Διεθνή

JPMorgan: Στο 15%, από 25%, η πιθανότητα για ένα «σκληρό Brexit»

tags :
JPMorgan: Στο 15%, από 25%, η πιθανότητα για ένα «σκληρό Brexit»
Η JPMorgan εκτιμά πως ο κίνδυνος ενός «σκληρού Brexit» μειώνεται…
Στο μόλις 15%, από 25% προηγουμένως, υπολογίζουν πλέον την πιθανότητα ενός «σκληρού Brexit» οι αναλυτές της JPMorgan, τη στιγμή οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών έχουν σημειώσει πρόοδο.
Με τον όρο «σκληρό Brexit» εννοείται η μη επίτευξη μεταξύ των δύο πλευρών μέχρι τον Μάρτιο του 2019, οπότε και λήγει επίσημα η προθεσμία για τις διετείς συνομιλίες.
Η αμερικανική τράπεζα επικαλείται την αλλαγή στάσης μεταξύ των ευρωσκεπτικιστών βουλευτών και των μειωμένων, πλέον, προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει η βρετανική κυβέρνηση, υπό την κα Theresa May.
Παρά το χαοτικό ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα, η JPMorgan αναφέρει «έχει εδραιωθεί η βραχυπρόθεσμη στήριξη στην κυβέρνηση», καθώς οι Βρετανοί βουλευτές αναγνωρίζουν ότι μία αλλαγή ηγεσίας θα είναι «απρόβλεπτη και χρονοβόρα», τη στιγμή που οι συνομιλίες για την αποχώρηση του νησιού από την Ε.Ε. βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο, με αποτέλεσμα «να θέτει σε κίνδυνο την όλη διαδικασία του Brexit».
Ωστόσο, η επενδυτική τράπεζα επισημαίνει, στο σχετικό της σημείωμα, τέσσερις παραχωρήσεις που το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να κάνει, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.

Screen Shot 2018 01 15 at 10.38.09

Πρώτον, η προτεινόμενη από την Ε.Ε. μεταβατική περίοδος, όπου το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξακολουθούσε να δεσμεύεται από τις υποχρεώσεις του στην Ε.Ε., αλλά θα χάσει την ικανότητά του να επηρεάζει τη λήψη αποφάσεων στην Ε.Ε., είναι πιθανό να συμβεί, ενάντια στις επιθυμίες του νησιού.
Στη συνέχεια, αν και το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκει να επαναλάβει την πρόσβαση στις εμπορικές σχέσεις όσο το δυνατόν πιο στενά, ο κύριος διαπραγματευτής της Ε.Ε. κ. Michel Barnier τόνισε τους περιορισμούς στις μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες, εάν το η χώρα επιμένει να εγκαταλείψει την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση.
Η Βρετανία επιθυμεί, επίσης, να καθοριστούν λεπτομερώς οι μελλοντικές εμπορικές σχέσεις παράλληλα με τη συμφωνία αποχώρησης, αλλά η Ε.Ε. έχει υποστηρίξει ότι δεν μπορεί να δώσει εντολή στους διαπραγματευτές εμπορίου να ξεκινήσουν αυτό το λεπτομερές έργο μέχρι να αποχωρήσει επίσημα το Ηνωμένο Βασίλειο.
Τέλος, «η πορεία προς την επίλυση των προβλημάτων σχετικά με την Ιρλανδία πιθανόν να είναι προβληματική», καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο «προσπαθεί να συμβιβάσει αμοιβαία ασυμβίβαστους στόχους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης