Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Σημαντικές ευκαιρίες στην Ανατ. Μεσόγειο - Καταλυτική η συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Ιορδανίας

Τσίπρας: Σημαντικές ευκαιρίες στην Ανατ. Μεσόγειο - Καταλυτική η συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Ιορδανίας
Αισιόδοξος ο Α. Τσίπρας για νέες διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό
(upd3) Η 1η Σύνοδος Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας αποτελεί σημαντική πρωτοβουλία, σε μία περίοδο που προβάλλουν μπροστά μας σημαντικές προκλήσεις, αλλά αναδεικνύονται και σημαντικές ευκαιρίες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την πρώτη Τριμερή Συνόδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου.
«Η Ελλάδα και η Κύπρος σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης όσον αφορά το προσφυγικό», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Υπογραμμίσαμε τη σημασία που έχει η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος μέλος της ΕΕ. Χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα», σημείωσε.
«Συμφωνήσαμε στην ιδιαίτερη σημασία που έχει η επίλυση κρίσεων στην Ανατολική Μεσόγειο για το μέλλον της περιοχής και της Ευρώπης.
Επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή να υποστηρίξουμε την ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-Ιορδανίας, δεδομένης της σημασίας που έχει ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή».
Για το Παλαιστινιακό, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα στηρίζει  τη λύση των δύο κρατών.
«Το Παλαιστιανικό κράτος να συμβιώνει αρμονικά με το Ισραήλ στα σύνορα του 1967», τόνισε.
«Συνομιλήσαμε εκτενώς για το θέμα της Συρίας, με στόχο να επιτευχθεί η ειρήνη.
Τονίσαμε τη σημασία των χωρών μας για το προσφυγικό και την ανάγκη να στηρίξει η διεθνής κοινότητα τις χώρες που σηκώνουν το βάρος», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Με τον Πρόεδρο της Κύπρου και τον Βασιλιά της Ιορδανίας καταρτίσαμε κοινές προτάσεις για τους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Διαχείρισης Υδατικών Αποθεμάτων, Γεωργίας, Ιχθυοκαλλιεργειών, Τουρισμού, Εμπορ. Ναυτιλίας, Προστασίας Αρχαιοτήτων και Υγείας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Βασιλιάς Αμπντάλα: Μια μόνιμη εταιρική σχέση θα ωφελήσει τους λαούς

Η σημερινή μέρα σηματοδότησε αυτό το οποίο ελπίζουμε ότι θα εξελιχθεί σε μια μόνιμη τριμερή εταιρική σχέση, που θα ωφελήσει τους λαούς μας και την ευρύτερη περιοχή.
Οι συμφωνίες που υπογράφουμε σήμερα θα μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο», είπε ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα και συνέχισε:
«Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της Κύπρου για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.
Στη Μέση Ανατολή δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη εάν δεν επιλυθεί δίκαια το πρόβλημα της Παλαιστίνης και το πρόβλημα που προκύπτει με το θέμα της Ιερουσαλήμ. Θα πρέπει να βασιστούμε στα ψηφίσματα του ΟΗΕ που διασφαλίζουν την βιωσιμότητα ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και την συνύπαρξη του Ισραήλ και των Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ.
Πρέπει να διασφαλίσουμε την ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων και το στάτους κβο στους Αγίους Τόπους.
Η Ελλάδα, η Ιορδανία και η Κύπρος δεσμεύονται επίσης στην μάχη κατά της τρομοκρατίας.
Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, αλλά να συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στην τρομοκρατία παντού».
Καταλήγοντας ο βασιλιάς της Ιορδανίας πρόσθεσε ότι «πλαισιώνουμε τις προσπάθειες ως προς την διαχείριση του προσφυγικού και παίρνουμε τις ευθύνες μας απέναντι σε όλο τον κόσμο και εσείς θα βοηθήσετε να αναδειχθούν στην ΕΕ τα προβλήματα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ιορδανία».

Αισιοδοξία Τσίπρα για το Κυπριακό

Αισιόδοξος ότι μετά τις εκλογές στην Κύπρο, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τις 28 Ιανουαρίου, θα αρχίσουν και πάλι οι διαδικασίες για την επίλυση του Κυπριακού δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο περιθώριο της πρώτης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας, που πραγματοποιείται σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου.
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα βάλει το δικό της λιθαράκι σε αυτήν την κατεύθυνση ενώ σχετικά με την Τριμερή Σύνοδο υπογράμμισε ότι η Ιορδανία παίζει καθοριστικό ρόλο στην περιοχή στα θέματα της ασφάλειας και των προσφυγικών ροών, και επισήμανε ότι η στρατηγική των συνεργασιών έχει δώσει αποτελέσματα.
Στη σημασία της Τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας αναφέρθηκε και ο κ. Αναστασιάδης, λέγοντας ότι η Ιορδανία έχει να προσφέρει στο προσφυγικό, στα ζητήματα της τρομοκρατίας και στο θέμα του Ιράκ.
Μετά την Τριμερή Σύνοδο και το γεύμα εργασίας ο Ελληνας πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄.
Σημειώνεται ότι η Τριμερής θα ασχοληθεί με μια ευρεία γκάμα θεμάτων, από το συριακό ζήτημα και το προσφυγικό έως τις σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ιορδανίας.

Πρόκειται για μία τριμερή που έρχεται σε συνέχεια της ελληνικής πρωτοβουλίας για τη Σύνοδο των χωρών του Νότου και τη δημιουργία τριμερών σχημάτων Ελλάδας - Κύπρου με Αίγυπτο, Ισραήλ, Λίβανο και Παλαιστίνη, έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί η Ιορδανία είναι χώρα κλειδί για την περιοχή και ένας από τους βασικούς πυλώνες σταθερότητας.
Η Τριμερής θα ασχοληθεί με το μέλλον της περιοχής και ειδικότερα: α. το συριακό ζήτημα και το προσφυγικό, β. το παλαιστινιακό, γ. το Ιράκ και δ. το Κυπριακό, με τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ιορδανία και η ανάγκη στήριξης της τελευταίας, λόγω του μεγάλου βάρους που σηκώνει λόγω του προσφυγικού, με τις διμερείς οικονομικές, ενεργειακές και μορφωτικές σχέσεις Ελλάδας-Ιορδανίας.

Συμφωνίες που θα υπογραφούν στο περιθώριο της τριμερούς
Ο κ. Τσίπρας θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον βασιλιά της Ιορδανίας, ενώ πρόκειται να υπογραφούν τρεις συμφωνίες:
Ι. Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
ΙΙ. Συμφωνία για προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
ΙΙΙ. Διακρατικές συμφωνίες αναγνώρισης ναυτικής ικανότητας μεταξύ Ελλάδας και Ιορδανίας και μεταξύ Κύπρου και Ιορδανίας (Ελλάδα και Κύπρος λόγω συμμετοχής του σε ΕΕ δεν χρειάζεται να υπογράψουν τη συμφωνία αυτή μεταξύ τους).

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Λευκωσία έχε ως εξής:
10:00: Άφιξη πρωθυπουργού στο Προεδρικό Μέγαρο - Επίσημη υποδοχή, κατάθεση στεφάνου
10:10-10:30 Διμερής συνάντηση Έλληνα πρωθυπουργού με πρόεδρο Κυπριακής Δημοκρατίας
10:40 Απονομή τιμητικής διάκρισης στον γενικό διευθυντή του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβη κ. Ζήνων από τον Έλληνα πρωθυπουργό
11:55-12:25 Κατ' ιδίαν συνάντηση Έλληνα Πρωθυπουργού με Πρόεδρο Κυπριακής Δημοκρατίας και Βασιλιά Ιορδανίας
12:30-13:15 Διευρυμένη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής
13:15 Δηλώσεις στα ΜΜΕ
13:40 Υπογραφές συμφωνιών
14:00 Γεύμα εργασίας των τριών αντιπροσωπειών
15:15 Διμερής συνάντηση Έλληνα πρωθυπουργού με βασιλιά Ιορδανίας

(πρώτη ενημέρωση Τρίτη 16 Ιανουαρίου 07:00)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης