DW: Το ριψοκίνδυνο σχέδιο των ΗΠΑ στη βόρεια Συρία και η οργή Erdogan

DW: Το ριψοκίνδυνο σχέδιο των ΗΠΑ στη βόρεια Συρία και η οργή Erdogan
DW: Το ριψοκίνδυνο σχέδιο των ΗΠΑ στη βόρεια Συρία
Οι Αμερικανοί, προς μεγάλη οργή του Erdogan, θέλουν να στήσουν μεθοριακή στρατιωτική ομάδα με μεγάλη συμμετοχή Κούρδων του YPG. Ο τούρκος πρόεδρος φοβάται αναβίωση του κουρδικού εθνικισμού και των αποσχιστικών τάσεων.
Ο τούρκος πρόεδρος είναι οργισμένος.
Διαφωνεί με τα σχέδια των ΗΠΑ να συγκροτήσουν και να εξοπλίσουν μια ομάδα 30.000 ανδρών, η οποία με βάση την επαρχία Ιντλίμπ στη βόρεια Συρία, θα εμποδίζει την διείσδυση ανταρτών του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα.
Την αποκαλεί «τρομοκρατικό στρατό» και απειλεί να την διαλύσει εν τη γενέσει της.
Εκείνο που ενοχλεί τον Erdogan είναι ότι κατά το ήμισυ θα αποτελείται από μαχητές των κουρδικών μονάδων εθνοφυλακής YPG, που αποτελούν τον ένοπλο βραχίονα του Συριακού Κουρδικού Κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης PYD.
Φοβάται, χωρίς να είναι ο μόνος, ότι με αυτόν τον τρόπο οι Αμερικανοί θα αφυπνίσουν τον κουρδικό εθνικισμό και τις αποσχιστικές τους τάσεις, όχι μόνο στη Συρία, αλλά και στην ίδια του τη χώρα.
Τι είναι όμως αυτό που οδηγεί τις ΗΠΑ σε αυτήν την απόφαση;
«Από τη μια θέλουν να σταματήσουν ενδεχόμενη επιστροφή στη Συρία των ανταρτών του Ισλαμικού Κράτους, που κατέφυγαν στο Ιράκ μετά την ανακατάληψη των πόλεων Ράκα και Ντέιρ-αλ-Ζορ» υποστηρίζει ο A. Bank, ειδικός σε θέματα Συρίας από το Ινστιτούτο Μελετών Μέσης Ανατολής (GIGA) του Αμβούργου.
«Από την άλλη επιδιώκουν τη διατήρηση τοπικών στρατιωτικών μονάδων για να περιορίσουν εν μέρει την επιρροή του Ιράν, που διατηρεί μεγάλο αριθμό στρατιωτικών δυνάμεων, μεγαλύτερο από αυτό την Ρωσίας».
Βέβαια παρά το ότι ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών S. Lavrov χαρακτήρισε τα αμερικανικά σχέδια «big deal», ερωτήματα προκαλεί η μέχρι τώρα σιωπηρή συναίνεση μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ γύρω από τα τεκταινόμενα.
Ασφαλώς η Μόσχα έχει συμφέρον να διατηρηθεί σχετική ηρεμία στη Συρία, όπως και να παραμείνει ο πρόεδρος της Συρίας B. Assad στο αξίωμά του προκειμένου να διατηρεί η Ρωσία την επιρροή της εκεί, πιθανολογεί ο γερμανός εμπειρογνώμων.
Πιο περίπλοκη καθιστά την κατάσταση η ισχυρή παρουσία σύρων Κούρδων στη νέα στρατιωτική μονάδα.
Το Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης, βέβαια, δεν επιδιώκει ανεξάρτητο κράτος στην επικράτεια της Συρίας, όπως υποστηρίζει στη Deutsche Welle ο N. Xalil, επικεφαλής του Κουρδικού Κέντρου Σπουδών στο Μπόχουμ.
«Οι Κούρδοι της Συρίας θέλουν να αναπτυχθούν ενταγμένοι στη συριακή κοινωνία.
Αυτό το έχουν αντιληφθεί οι ΗΠΑ και θεωρούν ότι η πρωτοβουλία τους μπορεί να αποτελέσει πρότυπο στην περιοχή.
Άρα οι τουρκικές απειλές απευθύνονται περισσότερο σε ένα τουρκικό κοινό» συμπληρώνει. «Κλιμάκωση θα μπορούσε να έρθει από την Τουρκία» λέει ο A. Bank συμπληρώνοντας: «Αλλά υπάρχει το έντονο ενδιαφέρον των Ρώσων, των Ιρανών αλλά και του καθεστώτος Assad ηρεμήσει η κατάσταση, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, νοτιοανατολικά της Συρίας, ώστε να μπορέσουν να συγκεντρώσουν την προσοχή τους σε περιοχές που κατέχουν ακόμη οι μαχητές του IS.
Αυτές οι περιοχές έχουν χαρακτηριστεί ζώνες αποκλιμάκωσης στις διαπραγματεύσεις της Αστάνα, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για περιοχές νέας κλιμάκωσης».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS