Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Μέτρα αντιμετώπισης των fake news και της παραπληροφόρησης

Κομισιόν: Μέτρα αντιμετώπισης των fake news και της παραπληροφόρησης
Oμάδα εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου θα συμβάλει στην ανάπτυξη στρατηγικής σε επίπεδο ΕΕ σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της διάδοσης ψεύτικων ειδήσεων
Oμάδα εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου θα συμβάλει στην ανάπτυξη στρατηγικής σε επίπεδο ΕΕ σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της διάδοσης ψεύτικων ειδήσεων (fake news) και παραπληροφόρησης.
Η ομάδα για τα fake news είχε σήμερα 15 Ιανουαρίου 2018, την πρώτη της συνάντηση με κοινωνικές πλατφόρμες μέσων ενημέρωσης, οργανώσεις μέσων μαζικής ενημέρωσης πολιτών, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και εμπειρογνώμονες όπως δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί.
Το έργο της ομάδας, το οποίο αποφασίστηκε από την Επιτροπή τον Νοέμβριο του 2017, θα συμβάλει στην ανάπτυξη μιας στρατηγικής σε επίπεδο ΕΕ, για τον τρόπο αντιμετώπισης της διάδοσης ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης, που θα παρουσιαστεί την άνοιξη του 2018.
Η ομάδα εμπειρογνωμόνων θα συγκεντρώσει γνώμες, σχετικά με τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αναληφθούν σε επίπεδο ΕΕ, προκειμένου να παρασχεθούν στους πολίτες αποτελεσματικά εργαλεία, για τον εντοπισμό αξιόπιστων και επαληθευμένων πληροφοριών και την προσαρμογή τους στις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής.
Οι ειδικοί θα εξετάσουν το εύρος του προβλήματος, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνονται τις ψεύτικες ειδήσεις οι πολίτες και οι ενδιαφερόμενοι, πώς αναγνωρίζουν την ηλεκτρονική παραπληροφόρηση ή πώς εμπιστεύονται τα διάφορα μέσα ενημέρωσης.
Οι εμπειρογνώμονες θα αξιολογήσουν επίσης τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί από τις πλατφόρμες, τις εταιρίες ειδησεογραφικών μέσων και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, για την αντιμετώπιση της διάδοσης ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο, καθώς και των θέσεων σχετικά με τους ρόλους και τις ευθύνες των ενδιαφερομένων.
Οι ειδικοί θα εξετάσουν ενδεχόμενες μελλοντικές ενέργειες για την ενίσχυση της πρόσβασης των πολιτών σε αξιόπιστες και επαληθευμένες πληροφορίες και θα αποτρέψουν τη διάδοση της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο.
Το έργο αυτό θα οδηγήσει στην ανάλυση της κατάστασης, της εξέτασης του ρόλου κάθε διαδικτυακού παράγοντα, την ανάλυση των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί και τη διατύπωση των οδηγιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης