Το μήνυμα της Φρανκφούρτης: Η Ελλάδα δεν θα έχει καθαρή έξοδο... οι τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια το 2019

Το μήνυμα της Φρανκφούρτης: Η Ελλάδα δεν θα έχει καθαρή έξοδο... οι τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια το 2019
Το γεγονός ότι θα εξεταστούν πακέτο τον Μάιο του 2018, τα stress tests των τραπεζών, το σχέδιο για την μεταμνημονιακή Ελλάδα, τον ρόλο του ΔΝΤ και την λύση για το χρέος αποδεικνύει ότι όλοι περιμένουν τα αποτελέσματα των τραπεζών για να διαμορφώσουν το σχέδιο.
Οι έλληνες τραπεζίτες βρέθηκαν στην Φρανκφούρτη και συναντήθηκαν με τον Coeure της ΕΚΤ και την Nouy του SSM αλλά και τον επικεφαλής της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας.
Ποιο ήταν το μήνυμα;
Η Ελλάδα να μην έχει καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, οι τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια από το 2019....
Μάλιστα το γεγονός ότι θα εξεταστούν πακέτο τον Μάιο του 2018, τα stress tests των τραπεζών, το σχέδιο για την μεταμνημονιακή Ελλάδα, τον ρόλο του ΔΝΤ και την λύση για το χρέος αποδεικνύει ότι όλοι περιμένουν τα αποτελέσματα των τραπεζών για να διαμορφώσουν το σχέδιο.
Οι τράπεζες θα καθορίσουν τις εξελίξεις και μεταξύ άλλων θα είναι και πολιτική απόφαση.

Α)Ως προς την καθαρή ή μη έξοδο από τα μνημόνια, τόσο ο Coeure της ΕΚΤ όσο και άλλα στελέχη άφησαν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.
Συγκεκριμένα ανέφεραν ότι δεν έχει αποκλειστεί η ECCL η νέα πιστωτική γραμμή, ούτε το σενάριο δημιουργίας capital και liquidity buffer και με κεφάλαια του ESM.
Σε αυτή την περίπτωση δεν μιλάμε για μνημόνιο αλλά σίγουρα δεν μιλάμε για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια.
Η ΕΚΤ πάντως φαίνεται ότι δεν διάκειται θετικά στην καθαρή έξοδο από τα μνημόνια.

Τι έχει αναφέρει το bankingnews: «Μηχανισμός Εγγυήσεων και Ανάπτυξης»


Αν και ακόμη δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για την τελική μορφή του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδος μετά το 2018 πλην της πρωτόλειας μορφής ενός Μηχανισμού Εγγυήσεων και Ανάπτυξης που επεξεργάζεται ο ESM, ωστόσο με βάση ορισμένες πηγές ο νέος μηχανισμός που θα δημιουργηθεί και θα αξιοποιήσει τα εναπομείναντα κεφάλαια του τρίτου μνημονίου…. θα περιλαμβάνει και 10 δισεκ. για τις τράπεζες ως μηχανισμό ασφαλείας είτε για τις αυξήσεις κεφαλαίου του 2019, είτε ακόμη και για bad bank εάν επιτραπεί τελικά να προχωρήσει ένας σχεδιασμός κακής τράπεζας που θα συγκεντρώσει τα προβληματικά δάνεια.
Το νέο μνημόνιο και η νέα ECCL πιστωτική γραμμή είναι ουσιαστικά ένα νέο 4ο πρόγραμμα που πρέπει να περάσει από τα κοινοβούλια για να εγκριθεί και επικυρωθεί.
Για να ξεπεραστεί λοιπόν τόσο ο σκόπελος της άρνησης της Ελλάδος για ένα 4ο πρόγραμμα (4ο μνημόνιο ή ECCL) και για να μην χρειαστούν οι επικυρώσεις των κοινοβουλίων τουλάχιστον αρχικά.... έχει εξεταστεί ένα σχέδιο το οποίο ακόμη δεν έχει λάβει την τελική μορφή αλλά περιλαμβάνει τους εξής άξονες.
Επίσης η ECCL έχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξεως 1 χρόνο και μπορεί να παραταθεί και ακόμη ένα 6μηνο δηλαδή 18 μήνες συνολικά…
Ο νέος μηχανισμός θα περιλαμβάνει.
 -Ο νέος μηχανισμός θα ονομάζεται «Μηχανισμός Εγγυήσεων και Ανάπτυξης» θα έχει ρόλο να εγγυάται προληπτικά την σταθερότητα σε οικονομία και τράπεζες.
-Ο Μηχανισμός θα είναι προαιρετικός η ενεργοποίηση του θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από το εάν η Ελλάδα χρειαστεί έκτακτη ανάγκη βοήθειας.
-Υπάρχουν σκέψεις να υιοθετηθεί ένα παραπλήσιο σχέδιο με τον κόφτη δημοσιονομικών δαπανών προφανώς με άλλες παραμέτρους για το πότε η Ελλάδα χρειάζεται – εάν τελικώς χρειαστεί – αυτό τον Μηχανισμό Εγγυήσεων
-Ο Μηχανισμός αυτός επειδή θα συσταθεί από τον ESM - με την συνδρομή των Βρυξελλών - και θα είναι προαιρετικός θα στηριχθεί στα δάνεια του 3ου προγράμματος που δεν θα αξιοποιηθούν από την Ελλάδα υπό την μορφή δανείου.
Ο ESM θα δανείσει αυτό τον Μηχανισμό Εγγυήσεων και Ανάπτυξης.
-Η εμπλοκή των κοινοβουλίων θα σημειωθεί για να εγκριθεί το πρόγραμμα αυτό εφόσον η Ελλάδα αποφασίσει να το ενεργοποιήσει.
-Τα κεφάλαια από τον Μηχανισμό αυτό θα είναι διαθέσιμα και για τις τράπεζες ως μηχανισμός εγγύησης της συστημικής σταθερότητας.
-Η Ευρώπη με αυτό τον Μηχανισμό διασφαλίζει ότι η Ελλάδα δεν θα αποσταθεροποιηθεί, οι αγορές θα αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια για την Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί επικοινωνιακά να μιλάει για έξοδο από τα μνημόνια αφού αυτός ο Μηχανισμός θα είναι προαιρετικός.
-Ο Μηχανισμός αυτός θα έχει διττό ρόλο να συνδράμει στην σταθερότητα της Ελλάδος στην μεταμνημονιακή εποχή και να συμβάλλει στην ανάπτυξη αφού μέρος των κεφαλαίων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για αναπτυξιακά σχέδια σε επόμενη φάση.
-Ο Μηχανισμός θα έχει διάρκεια 2 + 2 χρόνια δηλαδή Αύγουστο 2018 με Αύγουστο 2022 και δυνητική επέκταση για άλλα 2 χρόνια έως το 2022.
Το σχέδιο αυτό που προφανώς αποτελεί πρωτόλεια μορφή ενός εναλλακτικού σχεδίου για την Ελλάδα αναμένεται να λάβει την τελική του μορφή εντός του α΄ τριμήνου του 2018.

Β)Ως προς τα stress tests αυτό που πρέπει να αναφερθεί είναι ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.
Το bankingnews έχει αποκαλύψει ότι το τελικό νούμερο που θα προκύψει θα επιβαρύνει τα κεφάλαια – θα μηδενίσει το κεφαλαιακό απόθεμα των τραπεζών – κατά 8,5 με 10,5 δισεκ. και η τελική κεφαλαιακή ανάγκη θα κινηθεί μεταξύ 4,5 με 5 δισεκ. για όλες τις τράπεζες.

Τι έχει αναφέρει το bankingnews: Ζημία 8,5 με 10,5 δισεκ. και ανάγκες σε κεφάλαια 4,5 με 5 δισεκ.

Ο λογαριασμός που θα προκύψει για τις ελληνικές τράπεζες στα stress tests θα είναι τέτοιος που η ΕΚΤ θα δώσει πίστωση χρόνου μέχρις ότου βρουν κεφάλαια
1)Για να ενισχύσουν τα αδύναμα capital buffers
2)Να διαθέτουν ισχυρά κεφάλαια ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβληματικά δάνεια
3)Να διαθέτουν κεφάλαια ώστε σταδιακά να αρχίσουν να χρηματοδοτούν την οικονομία.
Σε κάθε περίπτωση η γενική αίσθηση που υπάρχει είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ένα καλό και ένα κακό σενάριο ενόψει των stress tests.
Το κακό σενάριο είναι στα stress tests του 2018 μια ελληνική τράπεζα να χρειαστεί κεφαλαιακή ενίσχυση εντός του 2018.
Το καλό σενάριο είναι περισσότερες από μια τράπεζες να χρειαστούν νέες αυξήσεις κεφαλαίου από το 2019.
Η διαδικασία των stress tests ξεκινάει αρχές Φεβρουαρίου 2018 και μέχρι τα μέσα Απριλίου θα υπάρχει σαφής σχετικά εικόνα για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών.
Έχουμε αναλύσει ότι θα προκύψει ζημία 8,5 με 10 δισεκ. η οποία θα προέλθει ως εξής
-Ζημία 5 με 5,5 δισεκ. από το IFRs 9 σε παρούσες αξίες καθώς το IFRs9 έχει 5ετή περίοδο απόσβεσης.
-Ζημία από 600 εκατ έως 1,5 δισεκ. ευρώ από το TAR από την ανασκόπηση προβληματικών περιουσιακών στοιχείων.
-Ζημία από το stress tests 4 με 4,5 δισεκ. ευρώ.
Συνολικά το εύρος της ζημίας κινείται μεταξύ 8,5 με 10,5 δισεκ. αλλά με το IFRs 9 με 5ετή περίοδο απόσβεσης.
Το βασικό σενάριο της κατάληξης όλου αυτού του μείγματος ελέγχων θα είναι μια διετή περίοδος που θα δοθεί από την ΕΚΤ ώστε οι τράπεζες προς το 2019 να λάβουν μέτρα ενίσχυσης των κεφαλαίων τους με ΑΜΚ από 4,5 έως 5 δισεκ.

Γ)Ως προς το χρέος και την διευθέτηση του το bankingnews έχει αποκαλύψει ότι στο επόμενο ή μεθεπόμενο Eurogroup θα αποφασιστεί η σύγκλιση μια 4μερούς όπου θα εξεταστούν μέτρα για το ελληνικό χρέος αλλά η υλοποίηση τους μπορεί να τμηματοποιηθεί σε 3 χρονικές φάσεις, 2018, 2020 και 2022.

Τι έχει αναφέρει το bankingnews: Ποια είναι η λύση για το ελληνικό χρέος;

Δυστυχώς δεν θα υπάρξει λύση στο ελληνικό χρέος και αυτό είναι απόλυτο.
Το Καλοκαίρι του 2018 θα αποφασιστεί
Να δοθούν τμηματικά τα κέρδη από τα ομόλογα ANFA τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες και η ΕΚΤ ύψους 18 δισεκ. ευρώ συνολικά.
Τα κέρδη από τα ANFA ανέρχονται σε 7,9 δισεκ. ευρώ και θα τμηματοποιηθούν.
Το 2018 λοιπόν η Ευρώπη θα δώσει ημίμετρα για το χρέος της Ελλάδος και το σημαντικότερο ούτε η ΕΚΤ, ούτε το ΔΝΤ θα γνωμοδοτήσουν θετικά για την βιωσιμότητα του χρέους.
Η ΕΚΤ θα συνεχίσει, όπως και το ΔΝΤ να θεωρούν το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο και αυτό θα εξακριβωθεί με τις δύο ξεχωριστές εκθέσεις βιωσιμότητας DSA.
Μόνο ο ESM – Βρυξέλλες θα αναφέρουν ότι το ελληνικό χρέος για την επόμενη 5ετία είναι βιώσιμο.

Δ)Ως προς το ΔΝΤ και τον ρόλο του, ενώ αρχικώς ήθελε να αποχωρήσει, δεν είναι 100% βέβαιο ότι αυτό θα συμβεί καθώς το ΔΝΤ έχει αλλάξει στρατηγική και καλοβλέπει την παραμονή.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS