Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανησυχία στη Σερβία - Vucic: Τρομοκρατική ενέργεια η δολοφονία Ivanovic στο Κόσοβο

Ανησυχία στη Σερβία - Vucic: Τρομοκρατική ενέργεια η δολοφονία Ivanovic στο Κόσοβο
Ο Vucic εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Σερβίας, αν και δεν έχει αρμοδιότητες στο Κόσοβο, θα αποκαλύψει τους ενόχους
Τρομοκρατική πράξη χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Σερβίας, Aleksander Vucic, τη δολοφονία του Σέρβου πολιτικού, Oliver Ivanovic στο Κόσοβο.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Σερβίας, ο κ. Vucic δήλωσε ότι οι δολοφόνοι άφησαν ίχνη πίσω τους, που αξιοποιούνται και θα οδηγήσουν στην εξιχνίαση της υπόθεσης.
«Δεν μπορώ ακόμη να μιλήσω για τα στοιχεία που έχουν οι δικές μας υπηρεσίες για τη δολοφονία του Ivanovic, αλλά υπάρχουν πολύ ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες που καταδεικνύουν τους πιθανούς δράστες» ανέφερε ο Σέρβος Πρόεδρος.
Ο Vucic εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Σερβίας, αν και δεν έχει αρμοδιότητες στο Κόσοβο, θα αποκαλύψει τους ενόχους.
«Στο Κόσοβο κυριαρχούν οι Αλβανοί και οι ξένοι, κι αν δεν μπορέσουν αυτοί να βρουν τους δολοφόνους θα τους βρούμε εμείς.
Προσφέραμε την βοήθειά μας στις αρχές του Κοσόβου, αλλά διεξάγουμε και ανεξάρτητα δικές μας έρευνες και σίγουρα θα ανακαλύψουμε ποιος ή ποιοι είναι οι δράστες» τόνισε.
Ο πρόεδρος της Σερβίας προειδοποίησε την πολιτική ηγεσία του Κοσόβου να μην προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τη δολοφονία για να επιβάλει την κυριαρχία της στο βόρειο Κόσοβο, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

'Eκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας συγκάλεσε ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksander Vucic μετά τη δολοφονία στο Κόσοβο του Σέρβου πολιτικού Oliver Ivanovic.
Με εντολή του προέδρου της Σερβίας αποχώρησε και η σερβική αντιπροσωπεία από τον διάλογο με την Πρίστινα που ξεκίνησε σήμερα στις Βρυξέλες, έπειτα από διακοπή δεκατριών μηνών, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο Vucic θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου όπου θα τοποθετηθεί για την δολοφονία και θα ανακοινώσει τη στάση της χώρας του στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με την κυβέρνηση του Κοσόβου υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο επικεφαλής του γραφείου για το Κόσοβο της σερβικής κυβέρνησης χαρακτήρισε την δολοφονία Ivanovic τρομοκρατική πράξη.
« Η δολοφονία του Oliver Ivanovic αποτελεί εγκληματική, τρομοκρατική πράξη με σκοπό να προκληθεί χάος στο βόρειο Κόσοβο.
Όποιος κι αν ευθύνεται για την δολοφονία αυτή, Αλβανός ή Σέρβος εγκληματίας, πρέπει να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη» αναφέρει στη δήλωση του.
Ο Ivanovic σκοτώθηκε σήμερα το πρωί στο βόρειο, σερβικό τμήμα της πόλης Μιτρόβιτσα, έξω από τα γραφεία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος του οποίου ήταν επικεφαλής.
Ήταν μετριοπαθής πολιτικός ο οποίος, αν και δεν αναγνώριζε την ανεξαρτησία του Κοσόβου, τάσσονταν υπέρ του διαλόγου με τους Αλβανούς.
Στο Βελιγράδι δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής διότι επέκρινε την πολιτική που ασκούν η σερβική κυβέρνηση στο Κόσοβο και ο πρόεδρος Vucic.
Είχε δεχθεί πολλές φορές απειλές για την ζωή του.
Πριν από έναν χρόνο άγνωστοι είχαν πυρπολήσει το αυτοκίνητο του ενώ το 2005 είχε βρεθεί βόμβα κάτω από το υπηρεσιακό όχημα που χρησιμοποιούσε.
Ο Ivanovic το 2015 είχε καταδικαστεί από δικαστήριο του Κοσόβου σε κάθειρξη εννέα ετών για εγκλήματα πολέμου κατά του αλβανικού πληθυσμού την περίοδο 1998-99.
Τον περασμένο Φεβρουάριο η ποινή του ακυρώθηκε από εφετείο, αποφυλακίστηκε και επρόκειτο να ξαναδικαστεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης