Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Σταθερό το outlook των χωρών της Βόρειας Αφρικής και της Αν. Μεσογείου το 2018

tags :
Moody's: Σταθερό το outlook των χωρών της Βόρειας Αφρικής και της Αν. Μεσογείου το 2018
Moody's: Σταθερό το outlook των χωρών της Βόρειας Αφρικής και της ΑΝ. Μεσογείου το 2018
Σταθερό είναι το outlook των χωρών της Βόρειας Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου (περιοχή Λεβάντες, Ιράκ, Συρία, Λίβανος, Ισραήλ, Ιορδανία),  αντανακλώντας τη βελτίωση της δυναμικής της παγκόσμιας ανάπτυξης, τις συνεχιζόμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και το τέλος των περιφερειακών συγκρούσεων, αναφέρει σε εκθεσή της η Moody's.
Η έκθεση του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης "Sovereigns Levant & North Africa: 2018 outlook stable as improving growth offsets persistent fiscal and political risks", τονίζει πως η βελτιωμένη δυναμική της παγκόσμιας ανάπτυξης, οι συνεχιζόμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η σταδιακή επανεμφάνιση των εμπορικών οδών σε περιοχές πρώην συγκρούσεων μαζί με μια προγραμματισμένη κίνηση ανασυγκρότησης θα στηρίξουν την αύξηση του ΑΕΠ το 2018.
Επιπλέον, η σύσφιγξη των παγκόσμιων συνθηκών χρηματοδότησης θέτει δημοσιονομικούς κινδύνους σε ορισμένες χώρες και ο αυξημένος πολιτικός κίνδυνος θα συνεχίσει να προκαλεί κινδύνους στην περιοχή.
Στις 16 Ιανουαρίου 2018, τέσσερις αξιολογήσεις στην περιφέρεια της Αν. Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής έχουν σταθερές προοπτικές, μία θετικό outlook (Μαρόκο) και μια αρνητικό outlook (Τυνησία).
Η μεγαλύτερη παγκόσμια ανάπτυξη θα οδηγήσει σε αύξηση των εξαγωγών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού, των εμβασμάτων και των επενδυτικών ροών το 2018.
Οι μετριοπαθείς τιμές του πετρελαίου θα παράσχουν περαιτέρω στήριξη, ενώ οι πέντε χώρες εισαγωγής πετρελαίου στην περιοχή σημειώνουν πρόοδο προς την πρόσβαση ή την ανάπτυξη χαμηλότερων δαπανών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ώστε να μειωθούν μόνιμα τα ενεργειακά τους ελλείμματα. Τούτου λεχθέντος, το οικονομικό δυναμικό της περιοχής εξακολουθεί να παρεμποδίζεται σημαντικά από τις διαρθρωτικές αδυναμίες, ιδίως από την ανεπάρκεια της αγοράς εργασίας και την αδύναμη ανταγωνιστικότητα.
Αναλυτικά, η Moody's εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην Αίγυπτο θα επιταχυνθεί από 4,2% το 2017 σε περίπου 5% έως το 2019 και 5,5% έως το 2021, καθώς οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις υποστηρίζουν την ευρύτερη οικονομική  δραστηριότητα σε σύγκριση με το μοντέλο που βασίζεται κυρίως στην ιδιωτική κατανάλωση που ίσχυε πριν από τη μεταρρυθμίσεις.
Η Moody's προβλέπει επίσης αύξηση του ΑΕΠ στο Ιράκ, την Ιορδανία και τον Λίβανο το 2018 σε 2,9%, 2,5% και 2,8% αντίστοιχα.
Στην Τυνησία, η Moody's προβλέπει ελαφρά επιτάχυνση της ανάπτυξης σε 2,8% το 2018 από 2,3% το 2017 βάσει της ζήτησης, ιδίως από τη Γαλλία και την Ιταλία, και τη βελτίωση των επενδυτικών κινήτρων σύμφωνα με τον πρόσφατο επενδυτικό νόμο και τη νομοθεσία για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
Ωστόσο, οι τροχιές ανάπτυξης της Τυνησίας, της Ιορδανίας και του Λιβάνου εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές διαρθρωτικές και εξωτερικές επιπτώσεις, παρά την ανάκαμψη της ανάπτυξης.
Στο Μαρόκο αναμένεται να μετριαστεί η ανάκαμψη, με την αύξηση του ΑΕΠ στο 3,5% το 2018 από 3,9% το 2017 λόγω της μικρότερης συμβολής στην ανάπτυξη από τον γεωργικό τομέα.
Η Moody's σημειώνει ότι τα προγράμματα φορολογικών μεταρρυθμίσεων και η επίσημη βοήθεια ρευστότητας μετριάζουν τα ανοίγματα έναντι των υψηλότερων επιτοκίων.
Παρόλα αυτά, τα υψηλά επίπεδα χρέους, οι μεγάλες ανάγκες χρηματοδότησης και τα σχετικά υψηλά επιτόκια αυξάνουν την έκθεση του Λιβάνου, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας σε εντονότερη από την αναμενόμενη άνοδο των επιτοκίων.
Επιπλέον, η δημοσιονομική εξυγίανση θα είναι πιο δύσκολη για την Τυνησία, την Αίγυπτο και τον Λίβανο.
Η βελτιωμένη εξωτερική ζήτηση από τους παγκόσμιους εμπορικούς εταίρους και τα αυξημένα έσοδα από τον τουρισμό (αν και από χαμηλή βάση) θα υποστηρίξουν επίσης μια βαθμιαία αλλά άνιση εξωτερική επανισορρόπηση, υποστηριζόμενη από γενικά αμετάβλητες τιμές πετρελαίου κατά περίπου  40 - 60 δολάρια ανά βαρέλι το 2018 και το 2019.
Σύμφωνα με την Moody's, η σημαντική προσφυγή σε εξωτερικούς δανεισμούς μετά τις αναταραχές που προκάλεσε η Αραβική Άνοιξη, υπογραμμίζει τους αυξανόμενους περιφερειακούς κινδύνους, οι οποίοι είναι πιο εμφανείς στην Τυνησία.
Επιπλέον, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών του Λιβάνου θα παραμείνει αυξημένο κατά 16% - 17% του ΑΕΠ κατά τα επόμενα δύο χρόνια, που επιδεινώνεται από την κρίση των προσφύγων και τις διαταραχές των εμπορικών οδών.
Η Moody's σημειώνει ότι οι αυξημένες εντάσεις μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν αυξάνουν τους κινδύνους από τις πρόσφατες περιφερειακές συγκρούσεις στο Ιράκ και τη Συρία και οι επαναλαμβανόμενες ισραηλινο-παλαιστινιακές εντάσεις θα διαμορφώσουν γεωπολιτικό κίνδυνο στο Λίβανο ενώ η Βόρεια Αφρική παραμένει εκτεθειμένη σε πιθανές πολιτικές αναταραχές λόγω των φορολογικών μεταρρυθμίσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης