Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Από 3 υποψηφίους οι δεσμευτικές προσφορές για Νηρέα και Σελόντα - Μάχη με το χρόνο για τα αποθέματα

Από 3 υποψηφίους οι δεσμευτικές προσφορές για Νηρέα και Σελόντα - Μάχη με το χρόνο για τα αποθέματα
Αν η διαδικασία ανάδειξης του νέου επενδυτή - επενδυτών καθυστερήσει, δεν θα υπάρχει νέα καταγραφή των αποθεμάτων, ένας από τους βασικούς παράγοντες που θα διαμορφώσει και το τίμημα εξαγοράς τους
Χαμηλότερος των αρχικών υποψηφίων ήταν ο αριθμός των επενδυτών που κατέθεσε δεσμευτική προσφορά στο διαγωνισμό για την πώληση των συμμετοχών των τραπεζών στον Νηρέα και τη Σελόντα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών έγινε από τη σύμπραξη Amerra Capital και Diorasis International και τη HIG Capital.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι κατέθεσε και η Hybrid Capital, χωρίς όμως να έχει επιβεβαιωθεί.

Τι ανέφερε το www.bankingnews.gr στις 15 Ιανουαρίου 2018:

Kληρώνει για Νηρέα και Σελόντα - Ανοιχτό το ενδεχόμενο μικρότερου αριθμού προσφορών

Σήμερα αναμένεται - εκτός απροόπτου - θα κατατεθούν οι προσφορές για την εξαγορά των δύο leader του κλάδου ιχθυοκαλλιέργειας, της Σελόντα και του Νηρέα.
Ήδη υπάρχουν 8 υποψήφιοι επενδυτές, ωστόσο θεωρείται πολύ πιθανόν να υπάρξουν κάποιες αποχωρήσεις ή ακόμη και κάποιες συμπράξεις επενδυτών καταθέτοντας κοινή προσφορά.
Επίσης πρόβλημα παρουσιάζεται και με την καταγραφή των αποθεμάτων των δύο εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας καθώς αυτή αφορά μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2017.
Αν η διαδικασία κατάθεσης των προσφορών και ανάδειξης του νέου επενδυτή - επενδυτών καθυστερήσει, τότε τα δεδομένα αλλάζουν καθώς δεν θα υπάρχει νέα καταγραφή των αποθεμάτων, ένας από τους βασικούς παράγοντες που θα διαμορφώσει και το τίμημα εξαγοράς τους.
Στελέχη πάντως της αγοράς εκτιμούν από τους 8 υποψήφιους επενδυτές  από τους ενδιαφερόμενους, Amerra, HIG Capital, Diorasis, Oaktree, Duet, Hybrid Capital και Butterfly Capital, οι τρεις πρώτοι συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι αυτοί που θα προκρίνονται καθώς έχουν σχέση με την ιχθυοκαλλιέργεια ή γνωρίζουν την ελληνική αγορά.
Η Amerra Capital Management έχει η οποία έχει εξαγοράσει την Ανδρομέδα έχει έξι παραγωγικά κέντρα σε Ελλάδα και Ισπανία.
Διαθέτει παγκόσμια εξαγωγική δύναμη σε έξι ηπείρους και έχει άμεση πρόσβαση σε περισσότερους από 120 εκατομμύρια καταναλωτές.
Απασχολεί συνολικά 640 άτομα, εκ των οποίων τα 370 στην Ελλάδα και τα 270 στην Ισπανία.
Ο Όμιλος διαθέτει καθετοποιημένη παραγωγή γόνου, εκτροφής, συσκευασίας, μεταποίησης και διανομής ψαριών. Τα βασικά είδη του Ομίλου Ανδρομέδα είναι η τσιπούρα, το λαβράκι, ο κρανιός, το μυτάκι και το φαγκρί.
Η ετήσια παραγωγή γόνου ανέρχεται σε 100 εκ. ιχθύδια και η ετήσια παραγωγή φρέσκου ψαριού ξεπερνάει τους 15.000 τόνους.
Η HIG Capital η οποία διαθέτει κεφάλαια υπό διαχείριση της τάξης των 22 δισ. δολαρίων, έχει ήδη αποκτήσει, από το 2014, τον έλεγχο της ελληνικής κατασκευάστριας συστημάτων συσκευασίας M. J. Maillis Group.
Το επενδυτικό Fund έχει προσεγγίσει και άλλες ελληνικές εταιρείες, ενώ το επίμονο ενδιαφέρον του πηγάζει από την πεποίθηση των επικεφαλής του γερμανικού και του γαλλικού γραφείου του, Βόλφγκανγκ Μπίντερμαν και Ολιβιέ Μπογιαντζιάν αντίστοιχα, ότι υπάρχει σημαντική αξία στο ελληνικό επιχειρείν,
Τέλος η Diorasis αποτελεί ένα ελληνικό επενδυτικό κεφάλαιο που έχουν συγκροτήσει ο εφοπλιστής Νικόλας Λυκιαρδόπουλος (Neda Maritime) και ο fund manager Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, το οποίο εξαγόρασε την «Bitsakos Aquaculture» το 2014 έναντι 20 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι το 2016 Το 2016, οι πωλήσεις της «Σελόντα» διαμορφώθηκαν σε 167,5 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 13% σε σύγκριση με το 2015, ενώ ο όμιλος παρουσίασε λειτουργικά κέρδη 19,38 εκατ. ευρώ έναντι 11,6 εκατ. ευρώ το 2015. Η «Νηρεύς» είχε κύκλο εργασιών το 2016 197,8 εκατ. ευρώ και λειτουργική κερδοφορία 27,3 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποιητικές τάσεις

Ανυπήρχε κάποιος τρόπος να συγκεντρωθούν όλες οι υδατοκαλλιέργειες ψαριών στην χώρα μας σε ένα ενιαίο χώρο αυτός θα καταλάμβανε έκταση 7,8 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η έκταση αυτή θα ήταν ίση με το ήμισυ της έκτασης του αεροδρόμιου Ελ. Βενιζέλος και σε αυτήν θα παράγονταν το 40% της παγκόσμιας παραγωγής τσιπούρας, λαβρακιού (105.000 τόνοι) και γόνου (400.000.000 ιχθύδια).
Ο κλάδος ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα απασχολεί έμμεσα και άμεσα 18.000 εργαζόμενους σε 65 εταιρίες που κατέχουν 328 άδειες εκτροφής, πραγματοποιεί πωλήσεις 800 εκατ. ευρώ και είναι πρώτος σε εξαγωγές τροφίμων (25% του κλάδου τροφίμων).
Ο κλάδος βρίσκεται διεθνώς σε ώριμο στάδιο καθώς η παραγωγή δείχνει να σταθεροποιείται από το 2012 και μετά.
Η παγκόσμια παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού ιχθυοκαλλιέργειας, από 1.000 τόνους το 1985, έφτασε τους 304.000 τόνους το 2016.
Η Ελλάδα υπήρξε πρωτοπόρος στην προσπάθεια αυτή, παίζοντας από την αρχή ηγετικό ρόλο στην ταχεία ανάπτυξη και επιτυχία του κλάδου της Μεσογειακής Ιχθυοκαλλιέργειας.
Οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες είναι πρώτες στον κόσμο λόγω της εξαιρετικής ποιότητας του προϊόντος και της τεχνογνωσίας στην οποία επένδυσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια οι επιχειρήσεις. Το επενδεδυμένο κεφάλαιο των εταιριών είναι περίπου 740 εκατ. ευρώ. Εδώ όμως εντοπίζεται η «Αχίλλειος πτέρνα» των εταιριών –ειδικά των ηγετών του κλάδου- που μεγάλωσαν και διογκώθηκαν με πολλά δανεικά.

Οικονομικά Αποτελέσματα – Αποτίμηση

Στην Νηρέας το 90% των πωλήσεων αφορά την πώληση ψαριών το 3,6% τροφές και το 6,2% από πωλήσεις υπηρεσιών ή άλλων προϊόντων. Η δραστηριότητα της εταιρίας είναι σταθερά προσανατολισμένη στις εξαγωγές αφού το 2016 το ποσοστό πωλήσεων διατηρήθηκε στο 79% ή 156,1 εκατ. ευρώ (68% Ε.Ε). Τα λειτουργικά κέρδη στην χρήση ήταν θετικά κατά 22,44 εκατ. ευρώ (με την προσθήκη των βιολογικών αποθεμάτων στα 27,31 εκατ. ευρώ) ενώ η καθαρή κερδοφορία διαμορφώθηκε στα 10,9 εκατ. ευρώ (υπάρχει αναβαλλόμενος φόρος 3,06 εκατ. ευρώ). Καλά νέα ήρθαν και από τις οργανικές ταμειακές ροές οι οποίες διατηρήθηκαν θετικές στα επίπεδα των 5 εκατ. ευρώ έναντι 5,9 εκατ. ευρώ το 2015. Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε σε 154,7 εκατ. ευρώ (μικτός 171,6 εκατ. ευρώ) ενώ το σύνολο της καθαρής θέσης μετά την μετοχοποίηση των δανείων διαμορφώνεται σε 132,1 εκατ. ευρώ.
Στην Σελόντα ο κύκλος εργασιών παρουσίασε αύξηση κατά 13%κι ανήλθε σε 168 εκατ. ευρώ, έναντι 149 εκατομμυρίων ευρώ της προηγούμενης χρονιάς.
Οι πωλήσεις τροφών μειώθηκαν, πράγμα που οφείλεται κυρίως στην αποενσωμάτωση της θυγατρικής εταιρείας «Περσεύς»και την ενοποίησή της με τη μέθοδο της καθαρής θέσης.
Τα λειτουργικά αποτελέσματα ανήλθαν σε 19,38 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 11,6 εκατ. ευρώ της προηγούμενης περιόδου ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 1,8 εκατ. ευρώ.
Τα συνολικά ίδια κεφάλαια του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 8 εκατ. ευρώ, έναντι 4 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης ενώ ο καθαρός δανεισμός ανήλθε σε 125,6 εκατ. ευρώ.
Η ανακεφαλαιοποίηση των δύο εταιριών έγινε το 2014, το 2015 και το 2016 με εισφορά σε είδος αλλά και την μετατροπή μέρους του τραπεζικού δανεισμού σε μετοχές με τιμή κτήσης 30 λεπτά ανά μετοχή ενώ ορισμένες τράπεζες μηδένισαν την εν λόγω συμμετοχή τους προκειμένου να έχουν πιο συντηρητική εικόνα στους ισολογισμούς τους.
Αν οι τράπεζες καταφέρουν να πουλήσουν πάνω ή κοντά στα 30 λεπτά θα έχουν διασώσει τα κεφάλαια τους χάνοντας ενδεχομένως κάποιους τόκους.
Βέβαια θα πρέπει να βρεθούν και πρόθυμοι πωλητές να πληρώσουν 9,5 φορές την επιχειρηματική αξία των εταιριών, τίμημα απαιτητικό μεν όχι απίθανο δε.
Οι δύο εταιρίες πραγματοποιούν περίπου το 50% της ελληνικής παραγωγής σε αξία και αυτό είναι ένα ισχυρό κίνητρο για ένα οικονομικό επενδυτή που θέλει να κάνει μια ηχηρή είσοδο στην συγκεκριμένη αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης