Τελευταία Νέα
Διεθνή

FAZ: Πιέσεις Weidmann στον Draghi για τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης

FAZ: Πιέσεις Weidmann στον Draghi για τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης
Αρνητικός σε πρόωρη ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωζώνη ο Jens Weidmann
Αλλαγή στάσης, σε σύγκριση τουλάχιστον με πρόσφατες δηλώσεις του, φαίνεται ότι αποφάσισε ο επικεφαλής της γερμανικής Bundesbank και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Jens Weidmann, αναφορικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Μιλώντας στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) ο Weidmann τόνισε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να ορίσει ένα πιο συγκροτημένο πρόγραμμα εντός του οποίου θα προχωρήσει σε διακοπή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, προσθέτοντας ότι με το πρόγραμμα αυτό η ΕΚΤ έχει γίνει ένας από τους μεγαλύτερους δανειστές συγκεκριμένων κρατών της Ευρωζώνης.
Αναφορικά με τη γερμανική οικονομία και παρά τα μηδενικά επιτόκια, ο επικεφαλής της Bundesbank δεν θεωρεί ότι υπάρχει κίνδυνος υπερθέρμανσης.
Η Bundesbank εκτιμά ότι ο ρυθμός αύξησης των μισθών στη Γερμανία μπορεί να φθάσει στο 3% το 2019, όπως τονίζει ο Weidmann στη FAZ, γεγονός το οποίο μπορεί να ωθήσει υψηλότερα και τον πληθωρισμό.
Πάντως τάσσεται κατά της δημιουργίας ενός νέου ταμείου διαχείρισης κρίσεων – πρόταση της Κομισιόν – τονίζοντας ότι «οι προτάσεις της Κομισιόν δεν με έχουν πείσει, καθώς θεωρώ ότι εάν εφαρμοστούν δεν θα υπάρξει «σύσφιξη» των δημοσιονομικών κανόνων, ενώ πιθανώς να αυξηθούν και οι κίνδυνοι νέων προβλημάτων ρευστότητας στην Ευρωζώνη.
Αυτό δεν θα καταστήσει περισσότερο ισχυρή τη ζώνη του ευρώ».
Ο Weidmann εμφανίστηκε αντίθετος και με την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωζώνη.
Όσο για το εάν θα είναι μεταξύ των υποψηφίων για να αναλάβει τη θέση του Mario Draghi, μετά την ολοκλήρωση της θητείας του Ιταλού τραπεζίτη στην προεδρία της ΕΚΤ το φθινόπωρο του 2019, ο Weidmann περιορίστηκε να υποστηρίξει ότι «κανένας δεν μπορεί να αποκλειστεί. Καμία εθνικότητα (σ.σ. τραπεζίτη) δεν μπορεί να αποκλειστεί».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης