Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

'Οσο η αγορά δεν κάνει δυσανάλογα μεγάλους όγκους δεν προβληματιζόμαστε

tags :
'Οσο η αγορά δεν κάνει δυσανάλογα μεγάλους όγκους δεν προβληματιζόμαστε
Μέρα με την μέρα η ψυχολογία ανεβαίνει μαζί με τις αποτιμήσεις των χαρτοφυλακίων
'Οσο η αγορά δεν κάνει δυσανάλογα μεγάλους όγκους δεν προβληματιζόμαστε

Όταν οι δύο πρώτες εβδομάδες πιάνουν το ¼ της απόδοσης του προηγούμενου έτους μπορούμε να καταλάβουμε πόσο έχει αλλάξει η ψυχολογία και οι αποτιμήσεις. Η άνοδος των ομολόγων και αντίστοιχα η πτώση του spread σε χαμηλά επίπεδα 10ετίας και μάλιστα σε τόσο γρήγορο διάστημα μας δείχνει και σε τι βαθμό έχει ωφεληθεί ο τραπεζικός κλάδος.

Για αυτό και λέμε πως ο κλάδος είναι δύσκολο να αποτιμηθεί με ακρίβεια και μάλιστα σε ένα τέτοιο περιβάλλον όπως το Ελληνικό. Από την άλλη, πιστεύουμε πως μεγάλο ρόλο θα παίξουν και το τι θα κάνουν τα funds που έχουν πιάσει σημαντικές short θέσεις. Κλειδί ο τραπεζικός κλάδος το επόμενο διάστημα, με το ερώτημα να πλανάται στο αν θα προχωρήσει σε αυξήσεις ΑΜΚ έτσι ώστε να είναι έτοιμος να ανταπεξέλθει στα τεστ αντοχής του Μαΐου.

Σε αυτή την περίπτωση τα ίδια τα funds πιθανόν να καλύψουν αναγκαστικά μέρος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν για να κλείσουν τις ανοιχτές τους θέσεις. Σε διαφορετική περίπτωση το πιο πιθανό είναι να δούμε σημαντικές διακυμάνσεις στην αγορά που φυσικά και δεν θα μπορούν να εξηγηθούν εύκολα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσο η αγορά δεν κάνει δυσανάλογα μεγάλους όγκους δεν προβληματιζόμαστε σε μεγάλη εικόνα τουλάχιστον.

Αρχές της εβδομάδας έχουμε την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου όπου και θα ανοίξει τον δρόμο για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Στις 19 του μήνα έχουμε ανακοίνωση από τον s&p με την νέα βαθμολόγηση για την Ελληνική οικονομία. Ειδικά αν έχουμε αναβάθμιση δύο βαθμίδων θα ακολουθήσουν αναβαθμίσεις και στον τραπεζικό κλάδο. Στις 22 του μήνα είναι το EUROGROUP που ουσιαστικά θα κλείσει την Γ αξιολόγηση και την εκταμίευση της δόσης.

Η δεύτερη εβδομάδα του χρόνου έδωσε εξίσου σημαντικά κέρδη σε σχέση με την πρώτη. Ο ΓΔ κέρδισε 2,5% τον f25 2,50%, τον ftsem 5 % και τέλος ο τραπεζικός να κλείνει με κέρδη της τάξεως του 5%. Οι επιλογές μας ξεκίνησαν την εβδομάδα με κέρδη της τάξεως του 3%. Η ΔΕΗ και ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ είναι οι πρωταθλητές μέχρι σήμερα με κέρδη της τάξεως του 20%. Το ΒΙΟ ακολουθεί με 17% και ο ΣΑΡ η ΓΕΚ και το ΙΝΛΟΤ με 13 και 12 και 11% αντίστοιχα. Οι επιλογές μας στο σύνολο τους είναι long, κάτι που βλέπουμε πολύ σπάνια.

Ο τραπεζικός κλάδος αν καταφέρει να κλείσει πάνω από τις 978 μπορεί να δοκιμάσει το 1019 με την στήριξη στις 940 μονάδες και το stop στις 899. Θυμίζουμε το υψηλό του Ιουλίου στις 1146 μονάδες.

Ο ΟΤΕ έχει το κοντινότερο ημερήσιο stop στο 1127 σε κλείσιμο. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν οι τίτλοι που έχουν ήδη ξεπεράσει τα υψηλά του καλοκαιριού μιας και έχουν απεγκλωβίσει τους αγοραστές της τότε περιόδου. Ο όμιλος της ΒΙΟΧΑΛΚΟ έχει κάνει την διαφορά, ενώ θέλει ο κλάδος του αλουμινίου να διπλασιάσει παραγωγή τα επόμενα δύο χρόνια. Νέος εξοπλισμός επένδυσης 70 εκατομμυρίων. σε λίγο καιρό θα ξεκινήσει την παραγωγή.

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ FAST FINANCE ΑΕΠΕΥ

Greek Market WEEKLY Overview

Πλέον οι αποδόσεις στα Ελληνικά ομόλογα έχουν πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα με την ζήτηση να συνεχίζεται και σε αυτές τις τιμές κλείνοντας σημαντικά την ψαλίδα με την υπόλοιπη Ευρώπη. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι αποδόσεις συνεχίζουν να ανεβαίνουν με την διαφορά ότι το δολάριο έχει τεράστιες απώλειες τον τελευταίο χρόνο.

Οι αποδόσεις αναμένεται να συνεχίσουν την άνοδο αν και το δολάριο συνεχίσει την πτωτική του πορεία θυμίζοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης είναι εκτός χώρας. Αν κάποιος είχε αγοράσει Αμερικάνικα ομόλογα ακόμα και με απόδοση 0,50% έχοντας αντισταθμιστεί όπως είναι λογικό στο νόμισμα του τα κέρδη του θα ήταν τεράστια μόνο και μόνο από την διαφορά του νομίσματος ανεξάρτητα αν η απόδοση έχει φτάσει σε επίπεδα πάνω από το 2%. Η πτώση του δολαρίου βοηθάει αντίστοιχα και τις Αμερικάνικες μετοχές.

Μέρα με την μέρα η ψυχολογία ανεβαίνει μαζί με τις αποτιμήσεις των χαρτοφυλακίων και όλο και περισσότεροι επενδυτές επιστρέφουν στην Λεωφόρο Αθηνών. Το μηνιαίο γράφημα ιδιαίτερα αισιόδοξο αν κλείσει πάνω από τις 830 μονάδες, μιας και θα ανοίξει τον δρόμο για το 940 ή για τετραψήφιο νούμερο.

Ο τραπεζικός κλάδος είναι το κλειδί για την συνέχεια μιας και τα τελευταία δύο χρόνια κινείται ανάμεσα στο 600 και το 1150 χωρίς ουσιαστική μεσοπρόθεσμη τάση σε αντίθεση με τις υπόλοιπες μετοχές και δείκτες. Φυσικά, έχει επηρεάσει σημαντικά και τον f25 που δεν έχει ίδια εικόνα με τον ΓΔ που προηγείται σημαντικά. Αν συγκρίνουμε τιμές μετοχών των υψηλών του 2014 με σήμερα, θα βγάλουμε σημαντικά συμπεράσματα.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης