Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι 76 χώρες στις οποίες οι ΗΠΑ «πολεμούν την τρομοκρατία» μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001

tags :
Οι 76 χώρες στις οποίες οι ΗΠΑ «πολεμούν την τρομοκρατία» μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001
Οι 76 χώρες στις οποίες ο αμερικανικός στρατός συνεχίζει να δραστηριοποιείται 
Σε 76 χώρες παγκοσμίως (39% επί του συνόλου) δραστηριοποιείται επί του παρόντος ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών -σύμφωνα με την έρευνα «Costs of War» του Brown University-, στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» που κήρυξε το 2001 ο τότε Πρόεδρος George W. Bush, στον απόηχο της τραγωδίας στους Δίδυμους Πύργους, την 11η Σεπτεμβρίου.
«Αυτή η σταυροφορία, αυτός ο πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας θα διαρκέσει αρκετά.
Και ο αμερικανικός λαός πρέπει να είναι υπομονετικός.
Κάντε υπομονή», είχε δηλώσει στις 16 Σεπτεμβρίου 2001 ο George W. Bush.
Ο πόλεμος ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2001 με την εισβολή των Ηνωμένων Πολιτειών στο Αφγανιστάν και παρόλο που ο πρώην πρόεδρος κ. Barack Obama έληξε επίσημα τον «Παγκόσμιο Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας» το 2013, ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας συνεχίζεται, σχεδόν 17 χρόνια αργότερα.
Για την ακρίβεια, έχει εξαπλωθεί.
Ο παρακάτω χάρτης δείχνει το μέρη στα οποία οι Αμερικανοί διαθέτουν στρατεύματα και βάσεις, που εκπαιδεύονταν άλλες δυνάμεις στην αντιτρομοκρατία και που διεξήχθησαν αεροπορικές επιδρομές.
Ίσως η πιο εντυπωσιακή λεπτομέρεια είναι η παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στην Αφρική.



Στα 1,07 τρισ. δολάρια (!) έχει φτάσει ήδη το κόστος του πολέμου στο Αφγανιστάν για τις Η.Π.Α. (29/8/2017)

Στα 1,07 τρισ. δολάρια έχει φτάσει ήδη το κόστος του πολέμου στο Αφγανιστάν για τις ΗΠΑ.
Αυτά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε ο Niall McCarthy του Statista, αποτιμώντας την αμερικανική παρουσία στο Αφγανιστάν τα τελευταία 16 χρόνια.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι υπάρχουν περίπου 8.400 στρατιώτες των ΗΠΑ στο έδαφος του Αφγανιστάν, ενώ ενισχύσεις θα μπορούσαν να φτάσουν εκεί μέσα σε λίγες μέρες.
Η νέα στρατηγική του D.Trump έχει ως στόχο να επεκτείνει τον μακροβιότερο πόλεμο στην ιστορία των Η.Π.Α. και να προσθέσει ακόμα περισσότερο στο ήδη εκπληκτικό κόστος του.
Ο δικτυακός τόπος «The Balance» παρακολουθεί τον οικονομικό αντίκτυπο του Αφγανιστάν και ο πόλεμος έχει πλέον κοστίσει στις Η.Π.Α. τουλάχιστον 1,07 τρισεκατομμύρια δολάρια από το 2001.



Το κόστος μπορεί να χωριστεί σε τρία τμήματα:
- 773 δισ. δολάρια μπορούν να αποδοθούν σε κονδύλια για τα υπερπόντια κεφάλαια έκτακτης ανάγκης ειδικά αφιερωμένα στον πόλεμο.
- 243 δισ. δολάρια προέρχονται από αυξήσεις του βασικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Άμυνας
- Η αύξηση του προϋπολογισμού της Διοίκησης των Βετεράνων κοστίζει 54,2 δισ. δολάρια.
Η χρηματοδότηση του πολέμου του Αφγανιστάν έφθασε στο ζενίθ του το 2010, επί διοίκησης Obama, όταν το κόστος υπερέβη τα 112 δισ. δολάρια.
Αυτό υποχώρησε σταδιακά καθώς οι στρατιώτες των Η.Π.Α. μετατόπισαν την εστία τους μακριά από επιχειρήσεις, για να επικεντρωθούν περισσότερο στην εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο στρατηγός John Nicholson, ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, δήλωσε ότι η στρατηγική του προέδρου αποτελεί ένδειξη μακροπρόθεσμης δέσμευσης στο Αφγανιστάν και κάλεσε τους Ταλιμπάν να συμφωνήσουν σε ειρηνευτικές συνομιλίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης