Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Για την Ελλάδα υπάρχει, τελικά, φως στο τούνελ - Πρέπει να κάνει περισσότερα για την προσέλκυση επενδυτών

WSJ: Για την Ελλάδα υπάρχει, τελικά, φως στο τούνελ - Πρέπει να κάνει περισσότερα για την προσέλκυση επενδυτών
Οι συζητήσεις σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας μετά το πρόγραμμα διάσωσης αναμένεται να αρχίσουν τον Απρίλιο
«Έπειτα από σχεδόν 8 έτη οικονομικής και πολιτικής αναταραχής, η χώρα βρίσκεται σε απόσταση βολής από την απελευθέρωση της από το πρόγραμμα διάσωσης που ήταν τραυματικό για τους πολίτες και έχει κουράσει την ευρωζώνη», σχολιάζει η Wall Street Journal αναφερόμενη στην οικονομική πραγματικότητα της χώρας μας μετά τη χθεσινή (15/1/2018) ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.
Με την Aθήνα και τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να είναι πρόθυμες να βάλουν πίσω τους το ελληνικό δράμα, μια έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο είναι πιθανή.
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στις πρόσφατες δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Σύνοδο των ηγετών του ευρωπαϊκού νότου ότι «η ευρωπαϊκή κρίση τελειώνει εκεί που άρχισε, στον Νότο», ενω τονίζεται «για την Ελλάδα υπάρχει τελικά φως στο τούνελ».
«Οι επόμενοι μήνες θα καθορίσουν εάν η Αθήνα θα κερδίσει την πολυπόθητη καθαρή έξοδο από το μνημόνιο ή το εάν θα χρειαστεί ένα νέο πρόγραμμα που θα έρθει μαζί με ευαίσθητες πολιτικές πτυχές με στόχο να αποτραπεί η επανάληψη μιας νέας κρίσης χρέους» επισημαίνεται επίσης.
Με αφορμή δε, την υπερψήφιση της πιο πρόσφατης δέσμης μέτρων από 154 βουλευτές, το βράδυ της Δευτέρας (15/1/2018), στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η ταχεία έγκριση του τελευταίου «πακέτου» μεταρρυθμίσεων ανοίγει το δρόμο για συνομιλίες σχετικά με την επόμενη μέρα και πώς η Αθήνα δεν θα εξαρτάται από τα «σωσίβια» των Ευρωπαίων και διεθνών πιστωτών.
Όπως αναφέρεται, οι συζητήσεις σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας μετά το πρόγραμμα διάσωσης αναμένεται να αρχίσουν τον Απρίλιο, κατά τη διάρκεια εαρινών συναντήσεων του ΔΝΤ, αλλά δεν αναμένεται τελική απόφαση πριν τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal η απόφαση για την έξοδο από το πρόγραμμα θα πρέπει να συνδυαστεί με ιδιωτικοποιήσεις, ενώ οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να περάσουν από τα stress tests που θα μπορούσαν να τις αναγκάσουν να προχωρήσει σε αυξήσεις κεφαλαίων.
Παράλληλα, η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει περισσότερα ώστε να ενισχυθεί η όρεξη των διεθνών πιστωτών για τις εκδόσεις ομολόγων της.
Θετικό σήμα στέλνουν, την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου, που έχουν πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα της δεκαετίας.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης