Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Οι 4 λόγοι ανησυχίας για την Ιταλία - Το ιταλικό χρέος σε σχέση με το ελληνικό

Politico: Οι 4 λόγοι ανησυχίας για την Ιταλία - Το ιταλικό χρέος σε σχέση με το ελληνικό
Η πολιτική αβεβαιότητα αναμένεται να είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών τον Μάρτιο του 2018
Αφού έζησε στα πρόθυρα της εκλογικής κατάρρευσης το 2017, η Ευρώπη θα έπρεπε να έχει λιγότερα πράγματα για τα ανησυχεί, κάτι που τελικά δεν ισχύει καθώς στην Ιταλία θα διεξαχθούν εκλογές τον Μάρτιο του 2018.
Ο δεξιός συνασπισμός του πρώην πρωθυπουργού Silvio Berlusconi συνεχίζει να αυξάνει τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα συγκεντρώσει το 40% των ψήφων που απαιτείται για τον σχηματισμό συνασπισμού.
Στον αντίποδα, οι άλλες μεγάλες πολιτικές ομάδες -η κεντροδεξιά του πρώην πρωθυπουργού Matteo Renzi και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων- δεν αναμένεται να επίσης να συγκεντρώσουν αρκετές ψήφους για να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Οι παρατηρητές αναμένουν ότι τις εκλογές θα ακολουθηθούν παρατεταμένες διαπραγματεύσεις ή ακόμη και νέες εκλογές αργότερα.
Όπως αναφέρεται όμως σε δημοσίευμα του Politico, αν και οι Ιταλοί είναι συνηθισμένοι στην πολιτική αβεβαιότητα, υπάρχουν τέσσερις λόγοι ανησυχίας για την Ιταλία.

1. Δημόσιο χρέος

Η οικονομία της Ιταλίας είναι η τρίτη μεγαλύτερη στην ευρωζώνη.
Επίσης είναι μια από τις αργά αναπτυσσόμενες και πιο χρεωμένες στην ευρωζώνη.
Με το δημόσιο χρέος σχεδόν στο 130% του ΑΕΠ, η Ιταλία έρχεται μόνο μετά την Ελλάδα (που παρουσιάζει χρέος 180%).
Αυτό που κάνει ανησυχητική την κατάσταση της Ιταλίας είναι η έκταση του προβλήματος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ιταλίας, τον Οκτώβριο η κυβέρνηση χρωστούσε 2,3 τρισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε σχεδόν 35.000 ευρώ για κάθε Ιταλό, συμπεριλαμβανομένων των βρεφών.
Στον αντίποδα, το συνολικό χρέος της Ελλάδας ανέρχεται σε 320 δισ. ευρώ ποσό που αντιστοιχεί σε 29.000 ευρώ για κάθε πολίτη.

2. Μετανάστευση

Ο αριθμός των μεταναστών που φτάνουν στην Ιταλία έχει υποχωρήσει κατά σχεδόν 35% πέρυσι.
Κι αυτό εν μέρει χάρη αμφιλεγόμενες προσπάθειες του υπουργού Εσωτερικών Marco Minniti, του οποίου η στρατηγική καταπιεστικών διαπραγματεύσεων με επίσημες και ανεπίσημες αρχές στη Λιβύη έχει υποστεί έντονη κριτική από τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν καλωσορίσει τη μείωση των νέων αφίξεων, αλλά ανησυχούν ότι η στρατηγική θα μπορούσε να μην συνεχιστεί μακροπρόθεσμα, δεδομένης της χαοτικής κατάστασης στη βορειο-αφρικανική χώρα.

3. Ευρωσκεπτικισμός

Οι δημοσκοπήσεις δεν φαίνονται καλές για τους υποστηρικτές της ΕΕ.
Το μεγαλύτερο μεμονωμένο κόμμα στις εκλογές αναμένεται να είναι το ευρωσκεπτικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων, που ζήτησε δημοψήφισμα για την παραμονή της Ιταλίας στην ευρωζώνη.
Ωστόσο, η στήριξή τους πιθανόν να ξεπεραστεί από το δεξιό συνασπισμό του Berlusconi, αλλά λίγοι στις Βρυξέλλες θα νοιώσουν άνετα.
Ο μεγαλύτερος εταίρος του πρώην πρωθυπουργού είναι η ακροδεξιά Northern League, ένα άλλο κόμμα που έχει οικοδομήσει την άνοδο του στον ευρωσκεπτικισμό.

4. Ρωσία

Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, η Μόσχα αναμένεται να βγει χαμογελαστή, καθώς στην Ιταλία κάθε μεγάλο πολιτικό κόμμα έχει ευνοϊκή στάση απέναντι στη Ρωσία.
Τον Δεκέμβριο του 2015, ο τότε πρωθυπουργός Matteo Renzi απείλησε να μπλοκάρει την παράταση των κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία.
Αυτό, όμως, δεν είναι τίποτα στις στενές σχέσεις του Berlusconi με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης