Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ψηφίστηκε το Πολυνομοσχέδιο με 154 «Ναι» - Στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ η Μεγαλοοικονόμου - Στόχος το Eurogroup στις 22/1

tags :
Ψηφίστηκε το Πολυνομοσχέδιο με 154 «Ναι» - Στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ η Μεγαλοοικονόμου - Στόχος το Eurogroup στις 22/1
Σε ονομαστική ψηφοφορία τέθηκαν, μετά από αντίστοιχο αίτημα, τα για απεργία, πλειστηριασμοί και Πόθεν Έσχες για το ΤΧΣ
Ψηφίστηκε, όπως, αναμενόταν το Πολυνομοσχέδιο με 154 ψήφους υπέρ και 141 κατά.
Υπέρ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και η πρώην βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Θ. Μεγαλοοικονόμου, ενώ κατά τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των βουλευτών της αντιπολίτευσης υπήρξαν κάποιες διαφοροποιήσεις, καθώς αρκετοί ψήφισαν «παρόν» στο άρθρο 211 αλλά και στο άρθρο 214.
Μάλιστα η κα Μεγαλοοικονόμου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αποκάλυψε ότι θα ενταχθεί στην Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ως συνεργαζόμενη.
Κατά την ονομαστική ψηφοφορία, που ζήτησαν η ΝΔ στο άρθρο για τα οικογενειακά επιδόματα, το ΚΚΕ στην αρχή του νομοσχέδιο στο άρθρο για τις απεργίες και η ΔΗΣΥ στα άρθρα για τη διαμεσολάβηση και το «πόθεν έσχες» των στελεχών του ΤΧΣ καθώς και για την τροπολογία για τους πλειστηριασμούς:

- η ΝΔ, η ΔΗΣΥ, η ΧΑ και η Ένωση Κεντρώων ψήφισαν «όχι» σε όλα
- το ΚΚΕ ψήφισε «όχι» σε όλα, πλην του άρθρου για τα οικογενειακά επιδόματα, στο οποίο δήλωσε «παρών»
- το Ποτάμι ψήφισε «όχι» σε όλα, πλην του άρθρου για τις απεργίες, στο οποίο δήλωσε «παρών»
- Η ανεξάρτητη βουλευτής, Κατερίνα Παπακώστα ψήφισε «όχι» σε όλα και δήλωσε «παρών» στο άρθρο για τα οικογενειακά επιδόματα
- Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Χάρης Θεοχάρης ψήφισε «όχι σε όλα και «ναι» στο άρθρο για τις απεργίες
- Η ανεξάρτητη βουλευτής, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, ψήφισε «ναι» σε όλα

Με την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου ανοίγει, πλέον, διάπλατα «η θύρα» τόσο για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ακόμη και για χρέη προς την εφορία (αλλά από την 1η Μαΐου 2018) όσο και στις εκ βάθρων αλλαγές για τον τρόπο λήψης της απόφασης για απεργία.
Το Πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει σχεδόν το σύνολο των προαπαιτουμένων που πρέπει να καλύψει η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει και τυπικά η γ’ αξιολόγηση στο επικείμενο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου 2018 και να δοθεί η δόση στην Ελλάδα, το ύψος της οποίας είναι ελαφρώς… συγκεχυμένο.
Μετά την ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης ξεκινά ο μαραθώνιος της τέταρτης, η οποία εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνει διαπραγματεύσεις για τη λήψη μέτρων για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.
Στόχος, φυσικά, της κυβέρνησης να υπάρξουν θετικές εξελίξεις και σε αυτόν τον τομέα, προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί τον Αύγουστο του 2018 σε έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης, τουλάχιστον τυπικά.
Η επόμενη ημέρα, παρά την αισιοδοξία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι η έξοδος θα είναι «καθαρή», μάλλον παραμένει συγκεχυμένη, με τους αναλυτές, πάντως, να εκφράζουν την άποψη ότι δύσκολα η Ελλάδα θα καταφέρει να σταθεί μόνη της στις αγορές, χωρίς έστω μία έμμεση στήριξη από τους δανειστές.
Όπως άλλωστε τόνισε νωρίτερα το Bankingnews, από σήμερα μέχρι και το Eurogroup της 22άς Ιανουαρίου, που είναι το απόλυτο «deadline» που έχουν θέσει οι θεσμοί για να κλείσει και σε πολιτικό επίπεδο αυτή η αξιολόγηση, θα υπάρξει μία «καταιγίδα» υπουργικών αποφάσεων, εγκυκλίων και τροπολογιών από την κυβέρνηση με τα μέτρα που εκκρεμούν.
Πριν από την Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα υπάρξει έκτακτο Euro Working Group όπου θα εξετασθεί η πορεία υλοποίησης των μνημονιακών δεσμεύσεων.
Μόνο με το «πράσινο φως» της Ευρωομάδας θα ανοίξει ο δρόμος για την σύνταξη της έκθεσης συμμόρφωσης από τους δανειστές.
Θα προηγηθεί παράλληλα και η «Επιστολή Προθέσεων» των κ.κ. Τσίπρα, Τσακαλώτου, Στουρνάρα προς το ΔΝΤ με την οποία θα δεσμεύεται εκ νέου η Ελλάδα για τις παρεμβάσεις που ενσωματώνονται στα επικαιροποιημένα κείμενα του μνημονίου.
Όσον αφορά στο ύψος της δόσης που θα συνδεθεί με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες αυτή θα φθάνει τα 6,7 δισ. ευρώ μαζί με το «μαξιλάρι».
Αυτά δηλαδή που θα μας δώσει ο ESM και θα πάνε στην άκρη ως «αποθεματικό», ώστε η έξοδος στις αγορές μετά τον Αύγουστο του 2018, που ολοκληρώνεται το 3ο Πρόγραμμα, να είναι βιώσιμη. Από το «τσεκ» των 6,7 δισ. ευρώ:

• Τα 3,3 δισ. ευρώ προορίζονται για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας (α' εξάμηνο 2018)
• Το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ θα κατευθυνθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους.
• Το 1,9 δισ. ευρώ θα προστεθεί στο αποθεματικό ασφάλειας-«μαξιλάρι» που σύμφωνα με τον προϋπολογισμό θα πρέπει να φτάνει τουλάχιστον τα 10,5 δισ. ευρώ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης