Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πως «οχυρώνει» η ΡΑΕ την Ελλάδα έναντι μιας πιθανής ενεργειακής κρίσης - Δύο βασικά μέτρα για αποφυγή προβλημάτων

tags :
Πως «οχυρώνει» η ΡΑΕ την Ελλάδα έναντι μιας πιθανής ενεργειακής κρίσης - Δύο βασικά μέτρα για αποφυγή προβλημάτων
Οι δύο μονάδες της ΔΕΗ σε Λαύριο και Κομοτηνή που λειτουργούν σήμερα με φυσικό αέριο θα πρέπει να είναι διαθέσιμες προς λειτουργία με πετρέλαιο ντίζελ
Στην ενοικίαση πλοίου που θα δέσει στα ανοιχτά της Ρεβυθούσας προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως αποθηκευτικός χώρος σε περίπτωση ενεργειακής κρίσης λόγω έλλειψης φυσικού αερίου προχώρησε η ΔΕΠΑ.
Πρόκειται για μέτρο που επιβλήθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας μετά την εμπειρία της περυσινής ενεργειακής κρίσης που στόχο έχει τη διασφάλιση της ομαλής τροφοδοσίας του συστήματος σε περίπτωση αυξημένης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας που θα πρέπει να παραχθεί από φυσικό αέριο όπως συνέβη τον Δεκέμβριο του 2016 και τον Ιανουάριο του 2017.
Στην ίδια κατεύθυνση, δηλαδή της διασφάλισης της ομαλής τροφοδοσίας του συστήματος με ηλεκτρική ενέργεια, εντάσσεται μια ακόμη απόφαση της ΡΑΕ και συγκεκριμένα η υποχρεωτική λειτουργία των μονάδων φυσικού αερίου της ΔΕΗ Λαύριο IV και Κομοτηνή με ντίζελ για τουλάχιστον πέντε ημέρες σε περίπτωση μη προγραμματισμένης διακοπής και κυρίως σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών που καλείται να διασφαλίσει η ΔΕΗ.
Με την απόφασή της αυτή η ΡΑΕ τροποποιεί την ενιαία άδεια παραγωγής της ΔΕΗ για να διασφαλίσει την επάρκεια της αγοράς ηλεκτρισμού σε περιπτώσεις κρίσης εφοδιασμού με φυσικό αέριο.
Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ κάθε μονάδα θα πρέπει να είναι διαθέσιμη να λειτουργήσει απρόσκοπτα με πετρέλαιο ντίζελ εντός ολίγων ωρών από τη λήψη σχετικής ειδοποίησης διακοπής της παροχής καυσίμου από τον ΔΕΣΦΑ.
Εφόσον στις δεξαμενές τροφοδοσίας κάθε σταθμού διατηρείται απόθεμα ικανό για τη λειτουργία του σταθμού για χρονικό διάστημα μικρότερο των πέντε ημερών η εταιρεία υποχρεούται να υποβάλει αντίγραφο της σύμβασής της με την εταιρεία προμήθειας υγρών καυσίμων που αναλαμβάνει την αναπλήρωση των αποθεμάτων ντίζελ του σταθμού.

Διαγωνισμός για φυσικό αέριο εξισορρόπησης

Εν τω μεταξύ ο ΔΕΣΦΑ έχει προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια φυσικού αερίου εξισορρόπησης για την περίοδο από 26 Μαρτίου έως 11 Ιουνίου 2018.
Η ποσότητα φυσικού αερίου που ζητεί ο ΔΕΣΦΑ μέσω του διαγωνισμού είναι 297.000.000 KWh και ο προϋπολογισμός της σύμβασης είναι 7,8 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ.
 Όπως προβλέπουν οι όροι του διαγωνισμού η χρονική διάρκεια της σύμβασης μπορεί να επεκταθεί κατά 20 ημέρες μετά από αίτημα του ΔΕΣΦΑ.
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει για τουλάχιστον τρεις τελευταίες χρήσεις να έχουν κύκλο εργασιών που να υπερβαίνει τα 15,6 εκατ. ευρώ, να είναι χρήστες μεταφοράς ή προμήθειας φυσικού αερίου και να έχουν δεσμεύσει ικανότητα εισαγωγής φυσικού αερίου σε οποιοδήποτε σημείο εισόδου του δικτύου πλην της Αγίας Τριάδας, κάτι που σημαίνει ότι εξαιρείται το LNG.
Οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό που λήγει την προσεχή Πέμπτη 18 Ιανουαρίου στις 12:30 το μεσημέρι θα πρέπει να προσκομίσουν εγγυητική επιστολή ύψους 390.000 ευρώ και ο προμηθευτής που θα επιλεγεί θα πρέπει για την υπογραφή της σύμβασης να προσκομίσει εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης ίση με το 5% της εκτιμώμενης αξίας της σύμβασης.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης