Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΔΕΗ: Μνημόνιο συνεργασίας με την General Electric με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

tags :
ΔΕΗ: Μνημόνιο συνεργασίας με την General Electric με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
ΔΕH και General Electric θα συστήσουν μία κοινή ομάδα με αντικείμενο τον καταμερισμό του έργου και των αντίστοιχων ευθυνών
Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΗ και της General Electric-Ευρώπη υπεγράφη στη Ζυρίχη, με το οποίο οι ηγεσίες των δύο πλευρών φιλοδοξούν την έναρξη μιας μακρόπνοης συνεργασίας και με ορατές θετικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία κυρίως με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ειδικότερα, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. και η GE Power (μέσω της GE Power Services Business με έδρα το Μπάντεν της Ελβετίας) υπέγραψαν Σύμφωνο Συνεργασίας με σκοπό να διερευνήσουν τη μεταξύ τους συνεργασία για την παροχή υπηρεσιών λειτουργίας, συντήρησης, μίσθωσης, εκπαίδευσης, διάγνωσης βλαβών και επιδιόρθωσης αεριοστροβίλων, ατμοστροβίλων, γεννητριών, λεβήτων και άλλου εξοπλισμού που χρησιμοποιείται σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή για βιομηχανική χρήση, σε εταιρίες συμπεριλαμβανομένων των αναδόχων έργων EPC και εναλλακτικά παρόχων υπηρεσιών στην Ελλάδα και την Ευρώπη, με δυνατότητα επιλογής να επεκτείνουν αυτή τη συνεργασία και σε άλλες περιοχές.
Τα δύο Μέρη θα συστήσουν μία κοινή ομάδα με αντικείμενο: τον καταμερισμό του έργου και των αντίστοιχων ευθυνών, τη περιγραφή των ευκαιριών, καθώς και τη δημιουργία μίας πρότασης για το καταλληλότερο επιχειρηματικό μοντέλο.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κύριος Μανόλης Παναγιωτάκης δήλωσε μεταξύ άλλων «Ως γνωστόν η GE είναι παγκόσμια ο μεγαλύτερος κατασκευαστής Στροβιλομηχανών για την παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας. Η συνεργασία ΔΕΗ - GE θα βελτιώσει τις υφιστάμενες πρακτικές συντήρησης μέσω συνεργειών που θα αξιοποιήσουν οι δύο εταιρείες.
Είμαστε πολύ αισιόδοξοι πώς μέσα από αυτή τη συνεργασία θα αναπτυχθούμε περαιτέρω επιχειρηματικά σε πολλαπλά πεδία στον κλάδο της ηλεκτροπαραγωγής, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό καθώς θα αξιοποιήσουμε τη τεχνογνωσία και τους ανθρώπους μας, βασικό μας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, και θα δημιουργήσουμε ευκαιρίες απασχόλησης σε Έλληνες μηχανικούς και τεχνικούς».
Ο Αντιπρόεδρος της GE Power Services Europe Division, Michael Rechsteiner δήλωσε: «Η υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας (MoU) μεταξύ της ΔΕΗ και της GE Power Services είναι ακόμα ένα βήμα για μία στενή και μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ των δύο εταιρειών.
Ο στρατηγικός στόχος είναι να τεθούν οι βάσεις για περαιτέρω οργανική ανάπτυξη στην Ελλάδα και στη Νότιο-Ανατολική Ευρώπη, μέσα σ ένα πλαίσιο υγιούς ανταγωνισμού, διαφάνειας και θεσμικής συμμόρφωσης».

Παναγιωτάκης: Ιστορική στιγμή

«Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή» δήλωσε από τη Ζυρίχη, με τηλεοπτική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι το μνημόνιο συνεργασίας «αφορά στις κοινές επιχειρηματικές προσπάθειες, στην Ευρώπη, στην Ελλάδα, και με προοπτική την ευρύτερη περιοχή, όπως π.χ. Βόρεια Αφρική, για θέματα συντήρησης, υποστήριξης  λειτουργίας και γενικά service των θερμικών μονάδων».
Η έδρα της General Electric  Europe βρίσκεται  στο βιομηχανικό πάρκο του Μπάντεν, μιας περιοχής μερικά χιλιόμετρα έξω από τη Ζυρίχη.
Μετά την εξαγορά της γαλλικής Alstom,  η εταιρεία αποτελεί πλέον έναν από τους μεγαλύτερους πόλους στον τομέα της Ενέργειας και όχι μόνον και η οποιαδήποτε συνεργασία με αυτόν τον κολοσσό είναι στρατηγικής σημασίας τόνιζαν με νόημα στο Πρακτορείο οικονομικοί κύκλοι στην ελβετική πόλη.
Στα γραφεία της GE, στη Ζυρίχη, προσήλθε υψηλή αντιπροσωπεία της ΔΕΗ με επικεφαλής τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Μανώλη Παναγιωτάκη και αφού είχαν προηγηθεί πολύμηνες  προετοιμασίες, προκειμένου να στρωθεί ευνοϊκά το έδαφος ώστε να  υπογραφεί στο πιο υψηλό επίπεδο το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ απάντησε σε ερωτήματα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας:

   Ερ: Τι αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία θα μπορούσε να έχει το  μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΗ και της GE σε μια χώρα η οποία έχει ανάγκη από επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας;

   Μ.Παναγιωτάκης: «Θα δώσουμε δουλειά, όχι μόνο στο προσωπικό της ΔΕΗ, αλλά και σε άλλους Έλληνες τεχνικούς,  μηχανικούς κ.α. Θα δημιουργήσουμε μια νέα γενιά τεχνικών, που θα ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο φέρνοντας νέα αξία και πλούτο στη χώρα μας».

   Για τον κ.Παναγιωτάκη οι εξελίξεις απαιτούν από τη ΔΕΗ προσπάθειες  να προσαρμοστεί στις νέες προκλήσεις και να προχωρήσει σε αλλαγές.
   «'Οπως ξέρετε» τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΗ «η GE η οποία έχει εξαγοράσει και τη γαλλική Alstom, που είχε και αυτή παραπλήσιο αντικείμενο, έχει  πάρα πολλές τέτοιες μονάδες, σε όλη την περιοχή. Άρα λοιπόν είναι μία τεράστια αγορά, πολύ μεγάλη, και για τη ΔΕΗ είναι κάτι το πολύτιμο, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, και στην προοπτική της στρατηγικής μας, για αλλαγή των επιχειρηματικών μας δραστηριοτήτων».

   Ερ: Μπορεί ωστόσο η ΔΕΗ η οποία θα μικρύνει αφού  είναι υποχρεωμένη να πουλήσει κάποιες μονάδες και λιγνιτωρυχεία να  έχει εταίρο έναν παρόμοιο κολοσσό όπως η General Electric;

   Μ.Παναγιωτάκης: «Είναι γνωστό ότι η ΔΕΗ -το έχουμε πει πολλές φορές- πρέπει να μετασχηματιστεί.  Και εξαιτίας αυτού που είπατε προηγουμένως ότι είμαστε υποχρεωμένοι να πουλήσουμε το 40% του λιγνιτικού δυναμικού. Πρέπει να ανοίξει περαιτέρω η αγορά στη λιανική, του ηλεκτρικού ρεύματος. Η ΔΕΗ στην Ελλάδα στον ηλεκτρισμό-τονίζω στον ηλεκτρισμό-θα γίνει μικρότερη. Όμως εμείς επιδιώκουμε να γίνει ισχυρότερη εταιρεία και στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και σε άλλους τομείς, όπως π.χ στο φυσικό αέριο, και εκμεταλλευόμενη  τις εξελίξεις της τεχνολογίας, π.χ την ηλεκτροκίνηση, αλλά και στο εξωτερικό. Αυτή η συνεργασία με την GE  είναι ένα απτό δείγμα, απτό παράδειγμα μιας τέτοιας  προοπτικής, μιας τέτοιας δραστηριότητας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης