Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να χάσουν τον ηγετικό τους ρόλο στο παγκόσμιο εμπόριο

ΕΕ: Οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να χάσουν τον ηγετικό τους ρόλο στο παγκόσμιο εμπόριο
Η ΕΕ θέλει τις ΗΠΑ να διαδραματίζουν ηγετικό ρόλο στο παγκόσμιο εμπόριο
Η Επίτροπος Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει ιδέα τι θα πει ο Donald Trump στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός την επόμενη εβδομάδα, αλλά είναι σαφές ποιο θα είναι το μήνυμα της ΕΕ προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Η Αμερική βρίσκεται στο δρόμο να χάσει την ηγετική θέση στο εμπόριο, δήλωσε στο Reuters η Cecilia Malmstrom, η 49χρονη Σουηδή που έχει διοριστεί ως Επίτροπος Εμπορίου της Ευρώπης τα τελευταία τρία χρόνια.
Υπό της οδηγίες της Malmstrom, η ΕΕ έχει συνάψει μία σειρά εμπορικών συνομιλιών κατά το παρελθόν έτος.
Τον Ιούλιο 2017 προχώρησε σε μια προκαταρκτική συμφωνία με την Ιαπωνία.
Και στις αρχές του χρόνου ελπίζει να σφραγίσει τις συμφωνίες με το Μεξικό και την ένωση της Λατινικής Αμερικής, Mercosur.
Η υποχώρηση των ΗΠΑ υπό τον Trump, έπαιξε μεγάλο ρόλο σε αυτή την ώθηση, υποστηρίζει η Malmstrom.
Οι χώρες ανά τον κόσμο αναζητούν νέους εμπορικούς εταίρους και η ΕΕ μετά από χρόνια οικονομικής κρίσης, έχει καλύψει ένα μεγάλο κενό στο παγκόσμιο εμπόριο.
"Έχουμε δείξει ότι έχουμε ξεπεράσει αυτή τη μεγάλη κρίση, ενώ πολλές χώρες στρέφονται προς την Ευρώπη για συνεργασία και εμπορικές συμφωνίες", δήλωσε η Malmstrom, η οποία θα είναι επίσης στο Νταβός.
"Με άλλες χώρες ρυθμίζουμε τώρα τα πρότυπα και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο είναι κακό οι ΗΠΑ να αποσυρθούν, επειδή υπάρχουν πρότυπα που έχουν τεθεί τώρα και θα ισχύον σε όλο τον κόσμο".
Από τότε που βρέθηκε στον προεδρικό θώκο πριν από ένα χρόνο με την υπόσχεση να εφαρμόσει το "America first", ο Trump απέσυρε την Ουάσινγκτον από την εμπορική συμφωνία Trans-Pacific (TPP), απειλεί να καταργήσει τη συμφωνία της Βόρειας Αμερικής για το Ελεύθερο Εμπόριο (ΝΑFTA), που μπορεί να πλήξουν τους ευρωπαίους συμμάχους, καθώς και την Κίνα.
Ωστόσο, η Malmstrom χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα ανησυχητική την αντιφατική στάση της Ουάσινγκτον προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).
Η κυβέρνηση Trump ανέστειλε τον διορισμό δικαστών στον ΠΟΕ που ρυθμίζει τις εμπορικές διαφορές.
Αν οι ΗΠΑ δεν αλλάξουν τη στάση τους, το όργανο αυτό θα μπορούσε να σταματήσει να λειτουργεί εντελώς, δήλωσε η Malmstrom.
Χαρακτήρισε την υπουργική συνάντηση του ΠΟΕ τον Δεκέμβριο ως «ντροπή».
Η συνάντηση στο Μπουένος Άιρες απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνίες, όπως ο τερματισμός των αλιευτικών επιδοτήσεων, λόγω της κριτικής από τις ΗΠΑ.
"Θέλουμε την αμερικανική ηγεσία στον κόσμο.
Δεν πρέπει να απεμπλακούν", τόνισε η Malmstrom.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης