Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ραγδαία πτώση στις αγορές αμερικανικών ομολόγων από την Ιαπωνία το 2017

tags :
Ραγδαία πτώση στις αγορές αμερικανικών ομολόγων από την Ιαπωνία το 2017
Κίνα και Ιαπωνία δεν είναι πλέον τόσο ενθουσιώδεις για τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ…
Στα μόλις 1,1 τρισεκ. γεν (9,9 δισεκ. δολάρια) διαμορφώθηκαν οι καθαρές -αγορές μείον ρευστοποιήσεις- αγορές ξένων κρατικών ομολόγων από τους Ιάπωνες επενδυτές και το ιαπωνικό κράτος κατά το 2017, σύμφωνα με στοιχεία του τοπικού υπουργείο Οικονομικών, μία επίδοση κατά 94,6% συρρικνωμένη σε σχέση με το 2016.
Αν ληφθεί υπόψη ότι οι επενδυτές της ασιατικής χώρας έχουν στραφεί κατεξοχήν στα κρατικά αμερικανικά ομόλογα, λόγω των πολύ χαμηλών -ή και αρνητικών- αποδόσεων στα χρεόγραφα της Ευρωζώνης, τότε τα στοιχεία αντικατοπτρίζουν μία αντιστροφή της μέχρι πρότινος τάσης.
Μάλιστα, τα παραπάνω συμπίπτουν με την πρόθεση της Κίνας -σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg - να προχωρήσει σε μείωση ή ακόμη και διακοπή στις αγορές αμερικανικών κρατικών ομολόγων.
Σύμφωνα με το κανάλι, κορυφαία στελέχη της κινεζικής κυβέρνησης εξετάζουν την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή στις τοποθετήσεις της χώρας, οι οποίες γίνονται με «χρήση» των τεράστιων συναλλαγματικών της αποθεμάτων.
Μεταξύ των αλλαγών μπορεί να είναι είτε η μείωση είτε η διακοπή αγοράς αμερικανικών ομολόγων (συνήθως αυτών 10ετούς διάρκειας).
Οι Κινέζοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι υπάρχουν άλλες μορφές επενδύσεων οι οποίες μπορούν να προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις σε σύγκριση με τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα.
Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας ξεπερνούν τα τρία τρισ. δολάρια, ενώ η χώρα είναι ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές και κατόχους αμερικανικού κρατικού χρέους.
Με βάση τα στοιχεία για το 2016, η Ε.Ε. μπλοκ κατείχε μέχρι και το τέλος του έτους πάνω από 1,2 τρισεκ. δολάρια σε αμερικανικά ομόλογα, με τα ποσά για Κίνα και Ιαπωνία να ξεπερνούν το 1 τρισεκ. και τα 1,1 τρισεκ., αντίστοιχα.
Μέχρι και το Δεκέμβριο 2016, το συνολικό ποσό των αμερικανικών ομολόγων που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα ξεπερνούσε τα 3,7 τρισεκ. δολάρια, έναντι 4,1 τρισεκ. ένα χρόνο νωρίτερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης