Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HSBC: Η Σουηδία θα γίνει η πρώτη χώρα με δικό της εθνικό ψηφιακό νόμισμα

tags :
HSBC: Η Σουηδία θα γίνει η πρώτη χώρα με δικό της εθνικό ψηφιακό νόμισμα
Η HSBC σχολιάζει την πρόθεση της Riksbank για μία ψηφιακή κορώνα 
Η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας (Riksbank) θα μπορούσε να είναι η πρώτη παγκοσμίως που θα λανσάρει εθνικό ψηφιακό νόμισμα, σχολιάζει η HSBC στην έκθεση με τίτλο «Sweden's big year: Can the economy overcome some challenges?».
Η έκθεση αναφέρεται μεταξύ άλλων στην κατάσταση της σουηδικής οικονομίας της, «μίας από τις πιο ενδιαφέρουσες στον κόσμο», όπως σχολιάζεται από τους οικονομολόγους της βρετανικής τράπεζας, ενώ εστιάζει στην δημιουργία της «e-krona», η οποία αναμένεται -σύμφωνα με την HSBC- μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Όπως είχε γίνει γνωστό ήδη τον Νοέμβριο του 2016, η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας προτίθεται να δημιουργήσει ένα εθνικό ψηφιακό νόμισμα, την ηλεκτρονική κορώνα (e-krona).
Η σκανδιναβική χώρα σκοπεύει να αποφασίσει οριστικά εάν θα εκδώσει την e-krona εντός των επόμενων 12 μηνών.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η τράπεζα δημοσιοποίησε την πρώτη έκθεση με τα προτεινόμενα χαρακτηριστικά του εν λόγω νομίσματος, που θα υποστηριχθεί αποκλειστικά από τη Riksbank.
Η Riksbank ανέφερε πως η πρωτοβουλία είναι άγνωστη για οποιαδήποτε κεντρική τράπεζα, σημειώνοντας πως οι προτάσεις θα συζητηθούν περαιτέρω:
«Θέλουμε να καλέσουμε σε έναν ανοιχτό διάλογο γύρω από την e-krona».
Η τότε έκθεση ανέφερε ότι η e-krona θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα σύστημα πληρωμών λιγότερο ευαίσθητο σε τεχνικά προβλήματα, αλλά και πιο ανθεκτικό στην οικονομική αστάθεια.
Τα κύρια χαρακτηριστικά, λοιπόν, της ηλεκτρονικής κορώνας, θα είναι τα εξής πέντε:

- Θα προορίζεται κυρίως για τις πληρωμές μικρού μεγέθους μεταξύ καταναλωτών, εταιρειών και αρχών.

- Η e-krona θα συνδέεται άμεσα με τον ισολογισμό της Riksbank.
Επιπλέον, θα εκδίδεται σε σουηδικές κορώνες και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το δημόσιο, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις εταιρείες.
Θα διατίθεται σε πραγματικό χρόνο, όλο το εικοσιτετράωρο, 365 ημέρες το χρόνο.

- Η e-krona δεν θα δημιουργεί κέρδη (μέσω επιτοκίων), ωστόσο εξετάζεται άλλης μορφής επιτόκιο.

- Οι λογαριασμοί της e-krona θα μπορούν να συνδυαστούν θα μπορούσαν να καταστήσουν δυνατή την πληρωμή μικρών ποσών εκτός σύνδεσης (εκτός του συστήματος), κάτι που, κατά συνέπεια, θα καταστήσει το νόμισμα διαθέσιμο για όσους δεν θέλουν ή δεν μπορούν να διατηρήσουν λογαριασμούς σε e-krona.

- Η Riksbank θα είναι υπεύθυνη για τα βασικά χαρακτηριστικά της e-krona, ωστόσο, παράλληλα εξετάζει τη δυνατότητα χρήσης της υπάρχουσας ψηφιακής υποδομής.
Καλεί επίσης τους εξωτερικούς φορείς να αποτελέσουν μέρος του σχεδιασμού νέων χαρακτηριστικών για το νόμισμα.

Στα της έκθεσης της HSBC, σημειώνεται πως η οικονομία της Σουηδίας διαθέτει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά χρήσης μετρητών στον κόσμο, τη στιγμή που η χρήση μετρητών συχνά αποθαρρύνεται ενεργά από καταστήματα και άλλες επιχειρήσεις.

Sweden cash use

«Η e-krona θα μπορεί να χρησιμοποιείται για μικρές αγορές και να είναι προσβάσιμη από εταιρείες, ιδιώτες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανά πάσα στιγμή. (…)
Ίσως η Riksbank γράψει και πάλι την ιστορία», υπογραμμίζει η HSBC.

Money flower cryptocurrencies
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης