Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Η Πολωνία θα αποτελέσει το πιο δύσκολο «τεστ» για την Ευρωπαϊκή Ένωση

tags :
FT: Η Πολωνία θα αποτελέσει το πιο δύσκολο «τεστ» για την Ευρωπαϊκή Ένωση
Οι σχέσεις Πολωνίας-ΕΕ θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον του μπλοκ, εκτιμούν οι Financial Times
Η Πολωνία ήταν η χώρα από την οποία ξεκίνησε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και η σοβιετική αυτοκρατορία άρχισε να καταρρέει.
Πλέον, η χώρα μπορεί για άλλη μια φορά να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην ευρωπαϊκή ιστορία, λόγω των τεταμένων σχέσεων με την Ε.Ε., σχολιάζουν σε άρθρο-άποψη οι Financial Times.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, για πρώτη φορά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε μια επίσημη διαδικασία που θα μπορούσε να απαλλάξει ένα κράτος-μέλος από το δικαίωμα ψήφου στο Συμβούλιο, καθώς η πολωνική κυβέρνηση κατηγορείται για παραβίαση των ιδρυτικών αρχών της Ε.Ε., οι οποίες περιλαμβάνουν τη «δημοκρατία, την ισότητα, το κράτος δικαίου και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Μεταξύ άλλων, η πολωνική κυβέρνηση προχώρησε στη μετατροπή της κρατικής ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης σε βραχίονα κυβερνητικής προπαγάνδας, ωστόσο η διαμάχη ήρθε στο προσκήνιο κυρίως λόγω των νέων νόμων για τα πολωνικά δικαστήρια.
Η «μάχη» με την Πολωνία μετατρέπεται σε ένα «τεστ» πέρα από την καταστολή του λαϊκισμού όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε όλο τον κόσμο, σχολιάζεται.
Όμως, όσοι ελπίζουν ότι η Ε.Ε. θα «κερδίσει», ενδέχεται να απογοητευθούν.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αγωνιζόταν πολύ και σκληρά πριν αναλάβει δράση για την Πολωνία.
Ξέρει ότι, από πολλές σημαντικές απόψεις, η Πολωνία παραμένει μια σωστή δημοκρατία.
Η κρατική τηλεόραση είναι ένα κακό αστείο, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ισχυρά ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και υπάρχουν ισχυρά κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ωστόσο, η πολωνική κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει να δυσχεραίνει τη ζωή για τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και επίσης προωθεί "μεταρρυθμίσεις" του συστήματος, που δημιουργούν φόβους για την ακεραιότητα των μελλοντικών εκλογών.
Με τη λήψη μέτρων, οι Βρυξέλλες επιτρέπουν σε μια εθνικιστική κυβέρνηση να υποστηρίξει ότι οι ξένοι γραφειοκράτες επιχειρούν να υπονομεύσουν την ανεξαρτησία της Πολωνίας. Ακόμα χειρότερα, αυτή είναι μια μάχη που η Ε.Ε. ίσως χάσει.
Η Ουγγαρία, η οποία προωθεί επίσης τον αυταρχικό λαϊκισμό, απειλεί να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε κίνηση εναντίον της Πολωνίας.
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αφήσει την Ε.Ε. να θεωρηθεί ανίσχυρη, διχασμένη και ανίκανη να υπερασπιστεί τις βασικές της αξίες», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.
Το δεξιό κυβερνόν κόμμα της Πολωνίας ενισχύθηκε από τον πρόσφατο ανασχηματισμό ενώ αντιθέτως μειώθηκε η υποστήριξη προς το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα.
Σύμφωνα με χθεσινή (14 Ιανουαρίου 2018) δημοσκόπηση της IPSOS, το κυβερνόν κόμμα Δικαίου και Δικαιοσύνης (PiS) βρίσκεται στο 43%, ενισχυμένο κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες από τον Αύγουστο 2017 και το υψηλότερο ποσοστό στις δημοσκοπήσεις της συγκεκριμένης εταιρείας.
Η κεντρώα «Πλατφόρμα Civic», η οποία κυβέρνησε την Πολωνία για οκτώ χρόνια μέχρι το 2015 και τώρα κατηγορεί τον PiS ότι υπονομεύει τα δημοκρατικά πρότυπα, έπεσε στο 19% από 21%.
Από τότε που ανήλθε στην εξουσία το 2015, το PiS ενίσχυσε την παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στη Δικαιοσύνη και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, θέτοντας την Πολωνία σε πορεία σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στις εκλογές του 2015, το PiS έλαβε σχεδόν το 38% των ψήφων.
Οι επόμενες γενικές εκλογές θα διεξαχθούν το 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης