Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συρία: Η αντιπολίτευση καλεί τον Trump και την ΕΕ να ασκήσουν πίεση στο καθεστώς Assad

Συρία: Η αντιπολίτευση καλεί τον Trump και την ΕΕ να ασκήσουν πίεση στο καθεστώς Assad
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να ασκήσουν πίεση στον πρόεδρο της Συρίας Bashar al-Assad
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να ασκήσουν πίεση στον πρόεδρο της Συρίας Bashar al-Assad και στους συμμάχους του Ρωσία και Ιράν, να επιστρέψουν στις συνομιλίες για να τερματίσουν τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο κύριος διαπραγματευτής της αντιπολίτευσης της Συρίας.
Ο Nasr Hariri είπε ότι εάν η Δύση δεν αναγκάσει τον Assad και τους μεγάλες συμμαχικές του δυνάμεις να επιδιώξουν την ειρήνη, τότε ο άμαχος πληθυσμός θα συνεχίσει να μετρά απώλειες.
"Θα ήθελα να ρωτήσω όλες τις χώρες που υποσχέθηκαν ότι θα υποστηρίξουν τον λαό της Συρίας και τις προσδοκίες τους για δημοκρατία και ειρήνη: γιατί δεν εκπλήρωσαν τις υποσχέσεις τους;"
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της αντιπολίτευσης της Συρίας, Hariri, κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron και η Βρετανίδα πρωθυπουργός Theresa May, αλλά και τον αμερικανό πρόεδρο Donald Trump να γίνουν πιο σκληροί με τον Assad.
Όλες οι διπλωματικές πρωτοβουλίες απέτυχαν μέχρι στιγμής να σημειώσουν πρόοδο στον τερματισμό του πολέμου, ο οποίος τώρα εισέρχεται στην όγδοη χρονιά, έχοντας σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και ξεσπιτώσει 11 εκατομμύρια.
Ο χάρτης της σύγκρουσης της Συρίας έχει διαμορφωθεί αποφασιστικά υπέρ του Assad και των ρωσικών και ιρανών συμμάχων του κατά τα τελευταία δύο χρόνια.
Έχουν ανακαταλάβει μεγάλα κέντρα στη δυτική Συρία, από αντάρτες που επιδιώκουν να τον ανατρέψουν.
Ενόψει της κατάρρευσης της επικράτειας των ανταρτών, οι περισσότερες δυτικές χώρες έχουν χαλαρώσει τις θέσεις τους.
Αλλά η αντιπολίτευση εισήλθε στις τελευταίες επίσημες συνομιλίες τον περασμένο μήνα, χωρίς να μαλακώσει το αίτημά της, που οδήγησε την κυβέρνηση να κηρύξει τις συνομιλίες άσκοπες.
Ωστόσο, ο Hariri πρότεινε ότι οι δυτικές δυνάμεις είχαν ακόμα αρκετή επιρροή για να ωθήσουν την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί.
"Είναι καιρός ο πρόεδρος Trump, η καγκελάριος Merkel και η πρωθυπουργός May να πούν:«Σταματήστε», είπε ο πρώην καρδιολόγος.
"Είναι καιρός για τον Trump, τη Merkel και την May να αυξήσουν την πίεση για επέλθει μια πραγματική και δίκαιη πολιτική κατάσταση στη Συρία".
Ο Hariri εκπροσωπεί την ομάδα της αντιπολίτευσης της Συρίας, η οποία υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία και η οποία αντιτίθεται στον Assad και υποστηρίζεται από τη Δύση.
Είπε ότι ο επόμενος γύρος των λεγόμενων "συνομιλιών της Γενεύης" για την τύχη της Συρίας, θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιανουαρίου, πιθανώς γύρω στις 24-26 Ιανουαρίου στη Βιέννη.
Ένας εκπρόσωπος του Hariri είπε ότι η αντιπολίτευση θα παραστεί στις συνομιλίες αυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης