Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Danske Bank: Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας με τις ΗΠΑ θα πυροδοτήσει έναν εμπορικό πόλεμο

Danske Bank: Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας με τις ΗΠΑ θα πυροδοτήσει έναν εμπορικό πόλεμο
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Danske Bank, μέσα στους επόμενους 3 με 6 μήνες ο Trump θα μπορούσε να προχωρήσει σε κινήσεις προστατευτισμού
Την περασμένη Παρασκευή (12/1) η Κίνα κατέγραψε ρεκόρ εμπορικού πλεονάσματος με τις ΗΠΑ, σε μία ιδιαίτερα εύθραυστη εποχή για τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομικών παγκοσμίως.
Σύμφωνα με την κινεζική Γενική Διεύθυνση Τελωνείων, το πλεόνασμα της Κίνας στο εμπορία με τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά +10% το 2017, σε ετήσια βάση, με τις ΗΠΑ πλέον να αντιπροσωπεύουν περίπου το 65% του συνολικού εμπορικού πλεονάσματος της χώρας.
«Το νέο εμπορικό έλλειμμα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αναζοπυρώνει τις φλόγες για έναν εμπορικό πόλεμο», τονίζει σε σημείωμά του ο αναλυτής της Danske Bank, Allan von Mehren.
Παράλληλα, ο ίδιος αναφέρει ότι «η έκθεση έρχεται σε μία περίοδο που οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ήδη κλιμακώνονται και ο Donald Trump έχει ξεκινήσει διάφορες έρευνες, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε προστατευτικά μέτρα μέσα στους επόμενους 3 με 6 μήνες».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει επανειλημμένα υποσχεθεί να θέσει ένα τέλος στις «καταπατήσεις στο εμπόριο», χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως «άδικη» την εμπορική κυριαρχία της Κίνας, η οποία πρέπει να διακοπεί μέσω δασμών.
Έχοντας ολοκληρώσει πλέον το ζήτημα των φορολικών μεταρρυθμίσεων, ο Trump στρέφεται πλέον στο ζήτημα του εμπορίου, το οποίο αποτελούσε επίσης μία από τις βασικές δεσμεύσεις του κατά την προεκλογική του εκστρατεία.
Οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αυξήθηκαν νωρίτερα εντός της προηγούμενης εβδομάδας μετά από δημοσίευμα του Bloomberg το οποίο ανέφερε ότι το Πεκίνο θα επιβραδύνει ή θα διακόψει τις αγορές αμερικανικών ομολόγων, γεγονός που που διαψεύσθηκε από τις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές.
«Ίσως αποτελεί μία μικρή προειδοποίηση προς τον Trump ότι η Κίνα διαθέτει τα μέσα για να ανταποδώσει το πλήγμα εάν οι ΗΠΑ εισάγουν μέτρα προστατευτισμού εναντίον της χώρας», σχολιάζει αναφορικά με το δημοσίευμα του Bloomberg ο von Mehren.
«Ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Κίνα ενδιαφέρονται για μία εμπορικοή σύγκρουση και θα πρέπει να προσπαθήσουν να λύσουν τις εντάσεις τους μέσω διμερών διαπραγματεύσεων», τονίζει ο αναλυτής της Dankse Bank, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι ο κίνδυνος μίας εμπορικής διαμάχης αυξάνεται».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης