Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Αρνητικό το outlook των χωρών του Κόλπου το 2018 - Περιορισμένη ανάπτυξη,γεωπολιτικές εντάσεις

tags :
Moody's: Αρνητικό το outlook των χωρών του Κόλπου το 2018 - Περιορισμένη ανάπτυξη,γεωπολιτικές εντάσεις
Moody's: Αρνητικό το outlook των χωρών του Κόλπου το 2018 - Περιορισμένη ανάπτυξη, διαρθρωτικές προκλήσεις και γεωπολιτικές εντάσεις
Οι προοπτικές για το 2018 όσον αφορά τις αξιολογήσεις των χωρών του Κόλπου [(Gulf Cooperation Council GCC), Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα] είναι αρνητικές, αντικατοπτρίζοντας την περιορισμένη οικονομική ανάπτυξη των μελών του GCC, τις διαρθρωτικές προκλήσεις και τις γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή, σύμφωνα με σημερινή (15/1) έκθεση της Moody's.
Όπως αναφέρει η έκθεση "Sovereigns Gulf Cooperation Council, 2018 outlook negative given muted growth, geopolitical tensions, structural challenges", αν και οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί σημαντικά από τα χαμηλά επίπεδα στις αρχές του 2016, τα περισσότερα κράτη της περιοχής θα συνεχίσουν να έχουν σημαντικά δημοσιονομικά ελλείμματα και να καταγράφουν αύξηση των χρεών τους κατά τους επόμενους 12 έως 18 μήνες.
Επιπλέον, οι μακροχρόνιοι κίνδυνοι γεωπολιτικών γεγονότων έχουν επανέλθει στο προσκήνιο και θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της πιστοληπτικής ικανότητας των κρατικών ομολόγων το 2018 τονίζει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.
Τρεις από τις έξι αξιολογήσεις των χωρών GCC έχουν αρνητικές προοπτικές αξιολόγησης, ενώ οι υπόλοιπες τρεις έχουν σταθερές προοπτικές, γεγονός που υποδηλώνει την πιθανότητα να μειωθούν οι αναπροσαρμογές της ονομαστικής αξίας κατά 2018 σε σύγκριση με το 2017.
Η Moody's προβλέπει μια μικρή άνοδο του ΑΕΠ κοντά στο 2% το 2018 για τις χώρες της GCC ως σύνολο.
Αν και αυτό θα ήταν μια βελτίωση από τη στασιμότητα του ΑΕΠ το 2017, η συνολική ανάπτυξη θα παραμείνει πολύ κάτω από το μέσο όρο του 5% ετησίως που παρατηρήθηκε μεταξύ του 2010 και του 2015, δεδομένης της στάσιμης παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου και της βραδείας ανάκαμψης της ανάπτυξης της οικονομίας εκτός πετρελαίου.
Εάν οι τιμές του πετρελαίου σταθεροποιηθούν στα σημερινά επίπεδα, ο ρυθμός δημοσιονομικής εξυγίανσης θα μπορούσε να επιβραδυνθεί, διότι θα ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα.
Ενώ οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου και τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης συνέβαλαν στη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων των χωρών της GCC, από τις κορυφές τους το 2015 και το 2016, η περιοχή στο σύνολό της θα συνεχίσει να καταγράφει χαμηλότερα έσοδα από τις δαπάνες. Συνολικά, οι χώρες της GCC θα παρουσιάσουν ένα μέσο δημοσιονομικό έλλειμμα 5% του περιφερειακού ΑΕΠ το 2018 και το 2019.
Αυτό θα συμβάλει στην αύξηση των επιπέδων του χρέους και στη μείωση των δημοσιονομικά αποθεματικά τα περισσότερα κράτη το 2018.
Οι επιβαρύνσεις του δημόσιου χρέους των χωρών της GCC θα συνεχίσουν να αυξάνονται, αλλά με ποικίλες ταχύτητες.
Το δημόσιο χρέος του Μπαχρέιν αναμένεται να προσεγγίσει το 100% του ΑΕΠ έως το 2019, ενώ οι περαιτέρω αυξήσεις του χρέους του Κουβέιτ και της Σαουδικής Αραβίας θα βρίσκονται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.
Εν τω μεταξύ, το Κατάρ και σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο τα ΗΑΕ θα σταθεροποιήσουν τα χρέη τους το 2018 και το 2019.
Οι περιφερειακές γεωπολιτικές εντάσεις εντατικοποιήθηκαν το 2017, όπως καταδεικνύεται από τη στάση μεταξύ του Κατάρ και τριών γειτόνων του.
Η  Moody's αναμένει ότι το διπλωματικό και οικονομικό μποϊκοτάζ του Κατάρ από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν θα επεκταθεί και το 2018 και ενδεχομένως και πέρα από το 2018.
Η Moody's θεωρεί επίσης ότι ο μακροχρόνιος περιφερειακός ανταγωνισμός μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν θα μπορούσε να κλιμακωθεί περαιτέρω, συμπεριλαμβανομένης της επιδείνωσης της διαμάχης στην Υεμένη.
Αυτή η άνοδος των περιφερειακών γεωπολιτικών εντάσεων είναι αρνητική για ολόκληρη την περιοχή, δεδομένου του δυνητικού αντίκτυπου στην εμπιστοσύνη των επενδυτών και συνεπώς και στην ανάπτυξη και στο εξωτερικό κόστος χρηματοδότησης.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το Μπαχρέιν και το Ομάν, των οποίων η μεγαλύτερη εξάρτηση από τα εξωτερικά οικονομικά συνεπάγεται πιο άμεση έκθεση σε σοκ εμπιστοσύνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης