Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

Χ.A.: Η βραχυχρόνια τεχνική προσέγγιση για μετοχές πρώτης κατηγορίας...(15/1)

tags :
Χ.A.: Η βραχυχρόνια τεχνική προσέγγιση για μετοχές πρώτης κατηγορίας...(15/1)
Μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν οι τίτλοι που έχουν ήδη ξεπεράσει τα υψηλά του καλοκαιριού
Χ.A.: Η βραχυχρόνια τεχνική προσέγγιση για μετοχές πρώτης κατηγορίας...(15/1)

ΣΧΟΛΙΟ:
 Ο τραπεζικός κλάδος αν καταφέρει να κλείσει πάνω από τις 978 μπορεί να δοκιμάσει τις 1019 με την στήριξη στις 940 μονάδες και το stop στις 899. Θυμίζουμε το υψηλό του Ιουλίου στις 1146 μονάδες. Ο ΟΤΕ έχει το κοντινότερο ημερήσιο stop στα 11,27 σε κλείσιμο. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν οι τίτλοι που έχουν ήδη ξεπεράσει τα υψηλά του καλοκαιριού, μιας και έχουν απεγκλωβίσει τους αγοραστές της τότε περιόδου.

!ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ@0,0380 ευρώΚινήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο εύρος των 0,0340 και 0,0410 ευρώ ολοκληρώνοντας σχεδόν στα μέσα της διαδρομής. Στηρίξεις παρέχονται από τα 0,0340 ευρώ αρχικά και τα 0,0300 έπειτα. Ενώ οι αντιστάσεις οριοθετούνται πρώτα στα 0,0410 ευρώ και ύστερα στα 0,0400 ευρώ.

!ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ@2,1500 ευρώ: Κινήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο εύρος των 2,0800 και 2,1800 ευρώ. Στηρίξεις θα δοθούν από τα 2,0900 ευρώ αρχικά και τα 2,0300 έπειτα. Ενώ οι αντιστάσεις εμφανίζονται στα 2,2000 ευρώ και μετά στα 2,2400 ευρώ.

!ΦΟΥΡΛΗΣ@5,7700 ευρώ: Κινήθηκε στο 5ήμερο μεταξύ των 5,5000 και 5,8600 ευρώ ολοκληρώνοντας κοντά στα υψηλά της πενθήμερης διαδρομής του. Στηρίξεις δίνονται από τα 5,5600 ευρώ αρχικά και τα 5,3100 ευρώ έπειτα. Με τις αντιστάσεις στα 5,9200 και 6,0700 ευρώ.

!ΔΕΗ@2,3500 ευρώ: Κινήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο εύρος των 2,1900 και 2,4000 ευρώ ολοκληρώνοντας κοντά στα υψηλά της διαδρομής. Στηρίξεις της παρέχονται από τα 2,2300 ευρώ αρχικά και τα 2,1000 έπειτα. Ενώ οι αντιστάσεις υψώνονται αρχικά στα 2,4400 ευρώ και ύστερα στα 2,5200 ευρώ.

!ΜΠΕΛΑ@15,3800 ευρώ: ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ…

Σε πολύ σημαντικό σημείο βρίσκεται η μετοχή, ακριβώς πάνω στην Ρ100, η επικυρωμένη υπέρβαση της οποίας θα ακυρώσει τον σχηματισμό head& shoulders και θα οδηγήσει με μεγάλες πιθανότητες τον τίτλο σε νέα ιστορικά υψηλά.

Σε περίπτωση αδυναμίας υπέρβασης πρώτη ισχυρή στήριξη θα είναι η F100 στα 14,40€ που όπως φαίνεται και στο γράφημα είναι τα υψηλά του 2014.

Η γραμμή τάσης D1 από τα χαμηλά του Ιουνίου του 2016 ορίζεται σαν οδηγός στην ανοδική κίνηση της μετοχής και είναι και αυτή σοβαρή στήριξη που θα επαναφέρει αγοραστές στην υπόθεση προσέγγισής της.

Τελευταίο οχυρό η C6  στα 12,64€ που δοκιμάστηκε ήδη δύο φορές τον περασμένο Νοέμβριο και που θα είναι καλό για τους long να κρατήσει, καθώς επικυρωμένη καθοδική διάσπασή της θα ενεργοποιήσει τον σχηματισμό με στόχο πολύ χαμηλότερα στα 9 ευρώ περίπου.

http://freeforumstocks.blogspot.gr

!ΠΕΙΡΑΙΩΣ@3,6800 ευρώ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ…

Μετοχή με δύσκολο γράφημα στην ανάλυση του με μεγάλες απότομες διακυμάνσεις, υλοποιεί κίνηση “αποκατάστασης” από τα χαμηλά των 1,98€ της 22 Νοεμβρίου του περασμένου έτους.

Μετα και την επιβεβαίωση της Χ στα 3 ευρώ, ο τίτλος απέκτησε νέα δυναμική και προσέγγισε τον ακμο 200 ημ. κλείνοντας κατά την χθεσινή συνεδρίαση ακριβώς πάνω σ αυτόν.

Ενδεχόμενη ανοδική διάσπαση δεδομένου του momentum θα γίνει με ακόμη μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών, αλλα το επίπεδο που συνθέτουν η κατερχόμενη από τα υψηλά D και η Β στα 3,86 είναι δύσκολα υπερβάσιμο. Σε τέτοια περίπτωση, η επόμενη κίνηση θα είναι επίσης δυναμική με στόχο την ζώνη 4,50-4,60€ στην Α100.

Σε αδυναμία υπέρβασης του προαναφερθέντος επιπέδου, η γραμμή τάσης S από τα χαμηλά είναι μια ισχυρή στήριξη που δεν θα μεταβάλλει εφ’ όσον λειτουργήσει, την βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση της μετοχής. Διαφορετικά, η Χ των 3 ευρώ θα δοκιμαστεί εκ νέου, αλλά θα έχουμε ήδη…επανέλθει σε τέτοια περίπτωση.


Δείκτης Σχετικής Δύναμης (Relative strength index)

Γενικά
Ο δείκτης Σχετικής Δύναμης είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς δείκτες. Πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τον Welles Wilder to 1978. Το όνομα του δείκτη είναι μάλλον παραπλανητικό, αφού δεν συγκρίνει τη σχετική απόδοση δύο μετοχών, αλλά την εσωτερική δύναμη μιας μετοχής.
Ενα πιο σωστό όνομα θα ήταν δείκτης εσωτερικής δύναμης.

Ερμηνεία
Οταν ο Wilder παρουσίασε το δείκτη για πρώτη φορά πρότεινε την περίοδο των 14 ημερών ως την καλύτερη για το δείκτη. Σήμερα οι περίοδοι των 9 και 25 ημερών είναι εξίσου δημοφιλείς. Φυσικά όσο μικρότερη είναι η περίοδος τόσο πιο πολλά ζικ-ζακ παρουσιάζει ο δείκτης (αυτό ισχύει για όλους τους δείκτες).

Ο δείκτης Σχετικής Δύναμης ακολουθεί τις αλλαγές στην τιμή της μετοχής και η τιμή του κυμαίνεται ανάμεσα στο 0 και το 100. Μια επικρατούσα μέθοδος ανάλυσης του δείκτη είναι η παρατήρηση αποκλίσεων ανάμεσα στο δείκτη και την τιμή της μετοχής. Αν η μετοχή ανεβαίνει συνεχώς, αλλά η ανοδική της πορεία δεν ακολουθείται από ψηλότερες τιμές του δείκτη Σχετικής Δύναμης, τα πράγματα μάλλον δεν είναι ρόδινα. Αν μάλιστα ο δείκτης αντί να φτάσει σε ψηλότερη τιμή πέσει πιο χαμηλά από κάποιο άλλο πρόσφατο χαμηλό σημείο, ενώ η μετοχή ανεβαίνει σε ψηλότερα επίπεδα (“αποτυχίας διάσπασης”, failure swing), τότε τα πράγματα όχι μόνο δεν είναι ρόδινα αλλά μάλλον είναι σκούρα.

Ο Wilder τονίζει μερικές από τις πέντε χρήσεις αυτού του δείκτη:

α) Ακραίες τιμές του δείκτη
Συνήθως ο δείκτης φτάνει σε κορυφές όταν ξεπεράσει το 70 και πατώνει όταν πέσει κάτω από 30. Μάλιστα αυτό γίνεται συνήθως πριν η ίδια η μετοχή να φτάσει σε αντίστοιχα επίπεδα.
β) Σχέδια γραφημάτων 
Στο δείκτη Σχετικής Δύναμης συχνά παρατηρούμε σχεδιασμούς “κεφαλιού και ώμων” ή “τριγώνων” που μπορεί και να μην είναι ορατοί στο γράφημα τιμών.
γ) Αποτυχίες διάσπασης (ή ξεπέρασμα τιμών στήριξης ή αντίστασης). 
Συμβαίνουν όταν ο δείκτης ξεπερνάει κάποια προηγούμενη μέγιστη τιμή (κορυφή) ή πέφτει κάτω από κάποια προηγούμενη ελάχιστη τιμή (πυθμένας).
δ) Στήριξη και αντίσταση
Ο δείκτης δείχνει μερικές φορές επίπεδα στήριξης ή αντίστασης καλύτερα από ό,τι οι τιμές τις μετοχής καθ’ εαυτές.
ε) Αποκλίσεις
Όπως ήδη αναφέρθηκε, οι αποκλίσεις συμβαίνουν όταν η τιμή της μετοχής ανεβαίνει (ή κατεβαίνει) και η άνοδος (ή η κάθοδος) αυτή δεν επιβεβαιώνεται από ανάλογες κινήσεις στην τιμή του δείκτη Σχετικής Δύναμης. Αυτό που συνήθως ακολουθεί αυτές τις αποκλίσεις είναι διόρθωση (αντιστροφή) της τιμής της μετοχής και κίνηση ανάλογη με αυτήν του δείκτη.

Στο παραπάνω γράφημα στο σημείο Α, ο δείκτης δείχνει ότι η μετοχή είναι υπερ-αγορασμένη. Στο Β η μετοχή κάνει καινούριο ρεκόρ, ενώ ο δείκτης είναι χαμηλότερα (απόκλιση). Ακολουθεί διόρθωση της τιμής. Στο σημείο Γ η μετοχή είναι υπερ-πουλημένη (ο δείκτης βρίσκεται κάτω από το 30). Η ακραία αυτή αντίδραση διορθώνεται στο διάστημα που ακολουθεί.

Αλλη μια κλασική περίπτωση απόκλισης. Το ψηλότερο σημείο της μετοχής για το διάστημα που παρουσιάζεται είναι το Γ. Όμως ο δείκτης στο Γ έχει πέσει κατά πολύ από τη μέγιστη τιμή του (κοντά στο Β).
  • ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

  • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

http://www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης