Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Credit Suisse: Τρεις καταλύτες ίσως πυροδοτήσουν έντονη μεταβλητότητα στις αγορές το 2018

Credit Suisse: Τρεις καταλύτες ίσως πυροδοτήσουν έντονη μεταβλητότητα στις αγορές το 2018
Για αύξηση της μεταβλητότητας στις αγορές το 2018, προειδοποίησε η Credit Suisse
Για αύξηση της μεταβλητότητας στις αγορές το 2018 σε σχέση με το 2017, προειδοποίησε σήμερα (16/01/2018) η Credit Suisse, προβλέποντας ότι ο δείκτης μεταβλητότητας ή «φόβου», VIX, θα διαπραγματευτεί κατά μέσο όρο στις 12,5 μονάδες, από 10,9 πέρυσι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE Volatility Index καταγράφει σήμερα ισχυρή άνοδο άνω του 10% και βρίσκεται πάνω από τις 11 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε εβδομάδων.
Η Credit Suisse προσδιορίζει, παράλληλα, τρεις παράγοντες που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν έντονες διακυμάνσεις στις τιμές των μετοχών και «εκτόξευση» της μεταβλητότητας κατά το τρέχον έτος:

1) Πολύ υψηλότερες αποδόσεις ομολόγων
Η Credit Suisse ισχυρίζεται ότι το «επίπεδο κινδύνου» της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου για τις μετοχές διαμορφώνεται στο 3,5%.
«Για να επιτύχουμε μια τόσο ταχεία αύξηση των αποδόσεων, θα χρειαζόταν να δούμε μια έντονη επιτάχυνση στον πληθωρισμό των μισθών των ΗΠΑ και μια πολύ πιο επιθετική Fed», γράφει ο Mandy Xu, στρατηγικός επενδυτής μετοχών της Credit Suisse σε σημείωμα προς τους πελάτες.
Η τράπεζα σημειώνει ότι η μόνη φορά που υπάρχει μια εμπειρική σχέση μεταξύ υψηλότερων επιτοκίων και ενός υψηλότερου VIX είναι όταν οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται δραματικά ως «απάντηση» σε αιφνίδιες κινήσεις σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Για του λόγου το αληθές, το «taper tantrum» που σημειώθηκε τον Μάιο του 2013, στον απόηχο ορισμένων σχολίων του τότε προέδρου της Fed, Ben Bernanke, σχετικά με την επιβράδυνση των αγορών ομολόγων:

2) Ένας εμπορικός πόλεμος
Βραχυπρόθεσμα, η Credit Suisse κοιτά με προσοχή την προθεσμία του Μαρτίου για τις συνομιλίες για τον εκσυγχρονισμό της NAFTA, επισημαίνοντας ότι μέχρι στιγμής έχει σημειωθεί ελάχιστη πρόοδος.
Η τράπεζα θεωρεί επίσης ότι αυξάνεται ο κίνδυνος γύρω από έναν πιθανό «εμπορικό πόλεμο πλήρους κλίμακας» με την Κίνα, καθώς οι αμερικανικές κυρώσεις ενδέχεται να προκαλέσουν την «απάντηση» της ασιατικής χώρας.

3) Γεωπολιτικοί κίνδυνοι
Αυτός είναι ίσως ο πιο προφανής πιθανός αρνητικός καταλύτης για την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, και επίσης δυνητικά ο πιο επικίνδυνος.
Η Credit Suisse υπογραμμίζει τις παρακάτω πέντε περιοχές ως εκείνες που εμφανίζονται ως οι πιο ανησυχητικές:
Βόρεια Κορέα: κλιμάκωση ρητορικής/κυρώσεων
Μέση Ανατολή: Ιράν, Συρία, Σαουδική Αραβία θα μπορούσαν να θέσουν ανοδικούς κινδύνους για τις τιμές του πετρελαίου
ΗΠΑ: κυβερνητικό shutdown, έρευνα για εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016
Ευρώπη: ιταλικές εκλογές, ανεξαρτησία της Καταλονίας κ.λπ.
Κυβερνοεπιθέσεις: από κρατικούς και μη κρατικούς φορείς

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης