Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Σκοτία βλέπει μεγάλο πλήγμα στην οικονομία της στην περίπτωση μη συμφωνίας για το Brexit

Η Σκοτία βλέπει μεγάλο πλήγμα στην οικονομία της στην περίπτωση μη συμφωνίας για το Brexit
Η Σκοτία βλέπει μεγάλο πλήγμα στην οικονομία της στην περίπτωση μη συμφωνίας για το Brexit
Στο 8,5% μπορεί να φθάσει το πλήγμα στο μέγεθος της οικονομίας της Σκοτίας έως το 2030 εάν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς εμπορική συμφωνία, ανέφερε η κυβέρνηση της Σκοτίας καθώς εντείνει τις εκκλήσεις να παραμείνει η χώρα στην ενιαία αγορά της ΕΕ.
Οι επενδύσεις των επιχειρήσεων στη Σκοτία μπορεί να μειωθούν έως και 10,2% σε σχέση με το εάν η χώρα παρέμενε μέλος της ΕΕ, στην περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας για το Brexit, ανέφερε η αποκεντρωμένη κυβέρνηση της Σκοτίας σε αξιολόγηση του οικονομικού αντίκτυπου που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.
Η πρωθυπουργός της Σκοτίας Nicola Sturgeon, που τάχθηκε κατά του Brexit, δήλωσε ότι η παραμονή της Βρετανίας στην ενιαία αγορά της ΕΕ, εάν όχι στην ίδια την ένωση, είναι τώρα η καλύτερη ρεαλιστική επιλογή. Αλλά και πάλι θα μπορούσε να πλήξει τη Σκοτία.
«Εάν είναι να προχωρήσει το Brexit, τότε η παραμονή στην ενιαία αγορά είναι η μόνη επιλογή που βγάζει νόημα», δήλωσε η Sturgeon σε δημοσιογράφους.
Η παραμονή στην ενιαία αγορά ως μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) θα σημαίνει ότι η οικονομία της Σκοτίας θα είναι κατά 2,7% μικρότερη το 2030 απ' ό,τι θα ήταν εάν δεν συνέβαινε καθόλου το Brexit, δήλωσε η Sturgeon.
«Καμία από αυτές τις επιλογές δεν είναι τόσο καλή όσο η παραμονή εντός της ΕΕ», πρόσθεσε.
Η οικονομία της Σκοτίας αντιστοιχεί σε λιγότερο από το ένα δέκατο της βρετανικής οικονομίας συνολικά.
Σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση (15/1), το μόνο αξιόπιστο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το Brexit μεταξύ των Βρυξελλών και του Λονδίνου είναι η Βρετανία να είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.
Ωστόσο, η πρωθυπουργός T. May έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο η Βρετανία να γίνει μέλος του ΕΟΧ, καθώς αυτό περιλαμβάνει ανεμπόδιστη ελευθερία στη μετακίνηση εργαζομένων από την ΕΕ προς τη Βρετανία, κάτι που η May έχει δεσμευθεί να τερματίσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης