου, αντίστοιχα.
Η εταιρία έχει όμως αρνητικά ίδια κεφάλαια …

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης