Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ θα ξεπεράσει τα 10 εκατ. βαρέλια μέσα στις επόμενες μέρες

Reuters: Η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ θα ξεπεράσει τα 10 εκατ. βαρέλια μέσα στις επόμενες μέρες
Οι οικονομικές και πολιτικές επιδράσεις από τη ραγδαία αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σημαντικές
Η αυξημένη παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου είναι έτοιμη να ωθήσει τη συνολική παραγωγή στις ΗΠΑ πάνω από τα 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως, υπερβαίνοντας ένα όριο που λίγοι θα μπορούσαν να φανταστούν πριν από μία δεκαετία.
Μάλιστα, το συγκεκριμένο ρεκόρ, το οποίο αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες, πιθανότατα να μη διαρκέσει πολύ, καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναμένει ότι η παραγωγή της χώρας θα αυξηθεί στα 11 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέχρι τα τέλη του 2019, ένα επίπεδο που θα ανταγωνίζεται πλέον τη Ρωσία, η οποία αποτελεί τον κορυφαίο παραγωγό πετρελαίου παγκοσμίως.
Οι οικονομικές και πολιτικές επιδράσεις από τη ραγδαία αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σημαντικές, μειώνοντας τις εισαγωγές πετρελαίου της χώρας κατά ένα πέμπτο μέσα σε μία δεκαετία, προσφέροντας θέσεις εργασίας υψηλού επιπέδου στις αγροτικές κοινόητες και μειώνοντας τις τιμές καταναλωτή για την εγχώρια βενζίνη κατά -37%.
Οι φόβοι για την ενεργειακή ανεπάρκεια που έπληξε τη χώρα κατά τη δεκαετία του 1970 έχουν αντικατασταθεί από μία προεδρική πολιτική «ενεργειακής κυριαρχίας» σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Έχει απίστευτα θετικές επιπτώσεις για την οικονομία των ΗΠΑ, για το εργατικό δυναμικό και για τον περιορισμό στις εκπομπές άνθρακα, καθώς το φυσικό αέριο έχει αντικαταστήσει τον άνθρακα στις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας», τόνισε ο αναλυτής της Deloitte, John England.
Οι ενεργειακές εξαγωγές των ΗΠΑ πλέον ανταγωνίζονται τη Μέση Ανατολή σε ότι αφορά τους αγοραστές στην Ασία, καθώς οι ημερήσιοι όγκοι συναλλαγών των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου στις ΗΠΑ υπερδιπλασιάστηκαν κατά την τελευταία δεκαετία, ξεπερνώντας τα 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως κατά μέσο όρο το 2017.
Το ερώητημα για το κατά πόσο ο τομέας σχιστολιθικού μπορεί να συνεχιστεί με τον τρέχον ρυθμό παραμένει ακόμα υπό συζήτηση, καθώς υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες ότι η βιομηχανία έχει ήδη αγγίξει την κορυφή και ότι οι προβλέψεις για τη μελλοντική παραγωγή είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες.
Οι αμερικανοί παραγωγοί έχουν ήδη ξεπεράσει τις προσδοκίες τους και έχουν αντιμετωπίσει τις σοβαρές προκλήσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η πρόσφατη προσπάθεια του ΟΠΕΚ.
Το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών ενέκρινε τον Νοέμβριο του 2016 περικοπές στην παραγωγή του εν μέσω πιέσεων στα μέλη του από τις χαμηλές τιμές, οι οποίες είχαν βρεθεί κάτω από τα 27 δολ. ανά βαρέλι νωρίτερα εκείνο το έτος από τα 100 δολ. ανά βαρέλι το 2014.
Οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου κέρδισαν τον πόλεμο των τιμών μέσω μίας επιθετικής μείωσης κόστους και ταχείας αύξησης στην τεχνολογία γεώτρησης.
Το πετρέλαιο διαπραγματεύεται σήμερα πάνω από τα 64 δολ. ανά βαρέλι, τιμή αρκετοί για πολλούς παραγωγούς στις ΗΠΑ ώστε να χρηματοδοτήσουν τόσο εκτεταμένες γεωτρήσεις όσο και μερίσματα για τους μετόχους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης