NPLs, stress tests στο επίκεντρο των συναντήσεων (15/1) των Ελλήνων τραπεζιτών με Coeuré, Nouy, Weidmann

NPLs, stress tests στο επίκεντρο των συναντήσεων (15/1) των Ελλήνων τραπεζιτών με Coeuré, Nouy, Weidmann
Τα NPLs και NPEs  και η πρόοδος που έχει συντελεστεί σε συνδυασμό με τα stress tests που θα ξεκινήσουν προσεχώς βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων των ελλήνων τραπεζών με τους Coeuré, Nouy και Weidmann.
Τα NPLs και NPEs  και η πρόοδος που έχει συντελεστεί σε συνδυασμό με τα stress tests που θα ξεκινήσουν προσεχώς βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων των ελλήνων τραπεζών με πρωτοβουλία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με τους Coeuré, Nouy και Weidmann.
Το bankingnews είχε αποκαλύψει ήδη από τις 2 Ιανουαρίου για την κρίσιμη συνάντηση των τραπεζιτών με την Nouy ωστόσο οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν σε 3 επίπεδα.
Η ελληνική αντιπροσωπεία που αποτελείται από τους Νίκο Καραμούζη πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και τον Φωκίωνα Καραβία διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank, από Χρήστο Μεγάλου CEO της Πειραιώς, Γιώργο Αρώνη και Φιλάρετο από την Alpha bank και Λεωνίδα Φραγκιαδάκη από την Εθνική τράπεζα θα συναντήθηκε στην Φρανκφούρτη με τον Β. Coeuré βασικό στέλεχος της ΕΚΤ.
Ο Coeuré έθιξε περισσότερο θεσμικά θέματα ειδικά τους στόχους μείωσης των NPEs και βεβαίως το ζήτημα των πλειστηριασμών.
Οι έλληνες τραπεζίτες ανέφεραν ότι έχει υπάρξει πρόοδος, θα παρουσιαστούν όλες οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις που έχουν λάβει χώρα και θα παρουσιαστεί το πλαίσιο των δράσεων ώστε να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί.
Ακολούθησε  η συνάντηση με την Nouy την επικεφαλής του SSM η οποία αναμένεται να κινηθεί πιο τεχνοκρατικά και να πιέσει τις ελληνικές τράπεζες για γρηγορότερα αποτελέσματα και επιδόσεις στα NPEs.
 Παρ΄ ότι τα stress tests ξεκινούν αρχές Φεβρουαρίου 2018 με στόχο να ολοκληρωθούν Μάιο 2018 και παρ΄ ότι η EBA η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή θα ανακοινώσει τις παραμέτρους του βασικού και δυσμενούς σεναρίου των stress tests έως τα τέλη Ιανουαρίου 2018 ή έως τις 9 Φεβρουαρίου…οι έλληνες τραπεζίτες θα ζητήσουν από την Nouy «σταθερότητα» για το 2018 ώστε να μην υπάρξουν κραδασμοί στα stress tests.
Οι Έλληνες τραπεζίτες τόνισαν ότι υπάρχει ουσιαστική βελτίωση των βασικών μεγεθών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος το 2017, αλλά ανέπτυξαν και τον περαιτέρω σχεδιασμό των τραπεζών, ως προς τη ρευστότητα, την αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τη συμμόρφωση στις εποπτικές και ρυθμιστικές απαιτήσεις, την πλήρη υιοθέτηση του νέου λογιστικού προτύπου IFRS-9 και τη σταδιακή επιστροφή του κλάδου.

Στους έλληνες τραπεζίτες επικρατεί η άποψη ότι θα μπορούσε μερικώς να διαφοροποιηθεί το μείγμα μείωσης των προβληματικών δανείων.
Οι έλληνες τραπεζίτες δεν περιμένουν καθαρές απαντήσεις από την Nouy αλλά θεωρούν ότι θα μπορούσαν να διαμορφώσουν άποψη για την κυριαρχούσα τάση στο εσωτερικό του SSM για την πορεία του ελληνικού banking.
Οι έλληνες τραπεζίτες ανησυχούν για ένα ζήτημα, μήπως η ΕΚΤ και ο SSM αν όχι το 2018…το 2019 ζητήσουν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου από τις ελληνικές τράπεζες με στόχο να αυξήσουν και πάλι τα κεφαλαιακά τους αποθέματα, capital buffer.
Απάντηση σε αυτό το μείζον ερώτημα θα δοθεί μετά τα stress tests που θα ανακοινωθούν Μάιο 2018 μάλλον 26 Μαΐου 2018 ή αρχές Ιουνίου 2018.

Η συνάντηση με Weidmann

Η συνάντηση με Weidmann έχει μια ιδιαίτερη σημειολογία καθώς είναι πολύ πιθανό ο σημερινός επικεφαλής της Bundesbank να είναι ο επόμενος επικεφαλής της ΕΚΤ.
Η συνάντηση των ελλήνων τραπεζιτών με τον Weidmann έχει σημειολογία πέραν των άλλων καθώς μπορεί να επηρεάσει…καταστάσεις ως προς τα stress tests.
Αν και είναι οπαδός της ορθολογικής σκέψης όπερ σημαίνει ότι τάσσεται υπέρ της πλήρους θωράκισης των τραπεζών…θα έχει ενδιαφέρον να παρουσιάσει τις απόψεις του για το ελληνικό banking.
Η ελληνική αντιπροσωπεία εκπροσωπήθηκε από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα καθώς επίσης από την ΕΕΤ και συγκεκριμένα από τους Νικόλαο Καραμούζη, Χρήστο Μεγάλου, Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, Φωκίωνα Καραβία και Σπύρο Φιλάρετο.
Εκ μέρους του ΣΕΒ συμμετείχαν ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Θεόδωρος Φέσσας, ο αντιπρόεδρος Ευάγγελος Μυτιληναίος καθώς και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Μιχάλης Στασινόπουλος.
Ο ΣΕΤΕ εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο του Διοικητικού του Συμβουλίου Γιάννη Ρέτσο, και τον αντιπρόεδρο Ευτύχιο Βασιλάκη.
Στο γεύμα εργασίας συζητήθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η γερμανική και ελληνική οικονομία και οι συνθήκες λειτουργίας των τραπεζικών τους συστημάτων, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.
Παρουσιάστηκαν επίσης το βελτιούμενο οικονομικό και χρηματοοικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα και οι επενδυτικές ευκαιρίες που αναδύονται στη χώρα μας μετά από πολλά χρόνια ύφεσης, προσαρμογών και σημαντικών θεσμικών και διαρθρωτικών αλλαγών.
Τονίστηκε ότι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων και η διαμόρφωση φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος για επενδύσεις και προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, αποτελούν κρίσιμες προϋποθέσεις επίτευξης διατηρήσιμης αναπτυξιακής πορείας επιστροφής της Ελλάδας σε κλίμα οικονομικής κανονικότητας και βελτίωσης της εικόνας της χώρας στη γερμανική και διεθνή αγορά.
Η ελληνική αντιπροσωπεία ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας και τους συνεργάτες του για την πρόσκληση και επιβεβαίωσε την πρόθεση των τριών φορέων εκπροσώπησης του ιδιωτικού τομέα (ΕΕΤ-ΣΕΒ-ΣΕΤΕ) για τη συνέχιση θετικών πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων για την ελληνική οικονομία, την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνογερμανικών οικονομικών σχέσεων και την ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής της Ελλάδας.

Υποσημείωση

Ο πήχης των προσδοκιών των ελλήνων τραπεζιτών δεν είναι υψηλός.
Καθώς οι εμπλεκόμενοι δεν θα ανοίξουν τα χαρτιά τους για τα επίμαχα ζητήματα όπως τα stress tests....ωστόσο είναι προφανής η θεσμική αναβάθμιση του ελληνικού banking. 

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS