Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Συνεδριάζει εκτάκτως απόψε (15/1) για την Carillion η επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων

tags :
Βρετανία: Συνεδριάζει εκτάκτως απόψε (15/1) για την Carillion η επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων
Έκτακτη συνεδρίαση για τη βρετανική κυβερνητική επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων (COBRA) 
Σε έκτακτή συνεδρίαση θα προχωρήσει απόψε η κυβερνητική επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων (COBRA) του Ηνωμένου Βασιλείου, προκειμένου να αναλάβει δράση μετά την κατάρρευση της κατασκευαστικής εταιρείας Carillion.
Εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Theresa May απέφυγε να διευκρινίσει ποιοι υπουργοί θα συμμετάσχουν σε αυτή τη συνεδρίαση.
Νωρίτερα, υπουργοί και εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου ξεκαθάρισαν πως οι Βρετανοί φορολογούμενοι δεν γίνεται να πληρώσουν τη διάσωση της Carillion, υπεραμυνόμενοι της απόφασης να μην υπάρξει κρατική διάσωση της γιγαντιαίας κατασκευαστικής.
«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η Carillion δεν μπόρεσε να βρει τις κατάλληλες επιλογές χρηματοδότησης με τους δανειστές της (…), ωστόσο οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να πληρώσουν τη διάσωση μιας ιδιωτικής εταιρείας», ανέφερε ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού κας Theresa May, ενώ ο κ. Jon Trickett, αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, ζήτησε «σοβαρή έρευνα» για την ανάθεση συμβάσεων από την κυβέρνηση στην προβληματική εταιρεία.
Σήμερα (15 Ιανουαρίου 2018) η Carillion κατέρρευσε, μετά την άρνηση των βρετανικών τραπεζών την περασμένη Παρασκευή, να παράσχουν περαιτέρω οικονομική στήριξη.
H Carillion βρισκόταν σε αναζήτηση λύσης σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τους πιστωτές της, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις δεν οδήγησαν σε αποτέλεσμα, το Σαββατοκύριακο.
Η εταιρεία ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα παράσχει την απαραίτητη χρηματοδότηση για τη διατήρηση των δημόσιων υπηρεσιών που πραγματοποιούνται από το προσωπικό της.
Η διαπραγμάτευση για τη μετοχή της εταιρείας ανεστάλη στις 14,2 πένες μετά από πτώση 28,95%.
Η -εδρεύουσα στο Γουλβερχάμπτον- εταιρεία απασχολεί 43.000 εργαζομένους παγκοσμίως (οι 19.000 στη Μεγάλη Βρετανία) και ταλαιπωρείται από χρέη άνω των 1,5 δισεκ. στερλινών, γεγονός που οδήγησε τις μεγάλες τράπεζες του νησιού να απευθυνθούν στη Downing Street.
Οι Barclays, Santander, Lloyds Banking Group, Royal Bank of Scotland και HSBC, είχαν προτρέψει την βρετανική κυβέρνηση να λάβει δράση, ζητώντας την εγγύηση μέρους των χρεών της εταιρείας, ενώ, παράλληλα, ζήτησαν την εξασφάλιση της απαιτούμενης ρευστότητας προκειμένου η Carillion να συνεχίσει να πληρώνει τους προμηθευτές.
Οι τράπεζες απαιτούσαν, επίσης, από την κυβέρνηση της κας Theresa May να δώσει διαβεβαιώσεις ότι η Carillion θα μπορέσει να ανταγωνιστεί μελλοντικά τις συμβάσεις για τα δημόσια έργα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης