Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lipton (ΔΝΤ): Η Κίνα πρέπει να σταθεροποιήσει τον χρηματοπιστωτικό της κλάδο

tags :
Lipton (ΔΝΤ): Η Κίνα πρέπει να σταθεροποιήσει τον χρηματοπιστωτικό της κλάδο
Η Κίνα πρέπει να σταθεροποιήσει τον χρηματοπιστωτικό της κλάδο και να χαλαρώσει τους εμπορικούς κανόνες, σύμφωνα με τον πρώτο αναπληρωτή διευθυντή του ΔΝΤ
Η κινεζική κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει τις προσπάθειες για σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού της κλάδου, σχολίασε ο πρώτος αναπληρωτής διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο (Δ.Ν.Τ.), κ. David Lipton, μιλώντας σήμερα (15 Ιανουαρίου 2018) στο Ασιατικό Χρηματοοικονομικό Φόρουμ, στο Χονγκ Κονγκ.
«Η Κίνα έχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να επιταχύνει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που μπορούν να εξασφαλίσουν μια βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.
Έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο σε αυτόν τον τομέα, είναι όμως σημαντικό να υποστηρίξει περαιτέρω αυτή την προσπάθεια για να διασφαλίσει ότι η οικονομική αστάθεια δεν θα υπονομεύσει την εξαιρετική οικονομική και κοινωνική πρόοδο της χώρας», πρόσθεσε.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με εκτίμηση του Bloomberg, το συνολικό (εταιρικό, κρατικό και χρέος νοικοκυριών) χρέος της Κίνας θα εκτοξευθεί στο 320% του ΑΕΠ το 2022, από 242% στο τέλος του 2016.
Παράλληλα, ο ανώτατος αξιωματούχος του Δ.Ν.Τ. ανέφερε πως η Κίνα πρέπει να χαλαρώσει τους εμπορικούς και επενδυτικούς περιορισμούς, εάν επιθυμεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην παγκοσμιοποίηση:
«Πιστεύουμε ότι η αποτελεσματική και αξιόπιστη πορεία για την υποστήριξη της παγκοσμιοποίησης, απαιτεί, επίσης, την προθυμία για αναγνώριση και αντιμετώπιση των ελλείψεων.
Αυτό σημαίνει την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και τη μείωση των στρεβλώσεων της πολιτικής για τις επιχειρήσεις, της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας και των πολιτικών που ευνοούν τις κρατικές επιχειρήσεις».
Η δήλωση έρχεται λίγες ημέρες αφότου το εμπορικό έλλειμμα των Η.Π.Α. με την Κίνα έφτασε σε ιστορικό υψηλό (περισσότερα εδώ).
Σε ό,τι αφορά στην παγκόσμια οικονομία, ο κ. Lipton εμφανίστηκε αισιόδοξος, αναφέροντας πως «τα σημάδια δείχνουν ταχύτερη ανάπτυξη σε όλες τις περιοχές.
«Πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε ένα μεταγενέστερο στάδιο μακράς και σταδιακής ανάκαμψης, μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Με τη νομισματική χαλάρωση στις προηγμένες οικονομίες να μειώνεται, δεν είναι σαφές πόσο καιρό θα συνεχιστούν τα καλά νέα», υπογράμμισε.

Απαραίτητη η συγκέντρωση του τραπεζικού κλάδου στην Ευρώπη άμεσα (14/1/2018)

Να αναλάβει δράση για την ενίσχυση του τραπεζικού τομέα κάλεσε την Ευρώπη το ΔΝΤ, δια στόματος του David Lipton.
Ειδικότερα, ο Lipton, πρώτος αναπληρωτής διευθυντής του Δ.Ν.Τ., κάλεσε τους Ευρωπαίους να εκμεταλλευτούν την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.
«Ήρθε η ώρα για μια πραγματική και αποτελεσματική διαχείριση της τραπεζικής κρίσης και για τον συντονισμό των πολιτικών σε όλη την ευρωπαϊκή οικονομία»», τόνισε ο Lipton.
Πολλές τράπεζες παρουσιάζουν σταθερά χαμηλές αποδόσεις σε στοιχεία ενεργητικού και μετοχικού κεφαλαίου, μια τάση που μπορεί να συνεχιστεί λόγω των χαμηλών επιτοκίων και των καμπυλών επίπεδων αποδόσεων.
Αυτό δυσχεραίνει την άντληση κεφαλαίων και καθιστά τις τράπεζες πιο ευάλωτες σε μελλοντικά προβλήματα, δήλωσε ο Lipton.
Οι τελευταίες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για σχηματισμό προβλέψεων από τις τράπεζες μέχρι ορισμένα επίπεδα μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία των κατάλληλων κινήτρων για τη μείωση των υπόλοιπων κόκκινων δανείων στους ισολογισμούς τους.
«Υπάρχει όμως μια σοβαρή ανάγκη για συγκέντρωση και εξορθολογισμό του κλάδου, περιλαμβανομένης της εξάλειψης των μη βιώσιμων τραπεζών και της ενθάρρυνσης των συγχωνεύσεων και εξαγορών».
«Ιδανικά, αυτή η συγκέντρωση θα περιλάμβανε μεγάλο μέρος της διασυνοριακής γκάμας», πρόσθεσε ο Lipton.
«Όμως, οι ευρωπαϊκές τραπεζικές αγορές έχουν περιοριστεί περισσότερο στα εθνικά σύνορα τα τελευταία 10 χρόνια».
Η πρόοδος στο σχέδιο της Ε.Ε. για μια «ένωση των κεφαλαιαγορών» κινείται επίσης πιο αργά από το επιθυμητό.
Ωστόσο, η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ είναι πιθανό να αποτελέσει καταλύτη για τη διαδικασία αυτή, δήλωσε ο αναπλ. διευθυντής του Δ.Ν.Τ..
Περίπου το ένα τρίτο των χρηματοδοτήσεων στην ευρωπαϊκή αγορά αφορά τράπεζες που εδρεύουν στο Λονδίνο, περιλαμβανομένων και αμερικανικών ιδρυμάτων. Πολλές από αυτές τις τράπεζες ήδη μεταφέρουν σημαντικά κομμάτια των δραστηριοτήτων τους από τη Βρετανία σε άλλο μέλος της Ε.Ε..
Αναφορικά με τους τρόπους παγίωσης της οικονομικής ανάκαμψης της περιοχής, ο Lipton δήλωσε ότι οι χώρες χρειάζονται πιο φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική πολιτική, με περισσότερες επενδύσεις σε υποδομές, εκπαίδευση και έρευνα και ανάπτυξη.
Επανέλαβε επίσης το αίτημα του Δ.Ν.Τ. για μεγαλύτερη αμοιβαιοποίηση των κινδύνων στη ζώνη του ευρώ.
«Σε αυτό το πλαίσιο, η αμοιβαία στήριξη καθιστά την ένωση ισχυρότερη, έχει θετικό άθροισμα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης