Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ποιες μετοχές της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης έχουν μπει στο στόχαστρο των επενδυτών και υπεραποδίδουν

Ποιες μετοχές της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης έχουν μπει στο στόχαστρο των επενδυτών και υπεραποδίδουν
Αρκετές μετοχές έχουν αγοραστές πρόθυμους να αγοράσουν στο limit up αλλά δεν υπάρχουν πωλητές
Μετά από καιρό, η μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση έχει αποκτήσει ξανά κάποιο momentum και οι επενδυτές τοποθετούνται στη συγκεκριμένη κατηγορία.
Νέα κεφάλαια ή κέρδη από προηγούμενες επενδυτικές κινήσεις σε βαριά χαρτιά διοχετεύονται σε ένα κομμάτι του χρηματιστηριακού ταμπλό που έχει αρκετές μετοχές που αξίζουν αλλά λόγω εμπορευσιμότητας δεν είχε σημαντικές μεταβολές.
Η διάχυση του ενδιαφέροντος αποτελεί θετική κίνηση τονίζουν στελέχη της αγοράς.
Πάντως αξίζει να τονιστεί πως οι αποτιμήσεις σε αρκετές περιπτώσεις είναι τόσο χαμηλές που με λίγα κεφάλαια κάποια μετοχή μπορεί να καταγράψει σημαντική άνοδο.
Αυτό που παρατηρούν, στελέχη της αγοράς, είναι πως μετά από αρκετό καιρό οι ειδήσεις, είτε είναι θετικές είτε αρνητικές, αποτυπώνονται στις μετοχές, ενώ παλαιότερα μία θετική είδηση για παράδειγμα δεν έφερνε εντολές αγοράς.
Τουλάχιστον 25 μετοχές ανιχνεύει κάποιος εύκολα να έχουν καταγράψει αποδόσεις ανώτερες από αυτές της αγοράς στις 10 πρώτες συνεδριάσεις του έτους.
Τεχνική Ολυμπιακή, Κέκροψ, Ιντρακόμ Κατασκευές, ΓΕΒΚΑ, Profile και AS Company είναι μεταξύ των εταιρειών που έχουν αποδόσεις τριπλάσιες της αγοράς.
Η Κέκροψ, αναμένεται τη δίκη για τις εκτάσεις που αμφισβητούνται και αν την κερδίσει θα έχει πλέον άλλη αποτίμηση.
Αυτό προεξοφλούν οι επενδυτές, οι οποίοι έχουν ωθήσει τη μετοχή σχεδόν 24% υψηλότερα από την αρχή του έτους.
Η Ιντρακόμ Κατασκευές που ελέγχει την εισηγμένη αλλά έχει αναλάβει και δικά της σημαντικά έργα έχει άνοδο 21%.
Η ΓΕΒΚΑ έχει βελτιώσει αποτελέσματα και δικαιολογεί καλύτερη αποτίμηση.
Η μετοχή κινείται 20% υψηλότερα το 2018.
Λόγω θεμελιωδών έχει ανακάμψει περαιτέρω η AS Company κατά 32%, η Λύκος κατά 15%, η Profile κατά 18%, η Έλτον κατά 12%, η Mermeren κατά 10% όπως και η Καράτζης.
Η Τεχνική Ολυμπιακή με άνοδο 25% ίσως κρύβει είδηση αναφορικά με το ξενοδοχείο στη Χαλκιδική.
Η Παπουτσάνης έχει άνοδο 21%, ενώ η Ιντερτέκ από την ημέρα που απέκτησε ποσοστό επιχειρηματίες με παρόμοιες δραστηριότητες έχει ενισχυθεί 14% βελτιώνοντας τον όγκο.
Η Frigoglass από την άλλη έχοντας ολοκληρώσει αύξηση κεφαλαίου και αναδιάρθρωση δανείων έχει άνοδο 22%, αλλά οι επενδυτές δεν έχουν δει ακόμη ισολογισμό ώστε να ξέρουν που διαμορφώνεται η καθαρή θέση, το ύψος του δανεισμού και φυσικά δεν γνωρίζουν αν οι μεγάλες ζημιές αποτελούν παρελθόν.
Η άνοδος κατά 25% της Επίλεκτος προκαλεί επίσης αίσθηση, καθώς η εταιρεία έχει σημαντικά χαμηλότερη καθαρή θέση έναντι της αποτίμησης, υψηλό δανεισμό και εμφανίζει μεγάλες ζημιές.
Η Κρέτα Φαρμς βελτίωσε αποτελέσματα στο εξάμηνο και η μετοχή έχει ενισχυθεί 37%, αλλά χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση και στο θέμα της κερδοφορίας αλλά και στις ταμειακές ροές.
Η Τζιρακιάν εδώ και βδομάδες έχει αγοραστή στο limit up μόνιμα και ενισχύεται το 2018 43%.
Υπενθυμίζεται πως ο βασικός μέτοχος κεφαλαιοποίησε υποχρεώσεις σε υψηλή τιμή και πως η εισηγμένη αποτιμάται μερικές δεκάδες χιλ. ευρώ.
Η Περσεύς επίσης έχει εδώ και μέρες μόνιμο αγοραστή στο limit up αλλά δεν υπάρχουν πωλητές.
Έχει άνοδο 10% η οποία θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερη, αφού σε δύο συνεδριάσεις έκανε πράξη στο limit up αλλά λόγω του τρόπου υπολογισμού της τιμής κλεισίματος, έκλεισε αμετάβλητη.
Τέλος η Μουζάκης έχει άνοδο 12%, η οποία συνδέεται με τα ακίνητα που διαθέτει.

Γιώργος Κατικάς
george.katika@gmail.com
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης