Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εκκρεμούν 10 προαπαιτούμενα - Με πλεόνασμα πάνω από 2,4% για το 2017 στο Eurogroup στις 22/1

Εκκρεμούν 10 προαπαιτούμενα - Με πλεόνασμα πάνω από 2,4% για το 2017 στο Eurogroup στις 22/1
Το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2017 μπορεί να ξεπεράσει το 2,4% του ΑΕΠ
Σε εκκρεμότητα θα παραμείνουν 10 προαπαιτούμενα από τα 110 συνολικά που θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει η κυβέρνηση ως τις 22 Ιανουαρίου του 2018, ενώ στα «συν» είναι ότι ο προϋπολογισμός του 2017 μπορεί να κλείσει και με πλεόνασμα μεγαλύτερο ακόμη και από το 2,4% του ΑΕΠ που προέβλεπε το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού.         
Τα εκκρεμή προαπαιτούμενα δεν αποτελούν εμπόδιο στο να κλείσει η 3η αξιολόγηση στο πρώτο Eurogroup της χρονιάς, από τη στιγμή που οι δανειστές είναι ήδη ενήμεροι γι’ αυτό και δεν συνιστά καμία ανατροπή στο «deadline» για πολιτική συμφωνία που οι ήδιοι έχουν ορίσει.
Σύμφωνα καλά ενημερωμένες πηγές η κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει «πίστωση χρόνου» 10 - 12 ημερών από τις Βρυξέλλες για την ολοκλήρωση και αυτών των δράσεων παρέχοντας διαβεβαιώσεις ότι μέχρι την εκταμίευση της δόσης των 6,7 δισ. ευρώ από τον ESM, αρχές Φεβρουαρίου 2018, θα έχει περαιωθεί το σύνολο των προαπαιτούμενων.
Μεταξύ αυτών που εκκρεμούν είναι  το Προεδρικό Διάταγμα για το Ελληνικό, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικράτειας (ΣτΕ) στις 29 Ιανουαρίου         
Σε ότι αφορά την δόση πρέπει να σημειωθεί ότι ένα τμήμα αυτής ήτοι 1,9 δισ. θα κατευθυνθεί στον «κουμπαρά» για το αποθεματικό ασφαλείας ενώ άλλα  7,1 δισ. ευρώ για το σκοπό αυτό θα λάβει η Αθήνα με την τελευταία δόση της αξιολόγησης.
Ο ΕSΜ θα μας δώσει 9 δισ. ευρώ ενώ το υπόλοιπο ποσό από το «μαξιλάρι» θα συμπληρωθεί από τα ποσά που θα αντλήσει το ελληνικό Δημόσιο με τις επόμενες εξόδους του στην αγορά προκειμένου αυτό να φτάσει τα 18 -19 δις. ευρώ συνολικά- όπως έχει ήδη μεταδώσει  το bankingnews - ώστε το ελληνικό δημόσιο να δανείζετε με φθηνότερα επιτόκια από τις αγορές.    
Την ίδια ώρα κάθε άλλο παρά ανησυχία προκαλούν στο υπουργείο Οικονομικών τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 2017 που δείχνουν συρρίκνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στα επίπεδα του 1,967 δισ. ευρώ (από 4,647 δισ. ευρώ που ήταν τον Νοέμβριο) μετά το «πακέτο» των παροχών που διένειμε τον ίδιο μήνα η κυβέρνηση.
«Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα το οποίο είναι σε ταμειακή βάση και όχι σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης (περιλαμβάνει και την «άσπρη τρύπα» του ΕΦΚΑ ή άλλων φορέων) που παρακολουθούν οι θεσμοί» αναφέρουν αξιωματούχοι του Γενικού Λογιστηρίου.     
Επίσης με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός εκάστου έτους κλείνει τον Φεβρουάριο δεν έχουν ακόμη ενσωματωθεί τα στοιχεία με τις εισπράξεις του πρώτου διμήνου για να μπορέσουν οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών να εξαγάγουν ασφαλή συμπεράσματα αναφορικά με την πορεία εκτέλεσης.
Περιμένουν δηλαδή τα στοιχεία των εισπράξεων από την 5η και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2017, τον ΦΠΑ (4ο τρίμηνο 2017) τον οποίο θα αποδώσουν επιχειρήσεις-ελεύθεροι επαγγελματίες μέχρι το τέλος του μήνα και φυσικά τα έσοδα από την παράταση των τελών κυκλοφορίας που εξοφλήθηκαν τις πρώτες μέρες του 2018.
Με αυτές τις εισπράξεις υπολογίζεται ότι θα καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» ύψους 710 εκατ. ευρώ στα καθαρά έσοδα του Δεκεμβρίου, ενώ τέλος Φεβρουαρίου θα υπάρξει ασφαλέστερη εικόνα με τις δαπάνες και τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), η οποία αυτή τη στιγμή δεν είναι και η καλύτερη… Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, σε 978 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι απώλειες εσόδων από τα έσοδα του ΠΔΕ, ενώ σε ό,τι αφορά τις δαπάνες αυτές περιορίστηκαν σε 5,95 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 6,750 δισ. ευρώ.
Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης εκτιμούν ότι η τελική υστέρηση στο ΠΔΕ θα περιοριστεί κοντά στα 500 εκατ. ευρώ.
Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει υπέρβαση στο πλεόνασμα του 2017 το οποίο μετά τις παροχές των Χριστουγέννων ο πήχης τοποθετήθηκε στο 2,4% του ΑΕΠ ή στα 4,36 δισ. ευρώ πολύ πιο πάνω δηλαδή από τον μνημονιακό στόχο του 1,75% του ΑΕΠ.

Μάριος Χριστοδούλου 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης